In de Nederlandse detacheringsbranche valt weinig te klagen. Ja, het Binnenhof schakelt uitzendkrachten gelijk met gedetacheerden, wat allerlei nare consequenties heeft, maar ondertussen klotst het geld tegen de plinten. De VvDN (Vereniging van Detacheerders Nederland) constateerde vergenoegd over het derde kwartaal van 2022 dat de omzet met liefst 17% per werkdag is gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Het aantal gedetacheerden in dienst steeg naar 16%. En het uurtarief zo’n 7%.
‘De groei gaat maar door. De krapte zorgt voor enorme kansen.’
Fred Boevé, bestuurslid VvDN zei hierover: ‘De groei gaat maar door. De enorme krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat er veel kansen voor onze sector zijn. Waar organisaties en uitzendbureaus al de mensen niet meer hebben, hebben wij ze juist wel.’
Enorme turbulentie
Hij krijgt gelijk van de website ZiPconomy.nl, die voor de afgelopen negen jaar de mutatiecijfers vergeleek van gedetacheerden, zzp’ers, uitzendkrachten en mensen met een vast contract. Het is duidelijk dat van 2020 tot en met 2022 corona voor enorme turbulentie zorgde in de flexbranche en ‘voor storm, zelfs revolutie op de arbeidsmarkt’.
‘Corona zorgde voor enorme turbulentie in de flexbranche.’
Tijdens die lockdown vonden noodgedwongen veel arbeidsmutaties plaats. In de nasleep ervan kwam de werkloosheid in januari 2023 op 3,6%, leverden uitzendbureaus diezelfde maand veel uren in (tot -18,2%) maar herstelden detacheringsbureaus zich pijlsnel om op een gemiddelde kwartaalgroei van 9% uit te komen. Zzp’ers (13,5%) en detacheerders profiteren dus van de krappe arbeidsmarkt.
(bron)
Dus zouden de gedetacheerden nu helemaal happyhappyjoyjoy moeten zijn, en de uitzendkrachten de blues moeten voelen.
Toch niet, blijkt uit nieuwe onderzoekscijfers. Over de naar schatting 400.000 gedetacheerden in Nederland is relatief weinig bekend, zeker vergeleken met uitzendkrachten en mensen met een vaste baan. Met behulp van data en analyses van Intelligence Group keken we hoe gedetacheerden zélf hun arbeidsmarktsituatie beoordelen.
Gedetacheerden zitten anders in de film dan mensen in loondienst.
‘Ik ben bang binnen 12 maanden mijn baan te verliezen’: Waar de verschillen tussen de groepen klein zijn als het gaat om (zeer) mee eens op deze stelling, zien we bij (zeer) mee oneens duidelijk een verschil. Gedetacheerden zijn de enige categorie waar er minder personen mee (zeer) mee oneens zijn (van 70% naar 66%), terwijl bij de NBB als uitzendkrachten de groep groter werd. Mensen kregen meer vertrouwen in plaats van minder.
Misschien komt dat wel omdat het percentage uitzendkrachten dat mensen in hetzelfde beroep kende die werkloos zijn, van 9,9 naar 4,6% zakte, terwijl dat bij de gedetacheerden bijna even hoog bleef (van 9,6 naar 8,9%).
Optimistisch over vacatures
Over de hoeveelheid vacatures voor mensen in hun beroepsgroep zijn zowel uitzendkrachten als gedetacheerden steeds optimistischer, allebei ruim 5% erbij in het afgelopen jaar. Uitzendkrachten zijn gemiddeld trouwens jonger dan de gedetacheerden, onder de 25 jaar alleen al 38,5% versus 16,2%. Daartegenover staat de leeftijdscategorie 25-35 jaar: meer gedetacheerden (30,6%) dan uitzendkrachten (18,4%).
De gedetacheerde wordt vaker benaderd.
De gedetacheerde komt op het eerste gezicht somberder over, ondanks de gunstige arbeidsmarkt. Kijken we verder, dan wordt dat steeds merkwaardiger. Hij/zij wordt steeds vaker benaderd voor een nieuwe baan, de populairste heren en dames wekelijks, van 5,5 naar 6,5%.
Vast contract
Laten gedetacheerden zich van de ene naar de andere baan sturen, of zoeken ze zelf nieuwe opties? Actief of latent? Veel van de mensen die gedetacheerd zijn, kijken nu actief naar andere banen (16,9%, ongeveer twee keer zoveel als mensen in loondienst). Dat impliceert dat ze niet happy zijn in hun huidige werkplek. Kijk naar de jonge gedetacheerden die binnen 1 jaar vertrekken als ze zijn gedetacheerd: zoals bij banken die Know Your Customer-beleid moeten voeren (onderzoek naar financiële fraude bij cliënten) zijn enorme hoeveelheden researchers nodig voor saai bureaucratisch werk.
Uiteindelijk gaat 38,2% van de gedetacheerden op zoek naar een andere baan, omdat de huidige ze niet bevalt (21,8% in 2021). Een nieuwe uitdaging zoeken staat voor 13,7% centraal.
Jong en veel verloop
Gedetacheerden zijn veelal jong. Hebben een hoge doorlooptijd (en dus lage retentie). Al met al is het veelal een opstap naar een andere baan. Het verkoopargument dat je als gedetacheerde bij veel bedrijven binnen kijkt, is een stuk minder sterk dan het op het eerste gezicht klinkt: waarom zijn dan zoveel jonge gedetacheerden op zoek naar een andere baan? Kans bestaat dat ze het na de tweede opdracht voor gezien houden. In dat geval is het maar de vraag of ‘het goede werkgeverschap’ waar detacheringsbureaus vaak mee schermen wel hout snijdt.
Wie de data van Intelligence Group bekijkt, ziet dat als het gaat om vertrouwen in de toekomst of tevredenheid, een uitzendkracht nog beter af lijkt te zijn. Als ze kunnen kiezen, opteert de meerderheid der gedetacheerden voor een vast contract, daar zoekt 34,9% naar. Geen angst meer om je baan binnen 12 maanden te verliezen!