Gem. leestijd 3 min  1598x gelezen

Over straat lopen en vacatures in de buurt zien – het is nu mogelijk

Over straat lopen en vacatures in de buurt zien – het is nu mogelijk

Gewoon over straat lopen, en op je telefoon zien welke vacatures er in de buurt zijn. Of omgedraaid: als werkgever specifiek campagnes richten op mensen die langslopen. Het is nu mogelijk.

Het is het 25 jaar oude Careerbuilder dat nu met een ‘mobiele ervaring’ komt, die artificial intelligence, augmented reality, gamification en hyper-localized search zegt te combineren. Voor een werkzoekende zou de app bijvoorbeeld automatisch een cv kunnen opbouwen en je kunnen helpen de vaardigheden te verwerven voor een betere baan. Voor werkgevers biedt de app realtime inzicht in vraag- en aanbodtrends. Daarnaast matcht de app bijvoorbeeld ook vacatures automatisch aan kandidaten die meer geneigd zijn te reageren.

Vraag en aanbod makkelijker bij elkaar

De nieuwe augmented reality-app werd deze week gepresenteerd in Las Vegas, op de HR Tech-conferentie. Volgens de bouwers ervan moet het een antwoord vormen op de huidige problemen in de arbeidsmarkt, waarbij vraag en aanbod van talent elkaar soms maar heel moeilijk vinden. Volgens onderzoek van Careerbuilder zelf zou blijken:

  • dat 50 procent van de werkgevers zegt dat het hen nog nooit zo lang geduurd heeft om vacatures te vervullen;
  • dat 54 procent ook zegt dat het hen ook meer geld dan ooit kost om vacatures te vervullen;
  • en dat aan de andere kant 54 procent van de werkenden zegt dat ze een baan hebben, maar geen carrière, en
  • dat 36 procent van de werknemers zich ‘underemployed’ noemt.

Steeds meer mobiel

Momenteel is meer dan 70 procent van het webverkeer bij Careerbuilder al mobiel. En de verwachting is dat die groei nog wel even doorzet. In de nieuwe app zijn onder meer de volgende features opgenomen:

  • careerbuilder lopenCv’s in minder dan een minuut: Deze AI-gedreven tool zou werkzoekenden moeten helpen om met een paar klikken een persoonlijk cv op te bouwen en op te slaan. De tool kan vervolgens ook automatisch solliciteren naar banen op basis van de wensen van de werkzoekende.
  • Jobsearch met augmented reality: Terwijl je door de straat of het winkelcentrum loopt, krijg je – als je wil – automatisch banen te zien in de buurt. Plus: wat je er kunt verdienen.
  • Hyper-lokale job search: Gebaseerd op hun eigen voorkeuren, kunnen werkzoekenden naar kansen zoeken in specifieke gebieden.
  • Career pathing & upskilling: Om werkzoekenden te helpen de volgende stap in hun loopbaan te maken, krijgen ze automatisch banen te zien die beter verdienen, maar die toch niet veel additionele training vergen.
  • Automatic alerts: Een alert is niet bepaald nieuw natuurlijk. Maar wat deze app toevoegt is dat werkzoekenden ook proactief te zien kunnen krijgen wanneer hun cv wordt bekeken, en door wie.

Android-versie komt binnenkort

Een demo van de app is hier te kijken. De app is nu al beschikbaar voor Apple. Een Android-versie moet ergens in de komende maanden volgen. Daar belooft Careerbuilder dan onder meer ook nog opties als:

  • Gamification: De app gaat werken met een puntensysteem, waarbij werkzoekenden punten kunnen verdienen bij verschillende acties.
  • Social referrals: Werknemers kunnen straks via de app makkelijk vacatures bij hun bedrijf delen met mensen in hun eigen sociale netwerk, en zo punten verdienen.
  • Digital Nomadism: Er wordt ook gedacht via de mobiel een soort platform voor tijdelijke kantoorruimte aan te bieden.

Het moet allemáál mobiel worden

Vorig jaar lanceerde CareerBuilder al het zogeheten Talent Discovery-platform, dat de tijd om een kandidaat te sourcen moest terugbrengen van enkele dagen naar enkele minuten. Ook dat platform moet binnenkort mobiel toegankelijk zijn. Daarmee zou je onder meer de volgende acties allemaal via een app kunnen afdoen:

  • Consultative intake: een met data gevulde intake-tool voor recruiters, met voorbeeld-cv’s van potentiële kandidaten, realtime gegevens van vraag en aanbod van de talenten, topmarkten om ze te vinden, plus: gebruikelijke salarisschalen.
  • AI Job Description Building: Een tool die op basis van data van 2,3 miljoen banen automatisch functieprofielen en vacatureteksten kan schrijven, waarbij recruiters alleen maar een functietitel hoeven in te vullen. De tool kent daarin zelfs nuances toe, op basis van branche en locatie.
  • Centralized Candidate Search: Recruiters kunnen op hun mobiel details zien van iedereen die eerder gesolliciteerd heeft.
  • AI Matching: Kunstmatige intelligentie en machine learning-technologie matchen automatisch vacatures aan gekwalificeerde kandidaten, en zoomen daarbij speciaal in op kandidaten van wie – op basis van diverse signalen – verwacht wordt dat ze het eerst zullen reageren.
  • Campaign Management & Analytics: Er is ook een tool om makkelijk met (groepen) kandidaten te communiceren. Recruiters kunnen daarna ook zien hoeveel kandidaten die communicatie ook gezien hebben, en ze kunnen zelfs zien hoe ze daarin scoren ten opzichte van concurrerende bedrijven, in bepaalde rollen.

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners