Niet alleen kinderen zijn gevangen door de magie van eenhoorns. Ook de start-upwereld kent zogenoemde ‘unicorns’. Oftewel: bedrijven die meer dan 1 miljard waard zijn. Er schijnen er inmiddels meer dan 500 in de wereld te zijn. In Nederland zijn fintechbedrijven als Mollie en Adyen bekende voorbeelden, maar ook bedrijven als Elastic, MessageBird, Thuisbezorgd en Gitlab hebben inmiddels de mythische status bereikt.
Ook in de wereld van HR- en recruitmenttech zijn er inmiddels een heel aardig aantal unicorns te vinden. Of althans: bedrijven van wie soms nog verwacht wordt dat ze de unicorn-status gaan halen. Dat is ook niet zo vreemd, met in totaal meer dan 5 miljard dollar aan investeringen in HR-technologie in 2020 alleen al, en in de eerste drie maanden van dit jaar nog eens de helft daarvan erbij. We stellen daarom graag 12 van die nieuwe grote jongens aan u voor.
#1. Workhuman (Ierland)
Dit van origine Ierse, maar tegenwoordig ook sterk Amerikaanse, bedrijf was ooit bekend als Globoforce. Het heeft sinds midden vorig jaar officieel de unicorn-status, toen ongeveer 10% van de aandelen voor 120 miljoen dollar verkocht werd.
Workhuman is in 1999 opgericht in Dublin, en stelt dat momenteel zo’n 5 miljoen medewerkers in meer dan 160 landen zijn platform gebruiken, met name voor ‘sociale erkenning en continu prestatiemanagement’. Onder meer LinkedIn, Procter&Gamble en Cisco behoren tot de klanten.
#2. Eightfold AI (VS)
Het zogeheten Talent Intelligence Platform™ maakt dit Silicon Valley-bedrijf tot een van de snelste groeiers van de laatste jaren. Het bedrijf haalde in oktober vorig jaar de felbegeerde unicorn-status binnen. Indrukwekkend, voor een bedrijf dat net iets meer dan 4 jaar oud is en zich specialiseert in efficiënt en effectief recruitment, behoud van topperformers, upskilling en reskilling en het vergroten van de diversiteit in organisaties.
Het aanbod van dit bedrijf is nog lang geen volledige HR-oplossing, en heeft nog wel wat ‘missing pieces‘, zo wordt wel gesteld. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor dat van meer gevestigde namen als Workday, Cornerstone, Hiretual of SuccessFactors. En die missing pieces vallen er ook nog eens vrij makkelijk aan te haken, waardoor Eightfold overstappen naar nieuwe technologie voor veel bedrijven bereikbaar maakt.
#3. Papaya Global (Israël)
Ook Israël kent een levendige start-up-scene. Eén van de snel groeiende bedrijven daar is dit platform, dat gespecialiseerd is in cloud-based payroll en recruitment voor remote werkende personeelsbestanden.
Met een investeringsronde van ruim 100 miljoen dollar kwam het bedrijf in maart dit jaar in één klap in de unicorn-klasse terecht. De start-up probeert met A.I. zoveel mogelijk handmatige handelingen te vervangen die komen kijken bij de inhuur van zelfstandigen en payrollers.
#4. Personio (Duitsland)
Een van de bekendere, en tegelijkertijd: grotere, bedrijven in deze lijst kwam recent nog in het nieuws met de (aangekondigde) opening van een kantoor in Amsterdam, het vijfde in totaal. Dit naar eigen zeggen ‘meest waardevolle HR techbedrijf van Europa’ werd in januari tot een van de unicorns benoemd, dankzij een investeringsronde van 125 miljoen euro. De totale waarde kwam daarmee naar schatting op zo’n 1,4 miljard dollar.
Het in 2015 opgerichte Personio richt zich vooral op het mkb. Het Benelux-kantoor komt onder leiding te staan van country manager Lars Boom, die vanuit München al is begonnen met het samenstellen van het Nederlandse team. Het bedrijf telt inmiddels ruim 3.500 mkb-klanten in heel Europa, waaronder ruim 60 in de Benelux. Er zijn zo’n 700 medewerkers. Het doel is om eind 2021 op een aantal van 1.000 medewerkers te komen.
#5. Phenom (VS)
Amerikaans, maar dit keer eens niet uit Silicon Valley, maar uit Philadelphia. Dit bedrijf, ook bekend als Phenom People, kreeg vorige maand de unicorn-status in handen, na een investeringsronde van ruim 100 miljoen dollar.
Het bedrijf werd 11 jaar geleden opgericht en heeft zich ten doel gesteld ‘een miljard mensen aan de goede baan te helpen’, zoals CEO Mahe Bayireddi het noemt. Vorig jaar lukte dat naar verluidt al bij zo’n 2 miljoen mensen. Zo’n 25.000 recruiters en vacaturehouders wereldwijd zouden het A.I.-talent experience management-platform van het bedrijf al gebruiken. Het bedrijf heeft inmiddels kantoren in de VS, Israël, India, het VK en… Nederland, sinds het in december Endouble overnam.
#6. Degreed (VS)
Met 8 van de 10 CEO’s die zich zorgen maken over de skills gap kan de groei van upskilling-platform Degreed niet echt als een verrassing komen. Na een grote investeringsronde in april kwam het in 2012 opgerichte bedrijf uit Silicon Valley tot een waarde van boven de miljard dollar – en dus de unicorn-status.
Doel van het bedrijf is het belang van diploma’s in recruitment terug te dringen en te vervangen door die van anders meetbare vaardigheden. Het platform zou al gebruikt worden door 1 op de 3 van de 500 grootste bedrijven in de VS. Naast een Amerikaans hoofdkantoor zijn er momenteel ook al kantoren in het VK, Australië en Nederland. En meer landen staan op de roadmap.
#7. Cegid (Frankrijk)
Hoort dit Franse bedrijf wel bij de unicorns? Moeilijk te zeggen, want de totale waarde is onbekend. En met een oprichtingsdatum in 1983 is het natuurlijk ook niet echt een start-up meer te noemen. Maar de reden dat het bedrijf toch in deze lijst is opgenomen, ligt hem dan ook vooral in de recente overname van Talentsoft, waardoor een bedrijf is ontstaan dat jaarlijks ruim 600 miljoen euro omzet met Cloud Talent Management-oplossingen.
Met de acquisitie van Talentsoft wil Cegid zijn bestaande dienstenportfolio uitbreiden met talentmanagement-software voor vooral het mkb in Spanje, de Benelux, Noord-Europa, en Noord-, centraal- en Zuid-Amerika. ‘Dankzij deze combinatie kunnen we onze klanten toegang geven tot een reeks slimme en innovatieve oplossingen die in Frankrijk en daarbuiten ongeëvenaard zijn’, lichtte Cegid-CEO Pascal Houillon recent de overname toe. Het was al de vijfde overname in een jaar tijd voor het Franse bedrijf.
#8. Lattice (VS)
Wel zeker weer een van de échte unicorns is Lattice, dat in maart via een investeringsronde van 60 miljoen in de eenhoornklasse terecht kwam. Het ‘people management platform for businesses with people-first cultures‘ hoopt met die investering de (internationale) groei te kunnen versnellen. Het is overigens niet echt een bedrijf dat actief is in de recruitmentsector; de groei moet vooral komen van de app waarmee je prestaties van medewerkers kunt vastleggen en volgen.
Lattice is in 2015 gelanceerd, en kent momenteel zo’n 225 medewerkers, en meer dan 2.500 klanten, bij wie in totaal ruim 500.000 medewerkers de app gebruiken. Waar het eerst vooral om prestaties en evaluatiegesprekken draaide, is in 2018 betrokkenheid erbij gekomen, en in 2020 ‘loopbaanadvies’. Met de nieuwe investering moeten daar nog meer toepassingen bij komen, zo is de bedoeling, zodat HR-afdelingen nog meer data driven beslissingen kunnen nemen.
#9. Culture Amp (Australië)
Voor een klein Nederlands tintje in dit overzicht zorgt Didier Elzinga, zoon van een Nederlandse vader en Franse moeder, maar geboren in het Australische Canberra, en sinds 2009 oprichter van Culture Amp, ‘The People & Culture Platform’.
Het bedrijf werd recent als unicorn benoemd, na onder meer een aantal grote investeringsrondes. En dat terwijl het bedrijf het in coronajaar 2020 moeilijk had. Veel klanten schroefden in het begin van de pandemie immers hun uitgaven terug. Maar inmiddels is het grootste lek boven, en neemt het bedrijf dat zich specialiseert in het meten van medewerkerbetrokkenheid weer volop mensen aan.
#10. Zenefits (VS)
Misschien wel de ooit grootste vis in deze unicorn-vijver is dit bedrijf uit San Francisco. Drie jaar na zijn oprichting in 2013 werd het zelfs al eens op een waarde van 4,5 miljard dollar geschat. Hoeveel dat nu is, is echter totaal onduidelijk. Wel is duidelijk dat het bedrijf ooit meer dan 1.000 medewerkers telde, maar er van hen vorig jaar velen moesten vertrekken, totdat er eind 2020 nog iets meer dan 500 over waren.
In maart werd bekend dat Zenefits min of meer is overgenomen door investeringsbedrijf Francisco Partners. Financiële details werden daarbij niet prijsgegeven. Maar of de eerdere investeringen van de afgelopen 8 jaar (ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar) worden terugverdiend? Dat is natuurlijk zeer de vraag. Net zoals de vraag of het bedrijf nog steeds bij de unicorns-familie hoort. Maar anyway, er schuilt nu in elk geval wel weer leven in de aanbieder van een app voor HR-functies als tijdcontrole, onboarding, payroll, prestaties en tevredenheid.
#11. ZipRecruiter (VS)
Het lijkt misschien al een gevestigde naam, maar ook ZipRecruiter hoort zeker nog in deze lijst unicorns, met een oprichtingsdatum in 2010, en een waarde van tussen de 1 en 1,5 miljard dollar (volgens een schatting in 2018). Hoeveel het bedrijf precies waard is, zal overigens binnenkort nog duidelijker worden, want waarschijnlijk deze maand komt er nog een beursnotering (op Wall Street) in het spel. Analisten houden het voorlopig trouwens op zo’n 3,3 miljard dollar.
ZipRecruiter werd ooit opgericht uit frustratie over de jobboards die tot dan toe het internet regeerden. Maar wat aan de keukentafel van Ian Siegel begon, is inmiddels een bedrijf met meer dan 1.000 medewerkers, verspreid over de VS, Canada, het VK en Israël. Het bedrijf heeft meer dan 200 ontwikkelaars in dienst, van wie er zo’n 50 vanuit het R&D-centrum in Israël werken. Elke maand trekt de site zo’n 25 miljoen werkzoekenden, die achter zo’n 9 miljoen actieve vacatures aangaan.
#12. Deel (VS)
We blijven nog even in San Francisco, waar zich nog een jonge unicorn bevindt, en wel onder de naam Deel. Dit bedrijf, dat organisaties over de hele wereld helpt met lokale zaken rondom arbeidsrecht, heeft net een investeringsronde achter de rug die de waarde op zo’n 1,25 miljard dollar brengt.
Opvallend detail: een van de investeerders in Deel is Andreessen Horowitz, die eerder ook flink investeerde in Zenefits (#10 in deze lijst). Ook met dit bedrijf gaat het overigens héél hard: een jaar geleden was het naar verluidt nog maar een vijfde waard van waarvoor het nu in de boeken staat. Maar dat is ook niet zo gek, zei CEO Alex Bouaziz recent in een interview. ‘Mensen beseffen steeds beter dat talent overal is. En met Deel kun je iemand een lokaal contract laten tekenen, en iemand dezelfde dag nog aan boord hebben.’
Bonus: Recruitee (Nederland)
Mogen er dan ook nog Nederlandse bedrijven in deze lijst? Het simpele antwoord: nee. Van de unicorns die ons land heeft voortgebracht, is er niet eentje die we tot de HR-tech mogen rekenen. Maar vooruit: we zijn de kwaadste niet. En daarom geven we Recruitee hier wel een speciale vermelding.
Ook al heeft het in 2015 opgerichte ATS-bedrijf nog lang niet de vereiste waarde om tot de unicorns te mogen behoren, de recente krachtenbundeling met het Finse Sympa moet die status naar eigen zeggen wel binnen bereik brengen. En wel binnen een jaar of 5, 6, aldus CEO Perry Oostdam. En die bravoure belonen we nu maar alvast met een plekje in deze lijst.