Gem. leestijd 3 min  447x gelezen

De zorg verzakelijkt: hoe moeten werknemers in de zorg daarop inspelen?

Ook personeel in de zorg gaat het allang niet alleen meer om ‘mensen helpen’. Zorgmedewerkers willen nu ook steeds vaker gewaardeerd, professioneel benaderd en beloond worden. Hoe moeten werkgevers daarop inspelen?

De zorg verzakelijkt: hoe moeten werknemers in de zorg daarop inspelen?

Ja, er zijn natuurlijk nog altijd veel zorgmedewerkers die hun werk in de sector als een roeping zien. Maar tegelijk is er ook een andere groep aan het opstaan. Een groep die (ook echt) gewaardeerd, professioneel benaderd en beloond wil worden. De zorg verzakelijkt, met andere woorden, zo valt te concluderen uit het rapport Arbeidsmarkt Zorg in Cijfers 2023, dat HR-specialist Compagnon en arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group recent hebben opgesteld.

De verschillen door de jaren heen zijn – op het eerste gezicht – misschien niet zo groot. Maar the writing’s on the wall, als je de vierde editie van dit onderzoek wat nader bestudeert. De werksfeer neemt iets af in belang als pullfactor, een goed salaris neemt relatief in belang juist wat toe. Als deze trend zich doorzet, is ook in de zorg over een aantal jaar het salaris een belangrijker pullfactor dan de werksfeer. Ook zelfstandigheid in functie, opleidings- en doorgroeimogelijkheden en afwisseling in het werk nemen toe in belang voor de gemiddelde zorgmedewerker. Wat ook wijst ook op professionalisering van de doelgroep.

Steeds meer zzp’ers?

In de zorg zijn veel (negatieve) geluiden te horen over het toenemende aantal zzp’ers. Is dat een trend die ook in de cijfers is terug te zien? Een beetje. In onderstaande grafiek is bijvoorbeeld het stijgende aandeel van de zzp’ers onder het functieprofiel verpleegkundigen te zien. Hier is een gestaag stijgende lijn te herkennen, al vast juist in het laatste kwartaal (begin 2023) een knikje naar beneden op.

Reden voor zorgprofessionals om zelfstandig te gaan ondernemen is mogelijk de ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden en de waardering die zij krijgen in loondienst. Ruim 40% van de werknemers in de zorg die van baan is gewisseld, geeft in 2023 aan dat ontevredenheid met de vorige baan de belangrijkste reden hiertoe is geweest. Bijna 30% geeft daarnaast aan toe te zijn geweest aan een nieuwe uitdaging. Zzp’en voldoet blijkbaar vaak aan die behoefte.

Maar er blijken ook steeds vaker nadelen verbonden aan die toename van zzp’ers in de zorg. Dan gaat het niet alleen om de hogere tarieven ten opzichte van de uurlonen van vaste medewerkers, maar bijvoorbeeld ook het mindere teamverband, de snellere doorloop, en de mogelijke tweedeling die op de werkvloer ontstaat tussen de vaste en flexibele medewerkers. De recent afgesloten cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg besteedt hier dan ook ruim aandacht aan, en geeft onder meer vaste medewerkers voorrang bij het kiezen van diensten.

Lees ook

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners