Het was in 2021 heus niet allemaal corona en krappe arbeidsmarkt wat de klok sloeg, blijkt uit onderstaand overzicht. Sterker nog: van de 10 meest gelezen berichten hadden er maar 2 direct betrekking op de personeelstekorten en hun gevolgen. En corona kwam zelfs helemaal niet meer voor in het meest gelezen lijstje. Wat scoorde dan wel allemaal goed? En – belangrijke vraag: wat zegt dat over 2021?
#1. Is dit het eind van het ongevraagd cv-schuiven?
Het lag in deze top-10 soms dicht bij elkaar. Maar Michael Page was dit jaar toch de duidelijke winnaar. Of moeten we zeggen: verliezer? Het recruitmentbureau had ongevraagd een cv van iemand voorgedragen voor een vacature, en stuurde vervolgens een factuur van 40.000 euro toen diegene werd aangenomen. Maar van de rechter hoefde de organisatie in kwestie niet te betalen. Het bericht hierover leidde tot leedvermaak – en veel discussie.
#2. Het zijn de (te) jonge recruiters die de discriminatie op leeftijd in stand houden
Artikelen over leeftijd(sdiscriminatie) doen het doorgaans goed. Zo ook dit jaar. Was het vorig jaar een bericht over de oudere werknemer die ineens weer in trek was dat het met afstand meest gelezen artikel van het jaar werd, dit jaar is een bericht over (te) jonge recruiters goed voor de tweede plaats. Ook een opvallende analyse natuurlijk: mensen kiezen vaak mensen die op hen lijken. En bij jonge recruiters worden dat dus ook: jonge mensen…
#3. Personeelstekorten weer aan de orde van de dag: 8 sectoren nader bekeken
Dit bericht over waar de personeelstekorten nu precies pijn doen bleek voor velen een punt van herkenning. Of van troost: elders is het nóg erger. Het leverde ook inspiratie op, door het overzicht van de verscheidenheid aan ondernomen acties in de 8 nader bekeken sectoren.
#4. Hoe bereiden recruiters zich voor op een sollicitatiegesprek?
Weer een bericht over sollicitatiegesprekken dat hoge ogen scoort. Dit keer over de andere kant van de tafel. Want hoe bereiden recruiters zich zélf eigenlijk voor op die vaak zo belangrijk geachte interviews? Een tiental vakgenoten laat zich voor dit bericht in de kaarten kijken.
#5. ‘Er bestaat geen personeelstekort, alleen een tekort aan het herkennen van talent’
Bericht met prikkelende gedachte bleek een schot in de roos. Want hoe kan het dat we praten over zulke grote personeelstekorten, terwijl aan de andere kant ook nog zoveel mensen aan de kant staan? ‘Het talentprobleem is dan ook vooral: een diversiteitsprobleem’, zo werd hier betoogd.
#6. De domste (en een paar van de beste) sollicitatievragen verzameld
Daar gaan we weer: berichten over sollicitatievragen worden altijd goed gelezen. Blijkbaar heerst er nog altijd een grote behoefte aan weten waarover je het in een sollicitatiegesprek nou moet hebben of niet. En in 2021 is dat dus niet anders. Dit overzicht wierp een blik op enkele nog steeds veel voorkomende vragen, waar je als recruiter of hiring manager echter weinig mee opschiet.
#7. Waarom de Big Five de enige persoonlijkheidstest is die geschikt is voor recruitment
Leuk, ook een bericht over assessments dat de eindlijst haalt, dat zagen we in andere jaren nog niet zo vaak. Betekent dat iets voor de volwassenwording van dit deel van het vak? Of vinden de lezers het gewoon mooi dat vele vage persoonlijkheidstests op het hakblok komen te liggen? Hoe dan ook, dit bericht hekelde de populaire DISC-tests en MBTI-typologieën, en dat ging er bij de lezer in als zoete kerstkoek.
#8. Is gebrekkig recruitment de échte reden voor afgeblazen beursgang Coolblue?
Een bericht met een zeker speculatief gehalte. Maar als je als groot bedrijf ineens je beursgang afblaast, is ‘een zwangere cfo’ niet de meest geloofwaardige reden. Dan is er vast meer aan de hand. En de hardnekkige geruchten rondom recruitmentproblemen bij de webwinkel zou dan best een (grote) rol kunnen spelen. Onze analyse hierover werd in elk geval breed besproken.
#9. Waarom deze interviewvraag van Elon Musk écht slim is
Opnieuw een bericht over een sollicitatievraag. Nu eentje rondom een vraag die Man van het Jaar Elon Musk altijd schijnt te stellen, en die – mogelijk onbedoeld – echt iets over de kandidaat kan blootleggen wat relevant is. Deze ‘truc’ werkt niet alleen voor Musk, maar ook voor de politie, dus waar zou hij ook niet voor andere recruiters werken?
#10. Stop met het cv (Ook de CEO van ‘s werelds grootste recruitmentbedrijf zegt het nu)
Het was bepaald geen nieuwe boodschap. Maar soms gaat het er niet om wát er gezegd wordt, maar om wíe het zegt. Als dat de CEO van het grootste recruitmentbedrijf ter wereld is, is dat dus nieuws. En behoort het ‘dus’ tot de meest gelezen berichten van 2021.
En bubbling under…
11. Waarom recruiters nu zelfs gewilder zijn dan IT’ers (en wat je aan die schaarste kunt doen)
12. Afwijzing als onderschatte vaardigheid: zo kun je er voordeel uit halen
13. Staat ons een nieuwe tsunami aan vacatures te wachten?
14. Campagne van de week: Hoe het CBR naarstig naar 100 extra examinatoren zoekt
15. Hoe je als kind met Lego speelde, voorspelt al hoe je later gaat werken
16. Wat HEMA wist te bereiken met 5 maanden recruitmentmarketing
17. Aantal vacatures blijft maar groeien; op alle fronten rijst het de pan uit
18. Waar worden recruiters nou precies blij van? (En waarvan niet?)
19. Recruiters, maak je borst maar nat: komende 5 jaar 400.000 instromers tekort op arbeidsmarkt
20. Dit zijn de 35 beste techbedrijven in de Nederlandse recruitmentwereld
21. Hoe Humanitas DMH 300 zorgvacatures per jaar weet te vervullen