Gem. leestijd 3 min  296x gelezen

Britse universiteit weert – voor het eerst – alle fossiele recruiters

Ook de recruitmentwereld krijgt steeds meer te maken met lobby’s om klimaatverandering tegen te gaan. Zo is nu voor het eerst een Britse universiteit ertoe overgegaan alle recruiters te bannen van bedrijven voor fossiele energie of mijnbouw.

Britse universiteit weert – voor het eerst – alle fossiele recruiters

KLM en Shell mogen nog altijd tot de populairste werkgevers horen onder Nederlandse studenten, maar de kans is groot dat ze in Engeland niet meer zo makkelijk jongeren kunnen bereiken. Althans, het wereldberoemde Birkbeck, onderdeel van de universiteit van Londen, gaat ertoe over om allerlei bedrijven te bannen die ‘het meest verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de planeet’.

Birkbeck is de eerste universiteit ter wereld die fossiele recruiters weert.

Dat betekent dat campusrecruiters van bedrijven in fossiele energie voortaan niet meer welkom zijn op carrièrebeurzen die op de universiteit worden georganiseerd, meldt The Guardian. Het is voor zover bekend de eerste universiteit die deze stap zet, en de zoveelste drempel die fossiele bedrijven krijgen opgeworpen, nadat eerder in Nederland al 6 steden besloten om fossiele reclame uit het straatbeeld te weren, en in Haarlem zelfs reclame voor vlees niet meer in de publieke ruimte mag worden getoond.

birkbeck fossiele recruiters

Geen olie, gas of mijnbouw

Het nieuwe beleid van Birkbeck stelt dat zijn loopbaanservice ‘geen relaties mag onderhouden met enig bedrijf dat actief is in de winning van olie, gas of mijnbouw.’ Het besluit volgde op een campagne, die wordt ondersteund door de door studenten geleide groep People & Planet, die zich als doel heeft gesteld om recruitment voor fossiele bedrijven moeilijker te maken. De campagne is momenteel actief op enkele tientallen Britse universiteiten.

Al eerder richtten studentenprotesten hun pijlen op diverse carrière-evenementen.

De National Union of Students en de College Union, die academische en ondersteunende staf vertegenwoordigt, hebben beide steun voor de actie uitgesproken. Het is de eerste keer dat het weren van fossiele recruiters in beleid wordt gegoten, al eerder hebben studentenprotesten hun pijlen gericht op carrière-evenementen in het hele land, waaronder op Oxford University, waar studenten een evenement van mijnbouwer Glencore blokkeerden, en Sheffield University, waar een sit-in protestactie evenementen van BP en ExxonMobil wist te voorkomen.

‘De eerste dominosteen’

Birkbeck heeft momenteel een zogeheten Ethical Careers Policy, waarin staat dat fossiele bedrijven niet mogen meedoen in sponsorships of reclames op de universiteiten, en ook carrièrebeurzen niet mogen bezoeken. Ook op andere plekken zullen vacatures van olie- en gasbedrijven of mijnbouwers niet worden toegestaan. Volgens J. Clarke van People & Planet is de beslissing van Birkbeck ‘de eerste dominosteen, die een precedent zal scheppen, en laat zien dat dit niet alleen een heel redelijk verzoek is, maar ook een haalbaar.’

‘Dit besluit laat zien dat dit niet alleen een heel redelijk verzoek is, maar ook een haalbaar.’

Het beleid van Birkbeck kwam tot stand na gesprekken met studenten, het management en de loopbaanservice van de universiteit. Het is overigens bepaald niet de eerste keer dat recruiters worden geweerd van Britse universiteiten. Zo zijn er 20 hoger onderwijsinstellingen die de tabaksindustrie al tegenhouden bij hun carrière-evenementen. En in totaal 35 Britse instellingen hebben al een recruiterverbod voor een bepaalde industrie. Ook zijn er al veel universiteiten die formeel de banden met de fossiele industrie hebben doorgesneden. Het is nu dus echter voor het eerst dat dit samenkomt.

De universiteit Birkbeck in de avond

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners