Gem. leestijd 3 min  2036x gelezen

Deze 3 nieuwe boeken helpen ook jouw werving en selectie vooruit

Deze 3 nieuwe boeken helpen ook jouw werving en selectie vooruit

Drukke tijden in het boekenschap: recent verschenen liefst drie uitgaves over het werving- en selectievak. Wat leren we van deze verse oogst?

Een boek! Een boek! Ook in deze tijden van online en offline informatie-uitwisseling is het oude, vertrouwde papier nog steeds een geliefde manier om je kennis en kunde te etaleren. En werving en selectie blijkt daarbij best een geliefd onderwerp, getuige deze 3 recente uitgaves:

handboek#1. Het totale handboek

Wat? Het Handboek Werving en Selectie

Wie? Door Loek Wijchers, Jacco van den Berg en Annemarie Stel, die allen een aantal hoofdstukken voor hun rekening namen

Wat leren we ervan? Best veel. Toegegeven, dit is bepaald geen nieuw boek: de eerste versie ervan verscheen al in 1992, dus ruim een kwart eeuw geleden. Maar nog steeds staan zo’n beetje alle onderdelen van het proces er wel vrij uitputtend en leesbaar in beschreven.

De gids is ook behoorlijk onder handen genomen, al doen de talloze voorbeeldbrieven, uitnodigingsmails, en schema’s nu soms wel een beetje oubollig aan. Maar goed, aan de andere kant staan er dus ook nieuwere termen in als hackathons, EVP’s, escape rooms, Total Talent Management en predictive analytics.

Opvallend: het boek bevat een leuke praktijkverwijzing naar het Reinier de Graaf-Ziekenhuis, een van de genomineerden voor de Werf& Awards, voor het spreekuur voor afgewezen sollicitanten. Sinds Werf& er over schreef, doken allerlei media erop (zoals 1, 2 en 3), maar in dit boek valt het dus ook al te lezen (net zoals trouwens in Sollicitatiegesprekken doe je zo van Aaltje Vincent, uit 2015 alweer…)

199 vragen#2. Praktische handleiding

Wat? 199 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Wie? Door Gusta Timmermans, voorzitter van Recruiters United, voormalig Global Head of Talent Acquisition & Employer Branding bij ING, en kort geleden oprichter van Recruitment Builders

Wat leren we ervan? Van: ‘Is het goed dat we elkaar tutoyeren?’ tot ‘Wat vond je van het gesprek?’: alle denkbare (generieke, niet functiegebonden) sollicitatievragen staan er wel in, in deze volgens de ondertitel ‘praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR-professionals’.

Interessanter is nog wel de informatie om de 199 vragen heen: van de voorbereiding tot de opvolging van het selectiegesprek. Daarbij is ook aandacht voor actuele onderwerpen als RPO, de AVG en referral recruitment. Belangrijke tip in dit gedeelte: ‘Zorg voor een sollicitatie-ervaring die je zelf ook zou willen hebben. Maak het dus persoonlijk.’

#3. De technologische revolutie verklaard

recruitment 3.0Wat? Recruitment 3.0

Wie? Door Jacco Valkenburg, trainer, recruiter en eerder auteur van boeken als Recruitment via sociale media

Wat leren we ervan? In de eerste plaats laat dit boek vooral zien hoe het recruitmentvak verandert door de opkomst van nieuwe technologie, in het bijzonder door sociale media, waardoor je veel makkelijker in contact met potentiële kandidaten kunt komen, maar ook door zaken als chatbots, VR, AI, serious gaming en videorecruitment.

Maar het is niet alleen de nieuwste technologie die hier het verschil maakt, bewijst Valkenburg. Het gaat om de combinatie van technologie én een goede recruitmentstrategie. Zo laat hij bijvoorbeeld ook overtuigend zien hoe al die nieuwe technologie kan helpen een bewezen methode als referral recruitment op een slimme en moderne manier in te zetten.

Bekijk het webinar

In de Webinar Week van Werf& en ZiPconomy ging Valkenburg uitgebreid in op de materie in het nieuwe boek:

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners