Gem. leestijd 3 min  7413x gelezen

Discriminatie op naam begint al zodra de sollicitatie in de mailbox valt

Discriminatie op naam begint al zodra de sollicitatie in de mailbox valt

Dat je met een niet-Nederlandse naam in het nadeel bent op de arbeidsmarkt is bepaald geen nieuws. Die discriminatie blijkt zelfs al te beginnen zodra de sollicitatie in de mailbox valt.

Met een beetje cynisme zou je het kunnen zien als een heel snelle manier om in de krant te komen: het uitsturen van identieke cv’s met alleen verschillende namen, en dan kijken hoe werkgevers reageren. Cvster deed het recent ook, maar keek niet alleen welke sollicitanten werden uitgenodigd, maar voegde er ook nog iets aan toe: met trackingsoftware werd bekeken of de mails überhaupt wel geopend werden.

Liever Arthur Landschot dan Anil Yirak

Het resultaat mag niet heel verrassend genoemd worden. Zo krijg je als sollicitant met een naam als ‘Anil Yirak’, ‘Azzedine Boutahire’ en ‘Kwabena N’Golo’ minder kans op een gesprek dan ‘Arthur Landschot’. En dat niet alleen: de discriminatie begint al in de mailbox. Van al Landschots mailtjes werd 98 procent geopend, van de anderen gemiddeld slechts 89 procent. En ook de bijlage met motivatiebrief en cv werd bij de niet-Nederlandse klinkende namen een stuk minder bekeken.

cvster discriminatie onderzoek

Zelfs in het Turks en Grieks werd het nieuws

Zelfs in het Engels, het Grieks, het Italiaans en het Turks bereikte het onderzoeksnieuws het internet. En ook in Nederland doken veel media er al bovenop. Ook al is het bepaald niet de eerste keer dat dit effect wordt vastgesteld. Zo kwam het Sociaal Cultureel Planbureau bijvoorbeeld al eerder tot de conclusie dat allochtonen minder vaak worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En eerder dit jaar was er veel ophef rondom een tv-uitzending van Radar, waarbij bleek dat uitzendbureaus op verzoek best bereid waren Nederlands klinkende kandidaten de voorkeur te geven.

Vooral in het begin is discriminatie groot

Uit het onderzoek van CVster blijkt dat de discriminatie zich vooral in het begin van het werving- en selectieproces afspeelt. Is de mail en de cv-bijlage geopend, dan krijgt bij beide groepen bijna de helft een uitnodiging voor een gesprek. Mensen met een niet-Nederlands klinkende achternaam lopen echter een (veel) grotere kans om niet eens zover te komen.

De uitzendbranche als het zwarte schaap

Voor het onderzoek werden steeds 4 nagenoeg identieke sollicitatiemails gestuurd naar 120 bedrijven in 4 verschillende sectoren: het onderwijs, de gezondheidszorg, de detailhandel en de uitzendbranche. In de laatste branche ging het het slechtst.cvster discriminatie onderzoek open rate

De mail van de niet-Nederlands klinkende afzender werd daar maar in 86 procent van de gevallen geopend, terwijl de Nederlander juist 100 procent scoorde. En van de cv’s werd maar 71 procent geopend, tegenover 100 procent voor de Nederlander. Ook kreeg de Nederlandse sollicitant hier zo’n 50 procent meer positieve reacties.

Het onderwijs als braafste jongetje van de klas

In het onderwijs ging dit anders. Daar openden de recruiters en HR-managers de mails van de niet-Nederlandse namen zelfs 5 procent vaker dan die van de Nederlandse naam. De cv’s werden ongeveer even vaak geopend en de sollicitanten kregen ook even vaak een uitnodiging.

Wie discrimineert meer: bureau of werkgever?

In het onderzoek is er afzonderlijk gekeken naar sollicitaties direct bij de werkgever en sollicitaties via een werving- of selectiebureau. De bureaus openden 100% van alle verstuurde sollicitatiemails van de Nederlandse sollicitant, maar slechts 91% van de mails van sollicitanten met een migrantenachtergrond. Bij de werkgevers is dat verschil minder groot. En dat geldt ook voor het openen van het cv.

cvster discriminatie bureaus

Bij de laatste gemeten fase – die van het al dan niet uitnodigen voor een gesprek – is het verschil tussen bureaus en werkgevers echter verdwenen: beide blijken zich in een even grote mate schuldig te maken aan arbeidsmarktdiscriminatie.

Lees ook:

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners