Gem. leestijd 2 min  1245x gelezen

Een mismatch? Dat hebben we vaak in twee weken al door

Een mismatch? Dat hebben we vaak in twee weken al door

Als recruiters doen we er alles aan om het te voorkomen, toch vallen nieuwe hires nog vaak tegen. En dat hebben we meestal ook wel snel door: in bijna 40 procent van de gevallen zelfs binnen twee weken, zo blijkt.

Zo’n 15 procent van de werkgevers heeft er zelfs minder dan een week voor nodig om zich te realiseren de verkeerde beslissing te hebben gemaakt, blijkt uit onderzoek dat Robert Half in december heeft laten uitvoeren in 13 landen. Een mismatch op vaardigheden (44%), ondergekwalificeerde kandidaten (42%) en sollicitanten die liegen op hun cv (37%) zijn de voornaamste redenen die werkgevers aanvoeren voor hun spijt.

Ontslaan of toch maar trainen?

Hoe ze vervolgens omgaan met zo’n betreurde beslissing? Dat blijkt te variëren. Een grote groep probeert zo snel mogelijk weer van de nieuweling af te komen en de zoektocht opnieuw te beginnen; een ongeveer even grote groep zegt vol in te zetten op training van de nieuwe medewerker. Een kleinere groep zegt af te wachten of de prestaties van de medewerker misschien toch nog uit zichzelf gaan verbeteren.

Een bad hire leidt tot hogere werklast (50%), meer stress (39%) en verloren productiviteit (33%)

Meer stress, minder moraal

De voornaamste gevolgen van een betreurde beslissing over een kandidaat? Volgens de ondervraagde managers leidt het tot hogere werklast voor de collega’s (50%), verhoogde stress (39%) en verloren productiviteit (33%). Ook hogere wervingskosten (32%), gemiste omzet en businesskansen (24%) en een lagere moraal (24%) worden veelvuldig genoemd.

‘Liefst in één keer goed dus’

Het onderzoek onderstreept het belang van goede werving en selectie, aldus Robert Half. ‘De kosten van een verkeerde keuze kunnen significant zijn’, zegt bijvoorbeeld de Britse md Matt Weston. ‘Of je nou snel afscheid neemt van iemand of besluit hem of haar te trainen, het heeft hoe dan ook gevolgen, en niet alleen financiële. Het is daarom cruciaal om de beslissing in één keer goed te nemen, en dat in balans te zien met de ook hard nodige efficiëntie in het recruitmentproces.’

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners