De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt het einde van de wereldwijde recessie. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone verwacht het OESO een einde aan de economische krimp. Hoewel er geen specifieke uitspraken werden gedaan voor de Nederlandse economie duiden de cijfers voorlopig niet op herstel.
Economische krimp
Cijfers van het CBS melden de laatste weken weinig positiefs. De economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,1% ten opzicht van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ten opzicht van het eerste kwartaal van 2009 kromp de economie met 0,9% (gecorrigeerd voor werkdag- en seizoenseffecten). Hiermee heeft het CBS voor het eerst 5 aaneengesloten kwartalen met krimp gemeten.
De krimp is onder andere te merken in een daling van de in- en uitvoer van goederen (beiden ongeveer 10% minder dan vorig jaar), de investeringen (-12,9%) en de consumptie van huishoudens (-2,6%). De sterkste dalingen zijn echter te vinden op de arbeidsmarkt, met een flinke daling in het aantal vacatures en stijging van de werkloosheid.
Aantal vacatures stevig gedaald
Het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal flink gedaald. Eind juni stonden 127.000 vacatures open, 25.000 minder dan in het vorige kwartaal. De daling is vooral te wijten aan het uitblijven van nieuwe vacatures. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar ontstonden er in het tweede kwartaal 102.000 vacatures minder.
Werkloosheid
Ondertussen is er ook een stijging in de werkloosheidscijfers. Het afgelopen half jaar steeg de werkloosheid met zo’n 11.000 per maand. Het aantal werklozen lag in de periode mei-juli van dit jaar gemiddeld op 386.000 personen. Hiermee is het aantal werklozen 78.000 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij komt dan nog dat een deel van de feitelijke werkloosheid verborgen wordt door maatregelen als deeltijd-WW.
Vooral mannen lijden onder de werkloosheid: iets meer dan driekwart van de toename in werkloosheid kwam voor rekening van de mannen, een trend die zich voordeed in alle leeftijdsgroepen. Bij jongeren (15-24 jaar) kwam de stijging zelfs bijna geheel voor de rekening van de mannen.
Gelukkig is er voor de jongeren ook goed nieuws: van alle kanten wordt er moeite gedaan om ze toch aan het werk te krijgen. Werf& schreef eerder al over de inspanningen van het UWV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Nu gaan ook de uitzendbureaus in de regio Amsterdam aan de slag: de komende tijd regelen zij in samenwerking met gemeenten in de omgeving 250 traineeplekken voor werkloze jongeren.
Bronnen:
CBS.nl
AMCinfo.nl
NU.nl