Al 1.000 mensen hebben een baan gevonden via DeBroekriem, een initiatief dat werkzoekenden verenigt die niet bij de pakken willen neerzitten.
Of het nu gaat om een inspiratiesessie met een loopbaancoach in Leiden, of een netwerkochtend voor werkzoekenden in Zeist, werkzoekenden die zich aansluiten bij DeBroekriem hebben in elk geval vrijwel elke dag wat te doen.
Mirjam Sterk
De stichting is in de 2 jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een landelijk platform dat maandelijks ruim 50 bijeenkomsten organiseert waarbij werkzoekenden elkaar helpen om sneller een baan te vinden, zo’n 600 events per jaar dus. Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, is er in elk geval enthousiast over: ‘DeBroekriem is een waardevolle plek waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, ontdekken welke talenten ze in huis hebben en actief hun netwerk vergroten.’
Tips delen
Oprichter Pieter Vermeer (29) raakte eind 2012 zijn baan kwijt. In plaats van passief thuis te blijven zitten, besloot hij met twee collega-baanzoekers samen te komen en tips en vacatures te delen. Inmiddels zijn er ruim 2.500 werkzoekenden aangesloten en hebben 1.000 deelnemers een baan gevonden, onder wie een van de oprichters zelf. ‘Het is geweldig om te zien dat werkzoekenden elkaar helpen en dat ze dankzij de bijeenkomsten gemotiveerder en gerichter op zoek gaan naar een baan’, aldus Vermeer, die nog wel steeds nauw bij de organisatie betrokken is.
Verdienmodel
Het model van de stichting werkt verbluffend simpel. Er zijn bijeenkomsten, voor en door werkzoekenden, die gratis toegankelijk zijn. De werkzoekende betaalt geen inschrijfgeld, maar ‘uitschrijfgeld’, dat wil zeggen: hij betaalt pas op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt: op het moment dat weer een betaalde baan is gevonden. Dan wordt gevraagd wat de service hem of haar waard is geweest, en dat blijkt gemiddeld zo’n 75 euro te zijn.
Bekijk ook een filmpje over DeBroekriem, uit 2013:
Foto boven via Flickr.com