Programma Internationalisering van de Nederlandse Arbeidsmarkt - 9 september 2024
Programma
De Nederlandse arbeidsmarkt is extreem krap en door de vergrijzing zal dat lang zo blijven. Tegelijk zijn er juist meer mensen nodig in de zorg, voor de energietransitie en in de groeiende technologiesector van Nederland. Het nieuwe kabinet ondertussen… wil minder arbeidsmigratie en gaat internationale studenten verjagen. Is dat mogelijk en hoe zal dat er in de praktijk uitzien? Wat gebeurt er als de het restrictieve beleid de economie en de publieke dienstverlening echt gaat raken? Econoom en journalist Mathijs Bouman gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen. En op de vraag hoe een succesvol internationaal arbeidsmarktbeleid er wél uit zou moeten zien.
"Hier kan ook nooit wat" verzuchtte een vertegenwoordiger van bouwbedrijven in Nederland midden vorige eeuw. Sindsdien is de Nederlandse arbeidsmarkt internationaler geworden. Zo is er de ontwikkeling van het vrij verkeer van werknemers en diensten binnen de Europese Unie en ruim baan voor kennismigratie. Is er op de Nederlandse nog steeds (te) weinig internationalisering, vergeleken met Duitsland en België? Of kan het wel, die vaklui van ver, maar gebeurt het niet? Hoe valt dat te verklaren?
Nederland moet het hebben van slimmer werken en gebruik maken van de beschikbare middelen in plaats van harder werken. Hierbij raakt hij de volgende punten aan:
Met alle nieuwe wetgeving wordt het er niet makkelijker op om huisvesting goed te regelen voor arbeidsmigranten. Het nieuwe kabinet lijkt ook niet genegen om het voor arbeidsmigranten makkelijk te maken. Tijdens de presentatie hoort u de laatste stand van zaken en praktische oplossingen om de huisvesting voor arbeidsmigranten makkelijk en goed te regelen.
Is de branding van BV Nederland in gevaar? Door de huidige politieke agenda staat namelijk de internationalisering en globalisering onder druk. Vandaag onderzoeken we de cruciale uitdagingen die ons land ondervindt in de strijd om internationaal talent en hoe zorgen we ervoor om een topbestemming voor internationaal talent te blijven.
De stad Rotterdam worstelt met arbeidsmigratie. Enerzijds is de economische en maatschappelijke noodzaak ervan in de havenstad evident. Van het functioneren van de haven en zijn verbindingen met het achterland zelf, tot de gigantische bouwopgave: zonder arbeidsmigranten valt het stil. Anderzijds heeft arbeidsmigratie in zijn huidige vorm een te hoge sociale en maatschappelijke prijs. De grote hoeveelheid tijdelijke bewoners, die vaak gebukt gaan onder het zware leven dat ze leiden, pakt dramatisch uit voor de leefbaarheid in woonwijken waar gezinnen, die het vaak al moeilijk hebben, proberen vooruit te komen.
We moeten toe naar een vorm van arbeidsmigratie die het goede leven voor álle Rotterdammers dichterbij brengt, en niet slechts van diegenen die direct van hun arbeid profiteren.
Dit vraagt om een brede maatschappelijke discussie. Maar bovenal vraagt het inmiddels om actie. De Gemeente Rotterdam geeft daar sinds een aantal jaar gas op met een breed actieprogramma, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor arbeidsmigranten én hun Rotterdamse wijkgenoten. Recent is Rotterdam gestart met een “Coalitie Goed Werkgeverschap” met als doel om zowel het werkgeverschap als het publieke opdrachtgeverschap in de regio Rotterdam naar een hoger niveau te stuwen.
Wethouder Versnel zet de aanpak van Rotterdam neer en houdt een pleidooi voor actie.
Het kan samengaan. Bestrijding van misstanden, grip op migratie én genoeg mensen - ook arbeidsmigranten - die de handen uit de mouwen steken. Ik vertel graag hoe dat dat allemaal kan samengaan!
Heel veel is onbekend en wordt niet gemeten als het gaat om de internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is de blinde vlek in de data van het CBS, UWV en IND. Maar wat weten we wel? Wat weten we wel, maar wist je niet? Wat zouden we moeten weten? En wat kunnen we bijvoorbeeld leren de internationalisering van de nationale arbeidsmarkten van andere landen. Interessant voor beleidsmakers én werkgevers.
• Transities
• Schaarste
• Technologie
• Migratie of anders
Inschrijven
Sprekers
-
-
Mathijs Bouman
'Huiseconoom' Nieuwsuur; Columnist Financieel Dagblad bij 'Huiseconoom' Nieuwsuur; Columnist Financieel Dagblad -
Piet Fortuin
Voorzitter bij CNV -
Tesseltje de Lange
Professor of European Migration Law and Director bij Centre for Migration Law (CMR) - Radboud University Nijmegen -
Gert-Jan Segers
-
Marjan Stoit
Commercial Manager bij Undutchables Recruitment Agency BV -
Jaap Uijlenbroek
CEO bij Lento.eu -
Tim Bernhard Versnel
Wethouder Werk & Inkomen, NPRZ en Arbeidsmigratie bij City of Rotterdam -
Geert-Jan Waasdorp
Oprichter bij Intelligence Group