#1. Spelfouten
Het klinkt als een dooddoener, maar het komt toch nog steeds maar al te vaak voor: spel- en grammaticale fouten in vacatureteksten. De meest voorkomende? ‘Opzoek’ in plaats van ‘op zoek’. Maar ook ‘CV’ in plaats van ‘cv’ en overbodige spaties komen veelvuldig voor.
#2. Geen salaris vermelden
Praten over salarissen is nog steeds taboe, maar zou het niet moeten zijn. Zoals Nicol Tadema al zei, is het een manier om je te onderscheiden in deze krappe arbeidsmarkt en hebben kandidaten ook behoefte aan de informatie. Bovendien gaat Google for Jobs er ook om vragen, en anders gaan ze zelf een salaris bij jouw functie verzinnen.
#3. Een oude vacaturetekst gebruiken
Functies vernieuwen. Een vacaturetekst hergebruiken is daarom not done. Bovendien is het maar de vraag of de functie nog wel exact hetzelfde is en wat voor kandidaat je wilt bereiken. Lees daarom altijd je vacaturetekst nog eens goed door, pas aan waar nodig en vermijd dezelfde teksten.
Namen als ‘praatjesmaker’ zijn misschien grappig, maar niet duidelijk
#4. Gebruik van clichés
De salestijger die een hands-on-aanpak en geen 9-tot-5-mentaliteit heeft en flexibel moet zijn, dat kennen we inmiddels wel. Vermijd de clichéwoorden dan ook en omschrijf gewoon duidelijk wat de functie inhoudt. Daar heeft de kandidaat het meest aan.
#5. Een interne functienaam inzetten
Denk aan namen als ‘chef praatjesmaker’, ‘social samurai’ en ‘verloningskoning’: ze klinken misschien grappig, maar de kandidaat heeft geen idee wat hij zich erbij voor moet stellen. Bovendien wordt je vacature minder snel gevonden op Google als je zo’n naam gebruikt: niemand zoekt er namelijk op.
Meer weten?
Volg dan de Leergang Recruitment van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie vanaf 7 oktober 2019. In deze praktische recruitmentopleiding leer je alles om kandidaten te vinden en in beweging te brengen uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Dorien Waasdorp, auteur van dit artikel, is een van de docenten. Schrijf je uiterlijk 29 juli in en ontvang een vrijkaart voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 15 oktober 2019. Meer informatie vind je hier.