Gem. leestijd 2 min  1491x gelezen

Geen kansen voor starters bij hulporganisaties

Starters op de arbeidsmarkt krijgen het moeilijk bij ontwikkelingsorganisaties. Het aannemen van jong talent staat bij deze organisaties niet hoog op de agenda. Dat constateert Vice Versa, het vakblad over ontwikkelingssamenwerking, na een enquête onder de hulporganisaties.

Vice Versa ondervroeg twaalf ontwikkelingsorganisaties. Het keek naar leeftijdsopbouw en de carrièremogelijkheden voor jongeren. Uit dat onderzoek blijkt dat er in de ontwikkelingssector steeds meer wordt bezuinigd op het intreden van starters en het aanbod van specifieke opleidingen en loopbaantrajecten voor jonge medewerkers. Volgens het blad opmerkelijk omdat de ontwikkelingssector onder druk staat om te vernieuwen. En dan zie je dat ze juist bezuinigen op programma’s om jong talent aan te nemen en een loopbaantraject aan te bieden. De oudere generatie houdt zo de touwtjes in handen.

Investeren in starters is franje
Oxfam Novib voert een programma voor recent afgestudeerde hoger opgeleiden niet uit vanwege een lagere subsidie. Plan Nederland stopt met het aannemen van trainees die de postdoctorale master aan het Centrum voor Internationale Ontwikkelingsvraagstukken (Cidin) doorlopen. Ook bij Hivos heeft nieuw bloed geen prioriteit. ‘Dit is geen goed moment om de discussie aan te zwengelen over de kansen van starters, zegt men bij Hivos. Investeren in carrièrekansen voor veelbelovende starters als ‘franje’.

Voldoende aanbod
Jongeren kunnen door deze ontwikkeling weinig praktijkervaring opdoen, waardoor het weer moeilijker wordt om een baan in de sector te vinden. ‘En aanbod is er echter voldoende, want steeds meer hoogopgeleide jongeren willen een baan in de ontwikkelingssamenwerking. Uit het onderzoek blijkt echter dat er weinig doorstroming plaatsvindt bij ontwikkelingsorganisaties. En daardoor krijgen starters weinig kansen.
Bron: Vice Versa

Martijn Hemminga

Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners