De juiste kandidaat vinden is op de huidige arbeidsmarkt geen feestje. Maar met een goede vacaturetekst wordt het in elk geval wel een stuk makkelijker. Deze 12 tips kunnen je daarbij helpen.
In het derde kwartaal van dit jaar stonden er 4.195.156 Nederlandse vacatures online. Een record, volgens Jobfeed. Maar is het ook reden voor een feestje? Nou, als jouw vacature er 1 van die bijna 4,2 miljoen is, waarschijnlijk niet. In John de Wolf-termen: het gaat om 83 keer een volle Kuip. Hoe val je daarbij ooit op als eenling?
het gaat om 83 keer een volle Kuip. Hoe val je daarbij ooit op als eenling?
Een ijzersterke vacaturetekst kan dan helpen. Eentje die onderscheidend is, opvalt en waar jouw droomkandidaat niet omheen kan. En help is on its way, want met deze 12 tips wordt het schrijven van jouw vacaturetekst in elk geval wél een stuk leuker.
#1. Sla nooit de intake over
We beginnen het feestje met een intake. Altijd. Want: zonder goede intake géén goede vacaturetekst. Veel recruiters zien het belang van een intake wel. Toch vindt ook heel vaak geen intake plaats. Waarom niet? ‘Geen tijd voor’, hoor je dan vaak. Maar een goed begin is toch het halve werk? Dat is voor de vacaturetekst niet anders.
Om een goede match te kunnen maken, moet je alles over de functie weten. En deze informatie gebruik je natuurlijk in jouw vacaturetekst. Een goede intake zorgt dus niet alleen dat je een betere match krijgt, maar ook dat je jouw vacaturetekst sneller schrijft. Behandel de thema’s uit de intakecirkel hierboven, en je mist nooit belangrijke informatie.
#2. Achterhaal voor wie je schrijft
Een vacaturetekst schrijf je altijd voor een bepaalde doelgroep. Die ene tekst is dus niet automatisch ook aantrekkelijk voor een andere doelgroep. De intake is hét moment om alles over je droomkandidaat te weten te komen. En maak er eens een persona van. Zo duik je als het ware in zijn of haar belevingswereld en weet je precies hoe je hem of haar kunt verleiden met jouw vacaturetekst. Geef je persona een naam en een gezicht en jouw droomkandidaat komt op papier tot leven. Neem bijvoorbeeld Victor de vakkenvuller:
Zie je Victor al bij jouw plaatselijke supermarkt staan? Waarschijnlijk heb je nu al een goed beeld van hem. Hou jouw persona voor je als je de vacaturetekst schrijft. En gebruik zijn of haar belevingswereld als leidraad.
#3. Schrijf zoals je praat tegen de kandidaat
We kennen inmiddels allemaal wel de vacaturetekst van Manpower: ‘Doekoe verdienen met bagage tillen op Schiphol’. Deze vacaturetekst haalde de landelijke media, en kreeg behoorlijk wat kritiek over zich heen. Maar of de tekst nou te ver ging of niet; de schrijver heeft zich in elk geval wél verdiept in de doelgroep!
Als het gaat om vacatureteksten, wordt nog veel te vaak formele schrijftaal gebruikt. En niet gekeken naar de doelgroep. Heb je ooit een vakkenvuller gevraagd: ‘Geachte Victor, kunt u mij vertellen waar ik de toiletartikelen vind?’. Toch gebeurt dit nog vaak wel in vacatureteksten. Termen als ‘marktconform’ en ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’: het zegt die 16-jarige scholier niet zo veel, terwijl je dit wel vaak ziet in vacatureteksten voor deze doelgroep. En bij vele andere.
‘Doekoe’ komt nog altijd eerder voor in het woordenboek van een 16-jarige dan ‘marktconform’
Wees tijdens het schrijven van vacatureteksten dan ook een béétje meer zoals Manpower. Schrijf zoals je praat tegen de kandidaat. Want wat je ook van de tekst vindt; ‘Doekoe’ komt nog altijd eerder voor in het woordenboek van een 16-jarige dan ‘marktconform’.
#4. Kies de juiste woorden
Bestaat jouw doelgroep vooral uit vrouwen? Houd hiermee dan rekening in je tekst. Voelen mannen meer bij woorden als ‘daadkracht’ en ‘resultaatgericht’, bij vrouwen scoor je juist met woorden als ‘betrokken’ en ‘behulpzaam’. Ook de pullfactoren die je kunt gebruiken, verschillen per doelgroep. Bij mannen staat een goed salaris bijvoorbeeld op 1, gevolgd door werksfeer en inhoud van het werk. Bij vrouwen staat werksfeer juist op 1, gevolgd door salaris en inhoud van het werk. Deze informatie kun je allemaal gebruiken in je vacatureteksten.
#5. Kies de juiste functienaam
Sourcing ninja, pakketjesknuffelaar of Java-goeroe: de creatieve functienamen vliegen je online nogal eens om de oren. Leuk bedacht, maar echt goed voor je vindbaarheid is het natuurlijk niet.
pakketjesknuffelaar is leuk bedacht, maar echt goed voor je vindbaarheid is het natuurlijk niet.
Een belangrijke vuistregel voor de juiste functienaam is om je (weer) te verplaatsen in je doelgroep. Waar zoekt hij of zij waarschijnlijk op? Welke functienaam is voor hen het meest helder? Kijk bijvoorbeeld eens in Google trends. Hier kun je precies zien hoe vaak op een bepaalde zoekterm wordt gezocht.
Ook een rondje LinkedIn geeft al een goed beeld van welke functienamen door de doelgroep gebruikt worden. Welke functienaam je ook kiest, zorg ervoor dat deze de lading dekt, goed vindbaar is, herkenbaar is voor de doelgroep en clickable is. De sourcing ninja en pakketjesknuffelaar staan dus níet op de gastenlijst van ons vacaturetekstfeestje.
#6. Verkoop je vacature
Vaak bestaat een vacaturetekst uit een feitelijke opsomming van functie-inhoud, functie-eisen en arbeidsvoorwaarden. Maar wat de functie écht uniek maakt – de unique selling point (USP) – ontbreekt nogal eens. Waarom moet de kandidaat voor déze functie, bij dít bedrijf kiezen? Elke vacature heeft zo’n USP, iets wat de vacature écht verkoopt. Heb je deze gevonden, verwerk hem dan in de tekst. Bijvoorbeeld:
- ‘Een baan als salesmedewerker is misschien niet heel uniek. Een baan als salesmedewerker bij het meest internationale bedrijf ter wereld is dat wél.’
Bol.com pakt het net even iets anders aan. Die somt de USP’s op in de tekst als reden waarom de vacature iets voor jou is. Samen met redenen waarom de vacature níets voor jou is. Wat natuurlijk ook stiekem weer USP’s zijn. Slim!
#7. Vertel hóe het is om bij je bedrijf te werken
Zowel bij mannen als bij vrouwen is werksfeer een van de belangrijkste pullfactoren bij de keuze voor een baan. Superbelangrijk om mee te nemen in je vacaturetekst dus. Bijvoorbeeld in een aansprekend bedrijfsprofiel. Vertel daar dus niet alleen dát jullie een superleuk bedrijf zijn, maar ook wát jullie dan zo leuk maakt. Elk jaar een geweldig bedrijfsfeest? Zorgt kok Joop voor de lekkerste lunches? Is de kantoorhond elke dag aanwezig om met zijn knuffels het stressniveau naar beneden te brengen? Benoem het in de vacaturetekst!
Ook foto’s, video’s of quotes zijn een goed middel om kandidaten alvast kennis te laten maken met de bedrijfscultuur. Collega’s benoemen in de tekst geeft ook al een goed beeld. Bijvoorbeeld in de functievereisten: ‘Je hebt een aanstekelijke teamspirit. Behalve tijdens een potje op de Xbox met collega’s Jordy, Kirsten of Rick. Want dan ga je natuurlijk voor je eigen winst!’.
#8. Stop met clichés
Clichés? Ook niet uitgenodigd op ons vacaturetekstfeestje. Die flexibele, creatieve en enthousiaste alleskunner? Laat hem voor wat het is. En wat zeggen jeukwoorden als proactief, uitdagend en collegiaal nou eigenlijk? Ze doen je vacaturetekst meer slecht dan goed, want 31% van de potentiële sollicitanten ergert zich aan clichés in vacatures.
31% van de potentiële sollicitanten zegt zich te ergeren aan clichés in vacatureteksten
Vind je dat zulke woorden toch iets toevoegen? Leg ze dan uit om te voorkomen dat het holle termen worden. ‘Flexibel’ betekent voor een recruiter die snel moet kunnen schakelen namelijk iets anders dan voor een turnleraar. En van een kok verwacht je een ander soort creativiteit dan van een tekstschrijver. En welke kandidaat vindt zichzelf niet gemotiveerd als hij solliciteert?
#9. Let’s talk money
Wél uitgenodigd op het feestje? Het salaris! Sterker nog: het is een graag geziene gast. Van de werkzoekenden noemt 67% het salaris bepalend bij de baankeuze. Toch wordt in 84% van de vacatureteksten het salaris níet benoemd. Best gek, als je bedenkt hoe belangrijk deze informatie voor kandidaten is. Hier kun je dus echt onderscheidend zijn!
Van de werkzoekenden stoort 39% zich er zelfs aan als het salaris in een vacaturetekst ontbreekt
Van de werkzoekenden stoort 39% zich er zelfs aan als het salaris in een vacaturetekst ontbreekt. It’s all about the money, dus óók in je vacaturetekst.
#10. Voorkom spelfouten
Ai, weinig zo pijnlijk als spelfouten in je vacaturetekst. Van de kandidaten zegt 52% zich eraan te storen. Niet zo gek, want een vacaturetekst is natuurlijk wel dé eerste indruk van het bedrijf. En bij onderstaand voorbeeld wekt dat toch geen geruststellend beeld:
Bron: Taalvoutjes
Hoe kun je spelfouten voorkomen? Een paar tips:
- Schrijf je vacaturetekst in Word en niet rechtstreeks in je ATS. Zet de spellingscontrole aan, die haalt (de meeste) fouten eruit.
- Laat een collega de tekst nog eens doorlezen.
- Lees je tekst van achter naar voren door. Zo lees je elk woord los en vallen type- en spelfouten eerder op.
- Wijzig het lettertype. Als je dan de tekst opnieuw doorleest, ervaart je brein het als een nieuwe tekst en lees je minder snel over eventuele fouten heen.
#11. Strooi niet met bullets
Te is nooit goed. Te veel bullets in je vacaturetekst dus ook niet. En al helemáál niet bij de functie-eisen, want 48% van de kandidaten haakt af als ze een onrealistische eisenlijst zien. Zorg er daarom voor dat je nooit meer dan 7 bullets gebruikt in je vacaturetekst.
48% van de kandidaten haakt af als ze een onrealistische eisenlijst zien
Na 5 bullets verzwakt de aandacht van de lezer; na 7 bullets is de aandacht helemaal weg. Een eisenlijst met 11 bullets zorgt dus niet alleen voor geïrriteerde kandidaten, maar heeft ook helemaal geen zin. Begin dus met de pre’s te schrappen. Vooral als de haalbaarheid van een vacature moeilijk is, voegen pre’s sowieso weinig toe. Laten we eerst maar eens kijken of we überhaupt een schaap kunnen vinden, voordat we allemaal poten eraan zetten. Voor de rest geldt: maak keuzes! Wist je trouwens dat:
- de tekst achter het allereerste opsommingsteken het meeste aandacht krijgt?
- als het je lukt om een opsomming met 3 elementen neer te zetten, je opsomming kan rekenen op de meeste aandacht?
- het laatste punt in een opsomming meer wordt bekeken dan het voorlaatste punt in de opsomming?
#12. Verpest het niet op het eind
Als je vacaturetekst goed preselecteert, blijven uiteindelijk alleen de echte toppers over. Het zou zonde zijn als je hem of haar op het einde nog kwijtraakt. Zorg daarom dat je vacaturetekst niet doodbloedt. Geef de kandidaat nog een laatste duwtje in de rug richting die sollicitatieknop. Moedig de kandidaat in een paar zinnen aan om te solliciteren.
In 69% van de vacatureteksten wordt geen plaatsings- of sluitingsdatum vermeld
En vergeet de sluitingsdatum niet! In 69% van de vacatureteksten wordt geen plaatsings- of sluitingsdatum vermeld. En dat terwijl urgentie creëren een ijzersterk middel is om een twijfelende kandidaat te beïnvloeden. Een sluitingstermijn helpt daarbij.
Let’s get this party started!
Zo, dat waren de 12 tips voor een ijzersterke vacaturetekst. Pas ze toe en je zult zien dat vacatureteksten in het vervolg niet alleen een feestje worden voor jou, maar ook voor je kandidaat. Want die kandidaat, dát is natuurlijk waar we het allemaal voor doen. Dus… let’s get this party started!
Meer tips?
Dit artikel is geschreven door Voor Tekst, bureau voor arbeidsmarktcommunicatie.
In het recent volledig vernieuwde boek ‘Werven met woorden‘ geeft Nicol Tadema van Voor Tekst nog veel meer tips over hoe de ideale kandidaat te bereiken met een wervende vacaturetekst.