Gem. leestijd 2 min  2814x gelezen

Gebrek aan diversiteit? De ‘Rooney-regel’ kan helpen

Gebrek aan diversiteit? De ‘Rooney-regel’ kan helpen

Gebrek aan diversiteit? In Amerika zweren veel techbedrijven bij de zogeheten ‘Rooney-rule’. En terecht, zo blijkt.

De regel is vrij simpel uit te leggen: zorg dat voor elke vacante functie in elk geval één vrouw wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek (en liefst ook nog iemand van een minderheid).

Ook Obama is enthousiast

Of de regel werkt hangt er een beetje vanaf aan wie je het vraagt, maar grote bedrijven als Facebook, Amazon, Microsoft en Pinterest schijnen er erg tevreden over te zijn. Ook president Obama heeft de regel al als voorbeeld genoemd.

Uit het American Football

De regel dankt zijn naam niet aan een bekende Britse voetballer, maar juist aan het American football, waar ene Dan Rooney in 2003 de regel uitvaardigde dat voor elke managementpositie in elk geval één iemand uit een minderheid moest worden uitgenodigd.

Bij meerdere kandidaten grote kans

Uit onderzoek waar de Harvard Business Review eerder dit jaar over schreef, blijkt dat als er één vrouw of één iemand uit een minderheidsgroepering voor een sollicitatiegesprek gevraagd wordt, de kans heel klein dat diegene het dan ook wordt. Is er echter sprake van meerdere van dergelijke kandidaten, dan stijgt de kans aanzienlijk (tot wel 193 keer zoveel, ongeacht om hoeveel kandidaten het totaal gaat).

Symptoombestrijding? Of toch niet?

De ICT-industrie kampt al jaren met een oververtegenwoordiging van (blanke) mannen, zowel in Amerika als in Europa. Volgens TechCrunch was de Rooney-regel in het football in elk geval succesvol: het aantal aannames van minderheden in managementfuncties zou erdoor gestegen zijn van 6 naar 22 procent. Maar anderen stellen weer dat de regel alleen de symptomen aanpakt, en niet het probleem zelf. De NFL, de National Football League, maakte eerder dit jaar bekend de regel nu ook in te voeren om het aantal vrouwelijke coaches te vergroten.

‘Een stap in de goede richting’

Maar Fortune was skeptischer. Het is ‘een stap in de goede richting’, maar zeker niet de enige denkbare oplossing voor de techsector. En de Wall Street Journal merkt op dat de regel niet focust op het aantal vrouwen dat uiteindelijk wordt aangenomen. En al helemaal niet op het aantal vrouwen dat ook aanblijft.

Football is geen IT

Bovendien: football is natuurlijk ook niet echt te vergelijken met de IT-industrie. Op het football-veld staan namelijk genoeg gekleurde spelers, ze worden alleen zelden coach. Dat is in de IT-industrie natuurlijk anders. Daar is het gebrek aan vrouwen (en minderheden, anders dan Aziaten) bepaald niet alleen het probleem in de managementlagen.

Pinterest is blij met de regel

Toch zijn de bedrijven die de regel hanteren er over het algemeen wel enthousiast over. Zoals Pinterest. Hoofd diversiteit Candice Morgan zei tegenover de Wall Street Journal dat het bedrijf ‘beslissers en rolmodellen’ wil met diverse achtergronden. Dus toen er een positie vrijkwam voor een head of engineering, werd alles op alles gesteld om genoeg vrouwelijke sollicitanten te krijgen. Die zoektocht maakte dat de vacature langer dan gebruikelijk openstond. Maar uiteindelijk werd wel een vrouw gevonden. Pinterest gebruikt de regel daarom nu ook voor minder seniore functies.

Foto boven

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners