Starters op de arbeidsmarkt krijgen het moeilijk bij ontwikkelingsorganisaties. Het aannemen van jong talent staat bij deze organisaties niet hoog op de agenda. Dat constateert Vice Versa, het vakblad over ontwikkelingssamenwerking, na een enquête onder de hulporganisaties.
Vice Versa ondervroeg twaalf ontwikkelingsorganisaties. Het keek naar leeftijdsopbouw en de carrièremogelijkheden voor jongeren. Uit dat onderzoek blijkt dat er in de ontwikkelingssector steeds meer wordt bezuinigd op het intreden van starters en het aanbod van specifieke opleidingen en loopbaantrajecten voor jonge medewerkers. Volgens het blad opmerkelijk omdat de ontwikkelingssector onder druk staat om te vernieuwen. En dan zie je dat ze juist bezuinigen op programma’s om jong talent aan te nemen en een loopbaantraject aan te bieden. De oudere generatie houdt zo de touwtjes in handen.
Investeren in starters is franje
Oxfam Novib voert een programma voor recent afgestudeerde hoger opgeleiden niet uit vanwege een lagere subsidie. Plan Nederland stopt met het aannemen van trainees die de postdoctorale master aan het Centrum voor Internationale Ontwikkelingsvraagstukken (Cidin) doorlopen. Ook bij Hivos heeft nieuw bloed geen prioriteit. ‘Dit is geen goed moment om de discussie aan te zwengelen over de kansen van starters, zegt men bij Hivos. Investeren in carrièrekansen voor veelbelovende starters als ‘franje’.
Voldoende aanbod
Jongeren kunnen door deze ontwikkeling weinig praktijkervaring opdoen, waardoor het weer moeilijker wordt om een baan in de sector te vinden. ‘En aanbod is er echter voldoende, want steeds meer hoogopgeleide jongeren willen een baan in de ontwikkelingssamenwerking. Uit het onderzoek blijkt echter dat er weinig doorstroming plaatsvindt bij ontwikkelingsorganisaties. En daardoor krijgen starters weinig kansen.
Bron: Vice Versa