Gem. leestijd 5 min  649x gelezen

Geen sterk werkgeversmerk? 82% van de kandidaten haakt al af…

Het werkgeversmerk is voor steeds meer sollicitanten doorslaggevend om te beslissen of ze zullen reageren of niet. Hoe werk je structureel aan zo’n beter employer brand?

Geen sterk werkgeversmerk? 82% van de kandidaten haakt al af…

Nog nooit was het zo belangrijk om je als werkgever te onderscheiden van de rest. Wist je dat maar liefst 82% van de kandidaten prioriteit geeft aan het employer brand en de reputatie van een werkgever als ze solliciteren? Dit betekent dat ze niet alleen letten op de functieomschrijving, maar ook op de cultuur en waarden van een organisatie. Kortom: het werkgeversmerk.

Kandidaten letten steeds meer op de cultuur en waarden van een organisatie.

Employer branding is het proces waarbij een organisatie zijn imago als werkgever vormgeeft. Het gaat niet alleen om een goede vacaturetekst, maar om de totale indruk die een bedrijf achterlaat bij (potentiële) werknemers. Dit omvat alles van de bedrijfscultuur en -waarden tot de ervaringen van huidige en voormalig werknemers.

Van offline naar online

Een goed voorbeeld van de impact van employer branding is te zien in de tech-industrie. Bedrijven zoals Google en Netflix hebben een reputatie opgebouwd die hen helpt om de beste talenten aan te trekken. Dit gaat niet alleen over de aantrekkelijke salarissen en voordelen die ze bieden, maar ook over de manier waarop ze zich positioneren als werkgevers die geven om de ontwikkeling van hun medewerkers. Dit soort branding kan de aantrekkingskracht van een organisatie vergroten en ervoor zorgen dat kandidaten zich meer verbonden voelen met het merk.

De wereld van recruitment is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Vroeger vertrouwden kandidaten vooral op traditionele methoden zoals netwerken en aanbevelingen. Nu zijn sociale media, bedrijfswebsites en online reviews de belangrijkste bronnen van informatie voor sollicitanten. Een recent onderzoek laat zien dat de meeste kandidaten 1 tot 2 uur besteden aan het onderzoeken van een bedrijf voordat ze besluiten te solliciteren. Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om hun online aanwezigheid te optimaliseren.

Kandidaten besteden 1 tot 2 uur aan onderzoek voordat ze besluiten te solliciteren.

Neem bijvoorbeeld LinkedIn. Dit platform is niet alleen een plek om vacatures te plaatsen, maar ook een hulpmiddel voor employer branding. Bedrijven kunnen er hun bedrijfscultuur tonen, door bijvoorbeeld medewerkers aan het woord te laten of hun successen te delen. Hoeveel kandidaten zouden nog steeds solliciteren als ze een verouderd of ongeorganiseerd LinkedIn-profiel zien? Precies, de kans is groot dat ze afschrikken en verder zoeken naar een organisatie die beter aansluit bij hun verwachtingen.

Sterke vs. zwakke employer brands

Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven die goed omgaan met hun employer branding en anderen die dat niet doen. Salesforce wordt bijvoorbeeld vaak geprezen voor zijn sterke werkgeversmerk. Het bedrijf legt de nadruk op inclusiviteit en diversiteit, en dit blijkt uit hun uitgebreide initiatieven en programma’s die gericht zijn op werknemerswelzijn. Werknemers beschrijven Salesforce als een plek waar ze zich gewaardeerd voelen en waar hun bijdragen echt het verschil maken. Hun populaire cultuurprogramma’s en focus op werk/privébalans trekken niet alleen talent aan, maar zorgen ook ervoor dat ze hun medewerkers behouden.

Aan de andere kant zien we hoe Uber in het verleden te maken heeft gehad met aanzienlijke negatieve publiciteit over zijn bedrijfscultuur en het management. Het bedrijf faalde in het creëren van een veilige en inclusieve werkplek. Dit leidde tot terughoudendheid onder kandidaten, vooral vrouwen en minderheden. Dit heeft geleid tot een flinke daling van het aantal sollicitaties en laat zien hoe snel een zwak employer brand kan resulteren in problemen bij het aantrekken van nieuw talent.

Je employer brand versterken?

5 Tips om je werkgeversmerk te versterken:

#1. Ontwikkel een Employer Value Proposition (EVP)

Een sterk EVP is cruciaal voor je employer branding. Dit moet duidelijk maken wat je organisatie uniek maakt en waarom kandidaten voor jou zouden moeten kiezen. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 72% van de professionals zegt dat ze een werkgever met een duidelijk EVP eerder zouden overwegen. Neem de tijd om feedback van huidige medewerkers te verzamelen over wat zij waarderen in hun werk en gebruik dit om een authentiek EVP te creëren.

#2. Gebruik video om je verhaal te vertellen

Video is een krachtig middel om je employer branding te versterken. Volgens Wyzowl kijkt 86% van de mensen liever een video dan dat ze een tekst lezen. Overweeg korte video’s te maken waarin medewerkers hun ervaringen delen of waarin je een kijkje achter de schermen van je bedrijf biedt. Dit helpt potentiële kandidaten om zich te verbinden met je bedrijfscultuur en team.

#3. Implementeer een referralprogramma

Je huidige werknemers zijn vaak de beste ambassadeurs voor je werkgeversmerk. Volgens een studie van Jobvite zijn referrals de snelste en goedkoopste manier om nieuwe kandidaten aan te trekken. Creëer een referralprogramma dat medewerkers aanmoedigt om geschikte kandidaten aan te dragen, en beloon ze voor succesvolle aanwervingen.

#4. Gebruik data en analytics

Gebruik data om je employer branding-strategieën te evalueren en aan te passen. Met tools zoals Google Analytics en social media analytics kun je inzicht krijgen in welke content het beste presteert en hoe kandidaten je bedrijf vinden. Dit stelt je in staat je strategie te verfijnen op basis van wat effectief is. Onderzoek van LinkedIn toont aan dat bedrijven die datagedreven beslissingen nemen, 5 keer beter presteren in hun wervingsinspanningen.

#5. Creëer een feedbackloop met kandidaten

Zorg ervoor dat je niet alleen feedback verzamelt van je huidige medewerkers, maar ook van kandidaten die het sollicitatieproces doorlopen. Dit kan helpen zwakke plekken in je wervingsstrategie te identificeren. Volgens een studie van Joveo heeft 68% van de kandidaten een slechte ervaring door gebrek aan communicatie. Gebruik enquêtes om feedback te verzamelen en pas je processen aan waar nodig.

Gratis EVP-sessie

Hoe staat het met jouw werkgeversmerk? Is het tijd om te investeren in een sterke online aanwezigheid en een positieve kandidatenervaring? Ontvang je eerste EVP-sessie gratis en ontdek hoe je jouw organisatie kunt verbeteren. In de download vind je praktische vragen die we tijdens de sessie behandelen, én een voorbeeld van een succesvol EVP-traject. Maak de stap naar de digitale wereld en versterk je team! Of neem direct contact op met Sendtodeliver, auteur van dit artikel.

EVP-sessie

Het werkgeversmerk is voor steeds meer sollicitanten doorslaggevend om te beslissen of ze zullen reageren of niet. Hoe werk je structureel aan zo'n beter employer brand?

Lees ook

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners