Het zijn van die vacatures waarbij het heerlijk wegdromen is. Want wie heeft er nou niet eens aan gedacht hoe het zou zijn om als astronaut de aarde vanaf grote afstand te kunnen aanschouwen? Zeker in deze tijd, nu de wereld tegelijk zo klein en zo kwetsbaar lijkt.
Wie heeft er nooit gedacht hoe het is om de aarde vanuit de ruimte te aanschouwen?
Niet zo verwonderlijk dus dat NASA zich in een grote belangstelling mocht verheugen toen het de sollicitatieprocedure openzette voor wat wel de ‘Artemis Generation‘ heet, een nieuwe groep astronauten, die – volgens de functiebeschrijving – niet alleen voor 2024 naar de maan gaat, maar daarna ook (in de jaren 30 van deze eeuw) missies naar Mars in gang moet gaan zetten.
Het op een na hoogste aantal ooit
Liefst 12.000 sollicitanten meldden zich, het op een na hoogste aantal ooit, na 2015-2017, toen in een soortgelijke procedure zelfs meer dan 18.000 mensen solliciteerden (voor een klas van 11 astronauten die dit jaar afstudeerde). Maar de opleidingseisen zijn dit jaar dan ook behoorlijk verhoogd, en de sollicitatietermijn is een maand ingekort, van 2 maanden naar 1 maand. Solliciteren kon trouwens makkelijk, via de hashtag #BeAnAstronaut op www.usajobs.gov. Op 31 maart sloot de inzendtermijn.
Sinds 1960 heeft NASA in totaal 350 mensen geselecteerd om kandidaat-astronaut te worden. Momenteel zijn er nog 48 astronauten actief. Maar daar zijn er dus meer van nodig, zeker nu de ruimtevaartorganisatie zich heeft voorgenomen om de eerste man én vrouw in 2024 naar de maan te laten gaan. ‘Het is een ongelooflijke tijd om nu astronaut te zijn’, aldus Jim Bridenstine, die namens NASA het werving- en selectieproces begeleidt.
Voor het eerst een online assessment
Voor het eerst is kandidaten gevraagd om een online assessment af te leggen, waar ongeveer 2 uur tijd voor nodig was. Het is de bedoeling dat de nieuwe astronauten halverwege 2021 met hun daadwerkelijke training beginnen, die vervolgens wel 2,5 jaar kan duren. Voor die tijd moet NASA dus nog het zware werk verrichten: uit de 12.000 sollicitanten de groep gelukkigen selecteren die dadelijk – mogelijk – echt de ruimte in mag. Hoeveel dat er uiteindelijk worden, is overigens nog onduidelijk.
Voor het eerst is kandidaten gevraagd om een online assessment af te leggen, waar ongeveer 2 uur tijd voor nodig was.
Is het ook voor Nederlanders mogelijk om deel te nemen? Helaas niet. We mogen nu dan allemaal al oefenen met in quarantaine zitten, om bij NASA aangenomen te worden, moet je toch echt Amerikaan zijn.
Wubbo en André waren de eersten niet
Wat overigens niet wil zeggen dat de deur voor Nederlanders meteen gesloten is. Wie dacht dat Wubbo Ockels en André Kuipers de enige Nederlanders ooit in de ruimte waren, heeft het namelijk mis. Het was Lodewijk van den Berg die hen al in 1985 voorging. Het is niet erg bekend, maar Van den Berg, geboren in Sluiskil in 1932, was toch echt de eerste. Zijn truc? Hij emigreerde op tijd naar Amerika, werd Amerikaans staatsburger, en vervolgens uitverkoren. Uiteindelijk zou hij via de NASA zo’n 168 uur (7 dagen) in de ruimte verblijven.
Het is niet erg bekend, maar Lodewijk van den Berg, was in 1985 toch echt de eerste geboren Nederlander in de ruimte.
Wie via de ESA, de Europese tegenhanger van NASA, als astronaut de ruimte in wil, moet overigens nog meer geduld hebben. De laatste campagne was al in 2008 en 2009, maar er zijn geen signalen dat snel een nieuwe zoektocht begint. En een andere mogelijkheid voor Nederlanders om de ruimte te verkennen, is vorig jaar failliet gegaan. Het Nederlandse Mars One-project was van plan rond 2030 enkele reizen naar de rode planeet te gaan verzorgen, en daar meteen een reality-tv-serie van maken. Maar het bedrijf kreeg de financiering niet rond. Bleek the sky uiteindelijk toch the limit.