Gem. leestijd 4 min  401x gelezen

Het belang van emotionele intelligentie in het wervingsproces

Het draait in recruitment allang niet meer alleen om de hard skills en ervaring. Emotionele intelligentie is voor veel organisaties net zo goed een go-to element geworden van de strategie. Maar hoe werf en selecteer je daar nu voor?

Het belang van emotionele intelligentie in het wervingsproces

De afgelopen jaren horen we de term steeds vaker voorbij komen: emotionele intelligentie. Dit wordt dan gedefinieerd als het vermogen om je eigen emoties te begrijpen en te beheersen, en om de emoties van de mensen om je heen te herkennen en te beïnvloeden. De term werd voor het eerst benoemd in 1990 door onderzoekers John Mayer en Peter Salovey, maar werd later gepopulariseerd door de psycholoog Daniel Goleman.

Meer dan 10 jaar geleden al benadrukte Goleman het belang van emotionele intelligentie bij leiderschap. ‘De meest effectieve leiders lijken allemaal op één cruciaal punt op elkaar: ze hebben allemaal een hoge mate van wat bekend is komen te staan als emotionele intelligentie’, vertelde hij destijds aan Harvard Business Review. ‘Het is niet zo dat IQ en technische vaardigheden irrelevant zijn. Ze doen er wel degelijk toe, maar… het zijn slechts de ingangseisen voor leidinggevende functies.’

EQ boven IQ

Ook voor niet-leiderschapsposities wordt een EQ steeds vaker voor een...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.


Lees ook

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners