Motivatiebrieven zijn een klassieker in de traditionele sollicitatieprocedure. Maar wat zet je er eigenlijk in? En vooral ook: wat niet? Deze week was er op diverse sociale media heel wat hilariteit om een man die zijn echtscheiding als leerzame periode op zijn cv had gezet. Want wat had hij een boel geleerd in die tijd: van nieuwe ademhalingstechnieken tot zware juridische onderhandelingsvaardigheden…
This guy put divorce on his resume and claiming he learned valuable lessons.?
Source- LinkedIn pic.twitter.com/Y2UK12psmL
— Akshil (@KingAkshil) June 18, 2020
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ‘creatieve’ cv’s en motivatiebrieven opvallen. Een kleine verdere (recente) bloemlezing:
Of deze, voor bij een waterbedrijf:
7 jaar geleden solliciteerde ik voor een job bij TMVW.
Mijn kandidatuur werd niet weerhouden. U kan dus stellen dat mijn plan in het water gevallen was.
Zo zie je maar, creatieve watervallen zijn niet overal welkom.
Ziehier mijn motivatiebrief: pic.twitter.com/OdzvVAoiJQ
— Zoe Bizoe (@ZoeBizoe) June 17, 2020
Je hebt de jackpot gewonnen!
Ook van deze week is een tweet die heel wat losmaakte:
Ik wil gewoon even zeggen dat dit is hoe incapabele mannen aan een baan komen maar quota is discriminatie hoor xx pic.twitter.com/Fv8uo9DOfy
— Devika ? (@devikagauri) June 17, 2020
Beroemd is verder de ‘moeder aller motivatiebrieven’ die Roanald Dvorak (in 2011 alweer) naar softwarebedrijf Aviary stuurde. Later bleek dat het eigenlijk om een grap ging van de CEO, die deze brief zelf naar de HR-afdeling van zijn bedrijf had gestuurd. Naar aanleiding van de populariteit van de brief hadden ze Roanald zelfs een plekje gegeven op de werknemerspagina. Toen de grootste storm was gaan liggen heeft het bedrijf het de foto van Roanald echter weer verwijderd van de website. Het Twitter-account van Roanald Dvorak bestaat overigens wel nog steeds.
Er zijn trouwens ook mensen die tegenwoordig hun motivatiebrief liever per video doen. En ook dat levert soms best grappige momenten op. Zoals deze, van Eamon McArdle:
En er straalt soms ook best wat – al dan niet terecht – zelfvertrouwen af van motivatiebrieven:
Of er gaat een (al dan niet) goede woordgrap in verborgen:
In mijn motivatiebrief schreef ik vandaag “ik ben van alle markten thuis, dus ook van de supermarkt”. En ik weet nu niet of ik me moet schamen, of trots moet zijn.
— Jo-Anne P Puck (@JPPeetje) April 27, 2020
En soms blijft het ook bij zoete dromen van een brief die heel leuk had kúnnen zijn:
ik wil een beroep later waarbij ik m’n motivatiebrief kan beginnen met “al sinds ik m’n hamster vroeger zag rennen, wilde ik ook net zo snel zijn”
— vince (@passievruchtsul) March 25, 2020
En dan heb je natuurlijk ook mensen die er maar liever niet eens meer aan beginnen, aan die motivatiebrieven…
i have to write a cover letter for this job application?? too much effort i give up
— lyds ? (@toomanyrat) June 19, 2020
Zelf een mooi voorbeeld ergens gevonden, ter inspiratie? Laat het weten! Of meer weten over goede sollicitatiebrieven? Kijk hier.