Gem. leestijd 6 min  5683x gelezen

Dit waren de 9 grootste winnaars van het jaar (in recruitment)

Voor velen in recruitment was 2021 vooral een heel drúkke tijd. Maar wie mogen zich de winnaars van het jaar noemen? We pikten er – volstrekt willekeurig natuurlijk – een negental uit.

Dit waren de 9 grootste winnaars van het jaar (in recruitment)

Elk jaar kent winnaars en verliezers. Mensen en organisaties die het jaar als een hoogtepunt zien, of die het hele jaar liever zo snel mogelijk vergeten. Zo was het natuurlijk ook weer in 2021. Wie sprongen daarbij het meest in het oog als een winnaar? Voor de redactie van Werf& waren dat de volgende 9 namen:

#1. HeadFirst

Als je net een kwart eeuw bestaat, en nu al op nummer 2 staat in de Flexmarkt Omzetranglijst top-100 (achter Randstad), dan doe je iets goed. Van een bedrijf met een paar bureaus en faxen in 1995 is HeadFirst uitgegroeid tot een organisatie van naam, en een grote staat van dienst. Dankzij eerdere integraties met Source, Myler, Managed Service Provider Staffing MS en Between Staffing en dit jaar RPO-specialist Sterksen Groep is het bedrijf de onbetwiste marktleider geworden in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur.

Foto: Stichting Milieunet

Van het CAK tot COA, van ministeries als VWS tot SZW, BZK en EZ, en van RDW tot Eneco; wie doet er eigenlijk geen zaken met het Hoofddorpse bedrijf? Met meer dan 6.000 opdrachten per jaar, en ruim 16.000 professionals aan het werk, met name op ICT-gebied, goed voor een omzet van meer dan een miljard, kan eigenlijk niemand meer om HeadFirst heen. Het (voor hen) nieuwe en uiterst duurzame hoofdkantoor, waar het bedrijf begin volgend jaar intrekt, mag daarvan het bewijs zijn.

#2. Recruitee

Nog zo’n bedrijf waarmee het heel snel gaat is de Nederlandse ATS-aanbieder Recruitee, bekend van Midden-Europa tot aan de VS. Perry Oostdam richtte in 2015 samen met Pawel Smoczyk het bedrijf op, maar heeft nu al meer dan 4.000 klanten in ruim 75 landen, variërend van Taco Bell tot M&S en Asus. Dit jaar versnelde die groei nog eens autonoom, maar ook door de handen ineen te slaan met Sympa, een toonaangevende aanbieder van HR-software, die vooral bekend is in Noord-Europa. En dat net nadat het bedrijf zelf in handen was gevallen van de Amerikaans-Britse investeerder Providence Strategic Growth (PSG).

Recruitee telt inmiddels ruim 175 werknemers, een vervijfvoudiging in nog geen 5 jaar. And the future’s so bright, they gotta wear shades. Vanaf de Amsterdamse Keizersgracht, waar ze inmiddels twee verdiepingen huren en waar de helft van het bedrijf zit, en vanuit Poznan, waar de engineers zich bezig houden met de software-as-a-service, die het recruitmentproces zo makkelijk mogelijk moet maken voor bedrijven. Zoals de dit jaar gelanceerde CareersHub, een tool waarmee organisaties in een handomdraai hun eigen carrièrepagina’s kunnen samenstellen.

#3. Timetohire 

Het jaar begon natuurlijk al goed voor Timetohire, met Sebastiaan Cové als dé overall winnaar van de Publieksprijs bij ‘De meest invloedrijke recruiter‘-verkiezing. Maar ook verder ging het behoorlijk crescendo met de RPO-dienstverlener, die binnen 3 jaar is gegroeid naar een groep met meer dan 60 recruiters op 3 locaties, bijeengebracht op een vrolijke ‘Over Ons‘-pagina.

De aanpak werkt, zo blijkt. In woorden van bijvoorbeeld Lars Helmond, Regisseur Recruitment bij Eneco: ‘Timetohire begrijpt dat recruitment meer is dan alleen werven en selecteren. Ze hebben ons goed geholpen met procesoptimalisatie en het ontwikkelen van nieuwe templates. Ik vond het ook erg fijn dat ze in een bredere context durfden mee te denken over de toekomst van recruitment, en hoe een grote organisatie als Eneco zich nog beter kan positioneren op de veranderende arbeidsmarkt. Niet met lege praatjes, maar als vakidioten onder elkaar.’

#4. TestGorilla

Er waren meer partijen in assessment en selectie die dit jaar flink aan de weg timmerden. Equalture bijvoorbeeld, The Selection Lab (dat een groot bedrag aan financiering binnenhaalde), BrainsFirst of Neurolytics, dat begin 2021 nog door MT/Sprout werd uitgeroepen tot ‘Start-up van het Jaar‘. Maar hoe goed ze hun best ook deden, ze bleven toch een beetje in de schaduw staan van TestGorilla, dat een financiering van bijna 10 miljoen in de wacht wist te slepen. En dat voor een bedrijf dat pas net iets meer dan een jaar bestaat, waarmee het meteen het jongste bedrijf is in de meest recente Techleap-ronde.

Otto Verhage en Wouter Durville,TestGorilla

Het grote doel: cv’s overbodig maken, en in plaats daarvan bedrijven voor elke denkbare functie een aantal assessment aanbieden. Op dit moment kunnen klanten per assessment 5 testen selecteren, die de kandidaten dan achter elkaar afnemen. Bedoeling is met het geld (verder) te internationaliseren. Het bedrijf zit al in meer dan 100 landen, maar de beperking is dat de tests alleen nog in het Engels aangeboden worden. ‘Uiteindelijk willen we tests aanbieden in iedere lokale taal, om zo een grotere pool van bedrijven aan te spreken’, zei oprichter Otto Verhage eerder dit jaar tegen Quote.

#5. Virtuele Banen Beurs

Je moet maar durven. In een jaar waarin alle banenbeurzen op hun gat liggen, een initiatief starten om het fenomeen gewoon linea recta naar online te verplaatsen. Inclusief stands van werkgevers, een welkomstdesk, een plein voor de borrel, en tal van webinars en informatieve praatjes. Niet alleen verliep nog even soepel tijdens de eerste editie, maar de tweede editie is alweer aangekondigd, slechts een paar maanden na de eerste poging. Dus dat we hier met een blijvertje te maken hebben, durven we voorzichtig al wel te stellen.

#6. House of HR

Onder de flexspecialisten was niet alleen HeadFirst (de #1 van deze lijst) een duidelijke winnaar, maar ook House of HR, gevestigd in het Belgische Roeselare, en moederconcern van onder meer Covebo, Cohedron, Continu (detachering in de bouw), Talent&Pro (detachering in de financiële dienstverlening), Triple A (specialisten in risicomanagement) en ITDS (managementconsultancy).

Misschien niet allemaal de allerbekendse namen, maar de uitzender is wel de enige in de hoogste omzetcategorie van de Flexmarkt Omzetranglijst top-100 (> 500 miljoen euro) die afgelopen jaar de omzet heeft zien groeien. En wel met bijna 8%. Dan mag je dus gerust een winnaar heten. Volgens CEO Rika Coppens is ‘specialisatie’ daarbij het toverwoord. ‘Daar ligt onze toegevoegde waarde en daarop zijn we helemaal ingericht: zowel intern als bij de acquisitie van bedrijven. Elk van onze labels moet uitblinken in een bepaalde niche of ze moet een bepaald klantensegment bedienen.’

#7. Recruitin

Het team mag dan nog niet zo groot zijn als dat van Timetohire (#3 in deze lijst), toch laat ook het 10 jaar oude Recruitin zien dat er zeker toekomst zit in RPO. Het bedrijf, dat zich volledig richt op techniek, werkt vanuit Doesburg gestaag verder aan zijn missie: recruitment van hoge kwaliteit bieden aan organisaties die dat zelf misschien niet meteen in de vingers hebben. Met als hoogtepunt dit jaar ongetwijfeld: de kwartaalmeeting in het PSV-stadion.

#8. Driessen Groep

Over PSV gesproken, we blijven nog even in het zuiden, en wel bij de in Helmond gevestigde Driessen Groep. Eigenlijk al jaren een winnaar, want het bedrijf groeit als kool. Maar hier verdienen ze nog eens een speciale vermelding vanwege de recente opening van de zogeheten Brainport Human Campus, een plek waar de professionals van het Helmondse bedrijf allemaal op hun eigen manier elke dag bezig zijn met het mogelijk maken van werkgeluk.

Begin dit jaar was het bedrijf al klaar met de aanleg van die campus waarbij parkeerplaatsen waren vervangen door grasvelden, wandelpaden, een vijver en onder andere een jeu-de-boules-baan. Maar door corona bleef het lange tijd leeg. Tot eind september dan. Het was niet het enige goede nieuws dat de HR-dienstverlener dit jaar wist te melden. ‘Dit jaar komt de omzet namelijk voor het eerst boven de 300 miljoen euro uit’, zo verklaarde CEO Jeroen Driessen tegenover het ED. En dat bij zo’n 650 personeelsleden en zo’n 15.000 uitzendkrachten dat in den lande via Driessen aan het werk is.

#9. RecruitNow

We kunnen hier natuurlijk nog vele anderen noemen (van Wonderkind tot Textkernel, en van Mysolution / OTYS tot ClubgeistBVH). Maar je moet ergens een grens trekken. En die trekken we daarom dit keer bij RecruitNow, en vooral: diens ATS Cockpit en diens ene platform: het recruitment performance platform™. Die ontwikkelingen lijken het bedrijf de afgelopen tijd namelijk weer behoorlijk de wind in de rug te hebben gegeven.

Niet alleen heeft de softwareontwikkelaar uit Amersfoort daardoor zelf een hele stapel vacatures, het haalt ook af en toe het nieuws met nieuwe klanten, vooral in de wereld van uitzenders en detacheerders. Misschien minder in het oog springend als enkele andere bedrijven uit deze lijst, maar zeker gestaag groeiend. En met Luba, Daaf, Treffer, Olympia, Eqib en meer dan 60 andere bedrijven als klant toch duidelijk een van de winnaars van 2021 te noemen.

Wie hebben we absoluut gemist? En waarom? Laat het ons weten!

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners