Gem. leestijd 2 min  1044x gelezen

‘Extra migratie is nodig om personeelsproblemen te lijf te gaan’

‘Extra migratie is nodig om personeelsproblemen te lijf te gaan’

Meer immigratie van hoogopgeleiden kan helpen om de wereldwijde mismatch op de arbeidsmarkt een stukje te verlichten, zo meldt nieuw onderzoek.

Het is in Nederland steeds moeilijker om talent met de juiste skills te vinden. Maar één troost: we zijn daarin niet alleen. In heel de wereld worstelen organisaties ermee, blijkt uit de Hays Global Skills Index, dat voor het zesde jaar op rij door Hays en Oxford Economics is gepubliceerd, en waarin de arbeidsmarkt in 33 landen is onderzocht.

Beroepsbevolking daalt

De druk op de Nederlandse arbeidsmarkt is volgens het onderzoek vrijwel onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vacatures neemt wel toe dankzij de groeiende economie, maar een talent mismatch zorgt ervoor dat die groei lager is dan hij zou kunnen zijn. Ook kampt de arbeidsmarkt met vergrijzing, aldus het rapport. Zo voorspelt de VN een daling in de Nederlandse beroepsbevolking van 0,5 procent tussen 2015 en 2020 en van 1,8 procent tussen 2020 en 2025.

hays index arbeidsmarkt

(De index in Nederland, waarbij 1 een makkelijke arbeidsmarkt inhoudt, en 10 een heel moeilijke.)

Extra migratie is nodig

In 15 van de 16 onderzochte Europese landen neemt overigens het aantal vacatures toe. Tsjechië, Hongarije en Zweden waren daarbij de uitschieters. Naast een hogere participatiegraad is er volgens Hays eigenlijk maar één oplossing om dat probleem (op termijn) te lijf te gaan: extra migratie. Maar dan het liefst wel van hoogopgeleide migranten. De data uit hun index laten gelukkig wel zien dat het daarmee de goede kant op gaat: van de migranten in de Europese Unie is nu 29 procent hoogopgeleid; een toename van 3 procentpunt ten opzichte van 2011.

Veel behoefte aan 5 groepen

Volgens het rapport is er met name aan 5 beroepsgroepen in Nederland veel behoefte:

  • Accountmanagers
  • Software engineers
  • Projectleiders
  • Salesmanagers
  • Online developers

‘Veel gespecialiseerde nichemarkten worstelen nog met een groeiend tekort aan talent’

Onrust en onzekerheid

Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland: ‘Afgelopen jaar steeg het aantal openstaande vacatures voor het derde jaar op rij. De aantrekkende economie polariseert: sommige markten profiteren van een gunstigere arbeidsmarkt en voelen minder druk, maar aan de andere kant worstelen nog steeds veel gespecialiseerde nichemarkten met een groeiend tekort aan talent.’

Ook flexibilisering zet door

Wereldwijd worden arbeidsmarkten ook nog eens steeds flexibeler, aldus het rapport. In de VS is het aantal freelancers, parttime werknemers en oproepkrachten gestegen naar 15 procent van de totale arbeidsmarkt. Daarnaast is het aantal freelancers het afgelopen 5 jaar in Europa 4 keer sneller gegroeid dan de totale werkgelegenheid. Dat heeft ook zo zijn weerslag op de arbeidsmarkt, aldus Van Veggel. ‘De onrust en onzekerheid omtrent de flexibele arbeidsmarkt, bijvoorbeeld rondom de Wet DBA, houdt lang aan en remt de ontwikkeling van een arbeidsmarkt in balans.’

Lees ook:

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners