Gem. leestijd 2 min  1554x gelezen

Eindelijk: er zijn nu ook ISO-normen voor recruitment

Eindelijk: er zijn nu ook ISO-normen voor recruitment

Hoe je precies goed moet recruiten staat er niet in. Maar er zijn nu wel – voor het eerst – ISO-normen over het vak opgesteld.

De ISO-guidelines, bekend met nummer 30405, maken deel uit van een groter pakket aan ISO-normen (30400), speciaal voor het HR-vak, die de afgelopen 2 jaar zijn geformuleerd. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie, gevestigd in Zwitserland, probeert met deze regels onder meer het recruitmentproces wereldwijd te verbeteren.

Goed recruitment zorgt voor betere prestaties

Volgens onderzoek dat het ISO aanhaalt, zorgen goede recruitmentpraktijken niet alleen voor hoge bedrijfsprestaties, maar ook voor doorleefde company values door het hele personeelsbestand heen. Volgens dit onderzoek zouden bedrijven die tot de top-20% horen qua recruitmentprestaties, ook 3,5 keer zoveel omzetgroei boeken, en ruim 2 keer zoveel marge als andere organisaties.

Van sourcing tot onboarding aan toe

De ISO-30405:2016-standaarden moeten aan die bedrijfsprestaties ook hun steentje bijdragen. De nieuwe richtlijnen laten zien how to attract, source, assess and recruit people. Ze focussen op beleidsontwikkeling, het hele proces van sourcing tot aan onboarding aan toe, en de mogelijke evaluatie en meetmethoden.

De hamvraag: staat er nieuws in?

De hamvraag: staat er veel nieuws in dit document? Nee, dat eerlijk gezegd nou ook weer niet. Er is bijvoorbeeld wel een woordenlijst, waar woorden als applicant pool, assessment, employer brand, source en talent van een definitie worden voorzien. En dat is natuurlijk fijn, als we daar internationaal allemaal hetzelfde onder verstaan. Ook wordt het recruitmentproces netjes in kaart gebracht, van het eerste contact met kandidaten tot het boarden aan toe.

Best een uitgebreide vacaturetekst…

Daarnaast leren we bijvoorbeeld dat een vacature best uitgebreid mag zijn en bijvoorbeeld zou mogen bevatten:

  • de datum van de vacature
  • de locatie
  • de reporting line, oftewel: aan wie verantwoording wordt afgelegd
  • gewenste en vereiste specificaties en vaardigheden
  • de vorm van samenwerking
  • arbeidsuren en eventuele ploegendiensten
  • salarissen en andere arbeidsvoorwaarden
  • de vorm en type van het contract (fulltime/parttime, tijdelijk/vast/freelance, vervanging/uitbreiding)
  • de economische rechtvaardiging van de vacature
  • eventuele proeftijden
  • de gewenste startdatum

Handige, veelomvattende lijstjes

Niet allemaal dingen die we in Nederland automatisch gewend zijn te vermelden, zullen we maar zeggen… Dus dat is ook best nuttig voor de Nederlandse recruiter. En zo biedt het document best nog meer handige, veelomvattende lijstjes (wat voor manieren zijn er allemaal om werksituaties te simuleren? Wat zijn er allemaal voor verschillende soorten testen?). Best nuttig voor wie zich professioneel met werving en selectie bezighoudt.

Conclusie: weinig verrassingen, weinig oordeel

Maar al met al moet de conclusie misschien toch ook wel zijn dat de ISO-standaarden weinig verrassingen zullen kennen voor de Nederlandse recruiter. En we leren helaas ook niet echt waar goed recruitment zich nou precies van de mindere variant onderscheidt. Maar goed, daar zijn de guidelines waarschijnlijk dan ook niet voor bedoeld.

Het vak wordt steeds sneller volwassen…

Waar is het document dan wel voor bedoeld? Om internationaal begripsverwarring te voorkomen en om het eens te worden over een aantal standaarden en protocollen. En in die zin is het natuurlijk alleen maar toe te juichen dat deze ISO-normen er nu zijn. Het laat eens te meer zien dat het vak hard op weg is om in sneltreinvaart volwassen te worden. En gelukkig niet alleen in Nederland.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners