Gem. leestijd 3 min  153x gelezen

Duitse arbeidsmarkt telt in 2040 maar liefst 8,3 miljoen geschoolde mensen minder

Niet alleen voor de Nederlandse arbeidsmarkt dreigt structurele schaarste. Bij onze Oosterburen is het nauwelijks beter, blijkt uit nieuw onderzoek. Met name het aantal geschoolde werknemers daalt er tot 2040 flink. Net als in eigenlijk heel Centraal-Europa.

Duitse arbeidsmarkt telt in 2040 maar liefst 8,3 miljoen geschoolde mensen minder

Werkloosheid? Eigenlijk in heel Centraal-Europa hoeft er niet echt meer voor gevreesd te worden, blijkt uit nieuw onderzoek van Stocklytics.com. Met name als je enige scholing achter de rug hebt, lijkt een baan de komende jaren wel gegarandeerd. In de grootste economie van Europa, Duitsland, heeft de schaarste aan gekwalificeerde arbeidskrachten zelfs ‘een kritiek niveau bereikt’, aldus de onderzoekers. ‘En de omvang van dit probleem zal in de toekomst alleen maar toenemen.’

duitse

Volgens de onderzoeksgegevens zal het aantal skilled werknemers in Duitsland tegen 2040 naar verwachting dalen tot 23,3 miljoen. Dat is ongeveer een kwart minder dan het aantal nu. Niet gek dus dat het Duits Economisch Instituut verwacht dat het tekort aan geschoolde arbeidskrachten de komende 15 jaar een grote impact zal hebben op de industrie in de regio. Tegen 2025 zal heel Centraal-Europa kampen met een krappe arbeidsmarkt, aldus de onderzoekers, waarbij het aantal vacatures zal toenemen en de werkloosheid zal dalen tot een historisch dieptepunt.

Economen hebben berekend dat de economische groei dit jaar meer dan 1% hoger zou zijn als er voldoende werknemers waren.

Volgens een recente studie van het Duits Economisch Instituut is er momenteel al een tekort van ongeveer 573.000 geschoolde werknemers in het buurland. Economen hebben berekend dat de economische groei dit jaar meer dan 1% (oftewel: 49 miljard euro) hoger zou zijn als er voldoende werknemers waren. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat de economische prognoses voor 2024 een groei van slechts 0,2% voorspellen.

Krimp en vergrijzing

De vergrijzende bevolking, lage geboortecijfers en een toenemende vraag naar hooggekwalificeerde professionals zorgen er gezamenlijk voor dat het personeelstekort volgens de onderzoekers nu het op één na grootste bedrijfsrisico voor Duitse bedrijven is geworden. Tegen 2035 zal de Duitse arbeidsmarkt naar verwachting een tekort hebben van nog eens 4,3 miljoen geschoolde arbeidskrachten, waardoor hun totale aantal zal dalen tot 25,7 miljoen. In 2040 zal de totale Duitse beroepsbevolking te maken hebben met een krimp van 5,5 miljoen mensen, ondanks een toename van het aantal hoogopgeleide werknemers.

‘Op het oude continent heeft tegen 2040 meer dan een kwart van de bevolking zijn pensioen bereikt.’

‘Het oude continent staat voor een toekomst waarin tegen 2040 meer dan een kwart van de bevolking de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt’, aldus de onderzoekers. Tegelijkertijd constateren ze dat onderwijs- en opleidingssystemen zich nauwelijks hebben gericht op de vaardigheden die nodig zijn om werknemers die met pensioen gaan te vervangen of om te voldoen aan de vraag naar arbeidskrachten in groeiende industrieën, zoals ICT en kunstmatige intelligentie. ‘Deze problemen oplossen is essentieel om het concurrentievermogen van Europa veilig te stellen’, concluderen ze dan ook, min of meer ten overvloede.

Bijdragen aan een oplossing?

Zin om bij te dragen aan een oplossing in de Duitse arbeidsmarkt? Werf& organiseert in september voor in de DACH-regio geïnteresseerde recruitmentpartijen de allereerste Webinar Tage in de geschiedenis samen met haar internationale zusje, totalent.eu. De webinars zullen gratis te bekijken zijn voor de doelgroep. Klik op de link voor meer informatie:

Partner Brochure

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners