Gem. leestijd 4 min  506x gelezen

Dit leerde je tijdens de Webinar Week over ‘out-of-the-box’ recruitment

Het vergt veel creativiteit om in de huidige markt nog genoeg goede kandidaten te vinden. Waar zitten de onvermoede kanten van recruitment nog? Dat was het thema van de vierde dag van de recente Webinar Week. Wat leerden we er precies?

Dit leerde je tijdens de Webinar Week over ‘out-of-the-box’ recruitment

Van referrals tot platformisering, van de kracht van open software tot een stevig CRM om met kandidaten contact te houden: op de vierde dag van de recente Webinar Week kwam het allemaal voorbij, in 5 webinars, die als overkoepelend thema ‘out-of-the-box’ hadden meegekregen. Wat pikten we daaruit op?

#1. Wat moeten we met échte open software?

webinar week otys Recruitmentsoftware? Ooit ging het er vooral om gegevens van kandidaten netjes in te voeren en te bewaren, en je vacatures te beheren. Maar tegenwoordig is het veel meer dan dat, legde Bert Koning, COO van OTYS Recruiting Technology, uit in het eerste webinar van de dag. Van video-interviews tot chatbots, of van source-tools tot marketing automation: de nieuwe systemen moeten het allemaal kunnen.

‘Met API-first kun je een ATS op veel meer vlakken koppelen met andere software, platformen en diensten.’

Maar hoe krijg je dat aan de praat? Door te werken met écht open software, aldus Koning. Oftewel: alles op basis van het principe: ‘API-first’. ‘Hierdoor wordt het mogelijk om een ATS op veel meer vlakken te koppelen met andere software, platformen en diensten. Wij denken, door de ‘black box’ letterlijk open te gooien, dat klanten en gebruikers heel veel laaghangend fruit kunnen plukken. Zelf of met hulp van ons en/of andere HR-techpartijen.’

  • Benieuwd naar wat Bert Koning nog meer allemaal deelde? Schrijf je hier in om dit webinar terug te zien. Of lees hier meer over dit webinar.

#2. Referral werkt, maar hoe krijg je het werkend?

Referral is een heel effectieve manier van recruitment, zo blijkt elke keer weer. Maar hoe krijg je het écht werkend? En hoe beslis je of technologie je daarbij kan ondersteunen? Daarover vertelde Heleen Stoevelaar (van The Referral Company) meer tijdens haar webinar. Activatie van je interne doelgroep is cruciaal voor het succes van een referralstrategie, zei ze daarbij. ‘Dus niet hoe jij erover denkt of je toekomstige medewerkers.’

Een paar relevante cijfers daarbij:

  • Wat er organisch aan referral binnenkomt, is gemiddeld ongeveer 16%.
  • Als je hiervoor af en toe ook nog een flyer gebruikt, loopt dit op naar 27%.
  • Maak je vervolgens een structureel programma, zoals referral in het personeelsboek of op het intranet zetten, dan gaat het hard en loopt het op tot wel 34%.
  • Als je daarna ook nog eens harde kpi’s eraanhangt en een activatieprogramma voor referral gebruikt, stijgt de opbrengst zelfs naar 48% van al je aannames.

  • Meer weten over hoe een referralstrategie effectief te krijgen? Schrijf je hier in om dit webinar terug te zien. Of lees hier meer over dit webinar.

#3. ‘Over 10 jaar is de arbeidsmarkt compleet veranderd’

Je huidige medewerkers die je toekomstige medewerkers (mee) werven. Het kan dus nu nog een behoorlijk effectieve strategie zijn, zo blijkt. Maar is het dat ook over 10 jaar? Dat zou nog wel eens kunnen tegenvallen, zo voorspelden Michel Pilet (boven) en Arnoud Visser, respectievelijk CEO en CCO van clevergig, tijdens hun webinar

Het hele begrip ‘werknemer’ zou dan wel eens op de helling kunnen staan, betoogden ze. In plaats daarvan kunnen platforms de rol van werkgevers hebben overgenomen. En in die zogeheten on-demand-economie verandert ook de rol van recruiters en bureaus compleet. ‘De vrijheid die zowel werkgevers als werknemers zoeken levert ons inziens voor recruiters een grote uitdaging op. Het internet en digitale platforms maken het traditionele recruitment eigenlijk overbodig. De technologie zorgt met algoritmes immers steeds vaker voor de juiste match.’

‘De technologie zorgt met algoritmes steeds vaker voor de juiste match.’

Maar, zo stelden ze ook optimistisch: ‘Als je open staat voor verandering en jezelf opnieuw durft uit te vinden, kun je volgens ons als recruiter en als planner nog zeker relevant blijven, dus óók in de on-demand-economie van de toekomst.’

  • Meer weten? Schrijf je hier in om dit webinar terug te zien. Of lees hier meer over dit webinar.

#4. Waarom geen CRM in plaats van een ATS?

Met het laatste webinar van de dag keerden we weer terug bij het begin: het belang van goede software om het proces te ondersteunen. Petra de Niet, oprichter van SendtoDeliver, legde in dit webinar samen met Jan Hein uit dat het traditionele ATS niet altijd even geschikt is om goede relaties met kandidaten te onderhouden. Terwijl het daar volgens haar wel steeds meer om gaat. En dus is een CRM misschien wel de betere oplossing, zo betoogde ze.

‘Een CRM-systeem kan ook helpen om de stappen in het recruitmentproces te versimpelen.’

Met zo’n systeem kun je immers content verspreiden die past bij je verschillende doelgroepen, en verschillende workflows maken, vertelde ze. Zo zorg je dat bepaalde types content bij bepaalde types mensen terechtkomen. ‘Relevant communiceren dus.’ En dat niet alleen, zo maakte ze ook duidelijk: ‘Een CRM-systeem draagt bij aan een betere vindbaarheid van jouw organisatie (SEO) en campagnes (SEA) helpen je vervolgens om op een snelle en effectieve manier kandidaten te bereiken. Een CRM-systeem (met de functies van een ATS-systeem) kan ook helpen om alle stappen in het recruitmentproces te versimpelen.’

  • Meer weten? Schrijf je hier in om dit webinar terug te zien. Of lees hier meer over dit webinar.

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners