Gem. leestijd 3 min  317x gelezen

Elon Musk (opnieuw) onder vuur door uitspraak: ‘Diversiteit is antisemitisme’

Elon Musk strikes again. De Tesla- en X-baas haalde wereldwijd de media met zijn opmerkingen dat diversiteit in recruitment eigenlijk een vorm van antisemitisme is. Hoezo dat dan?

Elon Musk (opnieuw) onder vuur door uitspraak: ‘Diversiteit is antisemitisme’

Op zoek naar wat ophef? Nou, laat dat maar aan Elon Musk over. Zeker als het gaat om hoe je moet recruiten, en wie je wel en niet moet aannemen, heeft de (bijna?) rijkste mens ter wereld altijd wel zijn mening klaar. En laat hij ook bepaald niet na om die mening te ventileren. Zo ook deze week, toen Musk terloops opmerkte dat alle diversiteitsinitiatieven in recruitment ‘ten diepste een vorm van antisemitisme‘ zijn.

‘We moeten áltijd op onze hoede zijn voor elke term die klinkt alsof hij uit een boek van George Orwell zou kunnen komen.’

Musk maakte zijn opmerkingen na een rondleiding over het terrein van Auschwitz-Birkenau, een bezoek dat hij aflegde na eerder zelf van antisemitisme beschuldigd te zijn. ‘Diversiteit en gelijkheid, inclusie – we moeten altijd, áltijd op onze hoede zijn voor elke term die klinkt alsof hij uit een boek van George Orwell zou kunnen komen’, zei de X-eigenaar en Tesla-oprichter daarna onder meer tijdens een interview met de conservatieve commentator Ben Shapiro, op de European Jewish Association Conference in Polen. ‘Natuurlijk: diversiteit, gelijkheid en inclusie klinken allemaal als mooie woorden, maar wat het echt betekent is discriminatie op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid. Het is tegen verdienste. En dus denk ik dat het fundamenteel antisemitisch is.’

Racistisch

Al eerder had Musk uitgesproken dat Diversity, Equity and Inclusion (DEI)-beleid ‘per definitie racistisch‘ is, omdat het verschil maakt (of, in elk geval: kan maken) op basis van iemands ras of afkomst. In november lag hij onder vuur vanwege de steun aan een antisemitische post op zijn eigen platform X (het voormalige twitter), waarin beweerd werd dat Joodse gemeenschappen ‘precies dat soort dialectische haat tegen blanken hebben gepusht waarvan ze beweren dat ze willen dat mensen die niet meer tegen hen gebruiken’, die hij de ‘absolute waarheid’ noemde. Later die maand besloten tal van grote bedrijven hun advertenties van het platform terug te trekken, een stap die volgens een New York Times-rapport tot verliezen van wel 75 miljoen dollar zou kunnen leiden.

Tal van grote bedrijven trokken hun advertenties terug, een stap die tot verliezen van 75 miljoen dollar zou kunnen leiden.

De recente antisemitisme-uitspraken van de controversiële techmiljardair kun je zien als een nieuwe stap in zijn ‘oorlog tegen woke’, aldus de bekende nieuwssite Politico. Musk, die bevestigde dat hij inderdaad al zijn berichten op X zelf schrijft, heeft zijn gevoelens over diversiteit, gelijkheid en inclusie-initiatieven eerder geuit, onder andere door zonder bewijs te beweren dat initiatieven hiervoor bij Boeing en United Airlines vliegreizen minder veilig hebben gemaakt.

‘Linkse cultuur’

Musks opmerkingen passen in een breder debat dat (vooral) in de VS wordt gevoerd over meer inclusief aannamebeleid, en dan met name op Amerikaanse universiteiten. Het aftreden van de directrice van Harvard, Claudine Gay, vanwege een plagiaatschandaal, werd aangegrepen door Republikeinen, die beweren dat topscholen voorbeelden zijn van Amerikaanse instellingen die in de greep zijn van een linkse politieke transformatie. Critici beweren al langer dat deze ‘radicaal linkse cultuur’ op campussen antisemitisme aanwakkert.

Musks opmerkingen passen in een breder debat dat (vooral) in de VS wordt gevoerd over inclusief aannamebeleid.

Ook Musk ging daar deze week nog op door, met zijn aanval op alle DEI-initiatieven. ‘Ik denk dat we terug moeten keren naar een focus op verdienste en dat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent, van welk ras je bent, welke overtuigingen je hebt, maar dat het erom gaat hoe goed je bent in je werk of wat je vaardigheden zijn.’ Dat dit precies is waar veel DEI-initiatieven zich juist ook op focussen, liet hij daarbij maar onbenoemd.

Meer ophef

Het is trouwens niet bepaald de eerste keer dat Musk het nieuws haalde met wervingspraktijken (of een mening daarover). Zo kwam in augustus 2023 onder meer naar buiten dat zijn bedrijf SpaceX werd aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, juist vanwege discriminatie bij sollicitaties. Zo zouden asielzoekers en vluchtelingen stelselmatig zijn ontmoedigd om te solliciteren. Ook heeft SpaceX personeel geworven met de vermelding dat het raket- en satellietbedrijf alleen wettige staatsburgers kon aannemen. Daarbij deed het ten onrechte een beroep op wet- en regelgeving, stelt het ministerie van Justitie.

Ook haalde Musk bijvoorbeeld de media met de opmerking dat hij persoonlijk alle 30.000 mensen wil goedkeuren die Tesla jaarlijks aanneemt. Musk wil trouwens met zijn platform X ook zelf een rol verwerven in het hele recruitmentveld. Hij is al langer bezig zich op de vacaturemarkt te storten, en daar de concurrentie met LinkedIn aan te gaan. ‘LinkedIn is zo cringe‘, schreef hij er augustus vorig jaar nog over. ‘Ik kan mezelf er niet toe zetten om het te gebruiken. Daarom zullen we ons ervan verzekeren dat onze X-uitdager van Linkedin cool is.’

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners