Gem. leestijd 5 min  469x gelezen

In één keer een heel ingespeeld team werven: hoe slim is dat?

Het aantrekken van een heel team in één keer: het is in Nederland nog ongebruikelijk, maar kan zeker interessant zijn, zo tonen de praktijk én de wetenschap aan. Waarom gebeurt het eigenlijk niet vaker?

In één keer een heel ingespeeld team werven: hoe slim is dat?

In de Verenigde Staten schijnt het vaker voor te komen, in Nederland haalt het nog het nieuws als het gebeurt. Zo viel dit weekend in het FD te lezen dat Bank Ten Cate & Cie niet zomaar één medewerker overneemt van concurrent InsingerGilissen, maar in één keer een heel team wist te werven. ‘Een gevoelige tik voor laatstgenoemde, een mooie slag voor de eerste’, zo schreef de krant over de transfer van het volledige private-bankingteam.

‘We hebben maanden gesproken met dit team.’

Het heeft iets weg van het principe van acqui-hiring, oftewel: het overnemen van een heel bedrijf alleen vanwege de kwaliteit van de medewerkers die er werken. Alleen gaat het bij de overname van één team natuurlijk op een heel andere manier, en vindt geen formele overdracht plaats. ‘We hebben na een eerste kop koffie een charmeoffensief ingezet om hen te verleiden bij ons te komen’, vertelde Bank Ten Cate-directievoorzitter Reinier Westeneng aan het FD. ‘Dit team, waar we maanden mee hebben gesproken, is voor ons een heel waardevolle aanvulling.’

Trends in team werven

Westereng was trouwens al wel ervaren met deze ‘werven van een heel team-praktijk’: zelf kwam de voormalig aandelenanalist in 2013 namelijk met SNS Bank Private Banking over naar Bank Ten Cate. Chris de Groot, managing partner en oprichter van headhuntersfirma Financial Assets, schetst in de krant hierin zelfs een trend te zien. ‘In de Angelsaksische markten speelt dat al langer, maar in Nederland nu zeker ook.’ Eind 2020 bijvoorbeeld ging een heel team van Kempen naar Loomis Sayles & Company in Utrecht. En Neuberger Berman haalde al meerdere teams weg bij NN Investment Partners, in totaal zo’n 25 mensen.

Een individuele baanwisseling kan leiden tot wel 5 jaar mindere resultaten.

Het is een wervingsmethode die overigens ook in de wetenschap op belangstelling mag rekenen. Zo is er bekend dat bij veel mensen na een overstap hun prestaties dalen. Harvard-hoogleraar Boris Groysberg liet zien dat bij financiële sterren op Wall Street een baanwisseling wel tot 5 jaar lang leidde tot mindere resultaten. Er bleek hierbij echter één uitzondering. Als de topper zijn hele team met zich meenam, bleek er geen enkele sprake van een terugval in resultaten.

Context telt

Gedragsonderzoekers weten dat de context waarin we ons bevinden een enorme impact heeft op ons gedrag, schrijft bijvoorbeeld ook Ben Tiggelaar in zijn boek Echt, je onderschat jezelf. ‘De organisatie waarin je werkt, de ruimte waarin je je bevindt, en vooral de mensen om je heen – ze vormen je dagelijks handelen, versterken het en houden het in stand. Een andere context leidt in veel gevallen tot ander gedrag. Als we overstappen naar een andere werkomgeving is het dus helemaal niet zo gek dat onze prestaties terugvallen. Toch wordt hier vrijwel nooit rekening mee gehouden bij het zoeken van mensen.’

Het werven van een volledig op elkaar ingespeeld team zou vele voordelen kennen.

Ook anderen geven vaak hoog op over de mogelijkheden van het werven van een volledig op elkaar ingespeeld team. Zo is de inwerktijd natuurlijk korter – en de drempel om ergens te beginnen lager: mensen kennen elkaar namelijk al. Het team heeft al een efficiënte en effectieve manier gevonden om problemen op te lossen, en weet van elkaars zwaktes en sterktes. Bovendien kan het heel veel recruitment-inspanning schelen: je werft namelijk in één keer een heel team, en hoeft dus minder individuele procedures te doorlopen. Met alle risico’s van dien.

Bring Your Own Team

In de Verenigde Staten schijnen al recruitmentbureaus te bestaan die zich specialiseren in group hiring. Betaalverkeer-start-up Stripe maakt al een paar jaar naam met zijn ‘Bring Your Own Team’-initiatief: een soort referralwerving waarbij elk team van 2 tot 5 mensen zich kan aanmelden. Vervolgens maken groepsopdrachten en sollicitatiegesprekken met het hele team deel uit van de selectieprocedure, waarbij uiteindelijk dus de hele groep wordt aangenomen – of afgewezen.

Bij Stripe doe je ook het sollicitatieproces met het hele team.

Silicon Valley zou ook Silicon Valley niet zijn als er niet ook een start-up zich op deze nieuwe trend zou starten. Alleen was het niet Silicon Valley, maar Seattle, waar Elevator vandaan kwam, een bedrijf dat een aantal jaren een platform in de lucht hield waar werkgevers op zoek konden naar hele teams van andere bedrijven.

Solliciteren in duo’s

Het mag momenteel wat rustiger zijn in de Amerikaanse techwereld, een aantal jaar geleden leek de trend van een heel team werven in de VS aan de vooravond te staan van een echte doorbraak. De Wall Street Journal belichtte al eens de voordelen, en ook blogs als HRDailyAdvisor somden gretig de vele positieve effecten ervan op. Van snelle integratie en onboarding, tot samenwerking als gegeven in plaats van een worsteling. En van het aannemen van een grotere skills set in één keer tot het sneller komen tot innovatie.

In Nederland is het aantal (bekende) voorbeelden vooralsnog beperkt.

In Nederland is het aantal (bekende) voorbeelden vooralsnog beperkt. Wel is er al langer belangstelling voor een aanverwante trend: het solliciteren samen met je beste vriend. Zo is de Rabobank al een paar jaar aan de gang met de site , een platform waar jongeren tussen de 14 en 18 jaar sámen op zoek kunnen naar een vakantiebaan. Als de sollicitatie goed gaat, word je ook samen aangenomen. ‘We merken toch vaak dat iemand heel zenuwachtig is als hij komt solliciteren’, zei Mechteld Hennekens van dierenspeciaalzaak Dieris destijds hierover. ‘Dan krijg je eigenlijk een ander beeld van iemand dan als hij zich prettig voelt.’

En José Mes van A.S. Watson vertelde deze zomer op nu.nl ‘solliciteren in duo’s’ in de strijd te hebben geworpen om de duizenden vacatures te vullen bij Kruidvat, Trekpleister en parfumerie ICI Paris. ‘Je kunt dan samen met je beste vriend of vriendin solliciteren om samen te werken. Het eerste duo is net aangenomen.’

Meer trends?

Geïnteresseerd in meer van zulke ontwikkelingen? Op 30 november vindt het Seminar arbeidsmarkttrends 2023 – 2027 plaats, al meer dan 10 jaar hét arbeidsmarktevent van het jaar, waarin de beste sprekers en specialisten een update en een doorkijkje geven naar de arbeidsmarkt van de komende jaren. Met dit jaar onder meer keynotes van Mathijs Bouman en Gusta Timmermans. Dus: schrijf je snel in!

Trends event

trends event nog krapper

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners