Gem. leestijd 3 min  1203x gelezen

Gemiddelde vacaturetekst blijkt nog steeds behoorlijk mannelijk

In het streven naar meer diversiteit op de werkvloer is de vacaturetekst een belangrijk startpunt. Zo schrikken vacatureteksten nog vaak vrouwen af met te veel mannelijke woorden, blijkt uit recent onderzoek.

Gemiddelde vacaturetekst blijkt nog steeds behoorlijk mannelijk

Bias zit op allerlei manieren in het recruitmentproces. In de sollicitatiegesprekken natuurlijk, in de eerste selectie, maar vergeet ook zeker de vacaturetekst niet. De vacature is voor veel kandidaten de eerste kennismaking met je organisatie, en op basis daarvan bepalen kandidaten dus vaak hoe interessant je voor hen bent. De vacaturetekst bepaalt dus ook wíe je aanspreekt.

In 2 op de 3 sectoren staat er meer masculiene dan feminiene taal in de vacaturetekst.

De Nederlandse afdeling van wereldwijd managementadviesbureau Sia Partners deed er recent onderzoek naar. Hun Data Science Team keek naar 2.800 vacatureteksten van 145 bedrijven in 18 sectoren. In die teksten turfde het vervolgens 150 ‘gendergecodeerde woorden’. Daaruit bleek een sterke mannelijke bias in vacatureteksten. In 67% van de onderzochte sectoren staat er meer masculiene dan feminiene taal in. De industriële sector scoort het hoogst op masculien taalgebruik, gevolgd door zorgverzekeraars en de energiebranche. De hotelsector en de mode scoren het best op feminien taalgebruik. Alleen in de reissector blijkt het taalgebruik redelijk gebalanceerd, met een kleine afwijking richting masculien taalgebruik.

‘Bedrijven bewuster maken’

‘Juist in vacatureteksten ligt de basis voor een meer divers team’, zegt Paul Geerts, associate partner van Sia Partners over het onderzoek. ‘Alhoewel we ons in dit onderzoek richten op slechts één aspect van diversiteit, hopen we zo bedrijven ervan bewust te maken dat ze kritischer naar het taalgebruik in hun vacatureteksten kijken. Hiermee trekken ze een diverse groep sollicitanten aan. En dat leidt weer tot meer diversiteit op de werkvloer.’

‘Juist in vacatureteksten ligt de basis voor een meer divers team.’

In de eigen praktijk blijkt dat al zo te werken, zegt hij. ‘We hebben het geprobeerd met een aantal van onze eigen vacatureteksten. We pasten een aantal woorden aan, en we zagen een duidelijk meetbaar verschil in de gender ratio van onze sollicitanten!’

In de gemiddelde vacature vonden de onderzoekers zo’n 3,8 ‘gender-gecodeerde’ woorden.

In de gemiddelde vacature vonden de onderzoekers zo’n 3,8 ‘gender-gecodeerde’ woorden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een woord als ‘resultaatgericht’, dat neutraler is te formuleren als: ‘Je bent in staat resultaat te boeken.’

Niet de eerste

Het onderzoek van SIA Partners is bepaald niet de eerste die een belangrijke rol ziet voor vacatureteksten in het bevorderen van diversiteit. Zo was er vorige maand nog een scriptieprijs van KPMG voor Dionne van der Nat, die in Rotterdam afstudeerde op de vraag hoe je in je werving al meer vrouwelijke sollicitanten kunt aanspreken. En daarbij onder meer uitlegt dat vrouwen veel gevoeliger voor genderspecifief taalgebruik zijn bij de werving dan mannen.

Betere teksten leidden bij Randstad al tot 20% meer conversie.

Een bedrijf dat op dit gebied tegenwoordig hard aan de weg timmert is het Arnhemse Textmetrics. Niet alleen op het gebied van gender overigens, maar ook op veel andere gebieden kunnen zij aan de hand van kunstmatige intelligentie zien of een vacaturetekst bij een bepaalde doelgroep aansluit. Past het taalniveau bij de doelgroep? En passen de gebruikte woorden bij de organisatie? Is de tekst formeel of informeel? Betrouwbaar of niet? Jong of oud? ‘Een spellingchecker on steroids‘, noemde Leeman het al eens. De resultaten zijn op zijn minst interessant te noemen. Zo bereikte Arcadis er bijvoorbeeld 10 procent méér vrouwelijke sollicitanten mee. Randstad wist er bijna 20 procent méér conversie mee te boeken. En de Italiaanse versie van Werkspot verdubbelde de traffic op zijn site ermee.

Meer weten?

Marcel Leeman, CEO van Textmetrics, spreekt op 17 juni om 10.00 op Webinar Wednesday van Werf&, samen met Wesley Connor, senior manager e-commerce bij Randstad. Die organisatie zag het gemiddeld aantal sollicitanten per maand met zo’n 7.000 toenemen, sinds de organisatie het Textmetrics-systeem invoerde en vacatureteksten geschikt maakte voor elke doelgroep.

Ook zulke resultaten? Schrijf je dan snel in voor het gratis webinar ‘Praten als je klant? Randstad doet het zo!’ op 17 juni om 10.00.

praten als randstad marcel leeman

Meer lezen?

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners