Gem. leestijd 4 min  634x gelezen

Hoe de Rechtspraak wil laten zien er voor iedereen te zijn – en dus niet alleen voor rechters

Bij de Rechtspraak zijn niet alleen rechters nodig, maar bijvoorbeeld ook IT’ers, beveiligers en bodes. Eigenlijk iedereen dus. En een nieuwe campagne, de eerste in jaren, moet dat verhaal vertellen. Hoe kwam die zo tot stand?

Hoe de Rechtspraak wil laten zien er voor iedereen te zijn – en dus niet alleen voor rechters

Toen de Rechtspraak onderzoek deed naar het eigen imago op de arbeidsmarkt, kwam er een duidelijk lichtpunt uit naar voren. De organisatie had namelijk géén negatief imago. Het punt was alleen meer: veel respondenten hadden helemaal geen mening over de Rechtspraak. De organisatie is als werkgever gewoon in zijn geheel nogal onbekend. En áls werkzoekenden al een beeld van de organisatie hebben, dan is dat nogal eens het beeld van een beetje stoffige, elitaire organisatie. Niet conform de werkelijkheid, aldus Ellen Lette, clustercoördinator en projectleider Arbeidsmarktbeleid- en communicatie.

En dus werd het tijd voor een nieuwe campagne. De eerste campagne in járen, vertelt Lette, die zelf bij de Raad voor de Rechtspraak werkt, ‘géén hoofdkantoor’, benadrukt ze, maar wel een overkoepelende organisatie die werkt met alle gerechtshoven, rechtbanken en dienstverlenende organisaties in het land. De totstandkoming van de campagne begon 2 à 3 jaar geleden, met in- en extern onderzoek, door onder meer Motivaction, Frisse Blikken en Radancy. ‘Daaruit bleek dus dat sommige doelgroepen, die voor ons wel belangrijk zijn, eigenlijk helemaal geen beeld hebben van hoe het is om hier te werken. Rechters weten het wel, maar veel andere groepen veel minder.’

‘Openheid van zaken’

Met de nieuwe campagne wil de Rechtspraak zich in de eerste plaats dan ook vooral aan dat soort doelgroepen laten zien, vertelt ze. Zichtbaarheid opbouwen als werkgever, niet alleen als instituut. ‘Openheid van zaken geven’, zoals Lette het noemt. En ook: ‘meer van tekst naar beeld gaan.’ Een behoorlijke stap, voor een van oudsher nogal sterk tekstgerichte organisatie, zegt ze.

De campagne werd in juni afgetrapt met een nieuwe werkenbij-site, deze week gevolgd door de eerste video. In eerste instantie is die vooral gericht op awareness. In de volgende fases komen daar meer doelgroepgerichte campagnes bij, gericht op bijvoorbeeld IT’ers, en later ook op bodes en beveiligers, administratie, en bedrijfsvoering. ‘Zo laten we zien dat we er niet alleen zijn voor rechters en juristen, maar eigenlijk voor alle doelgroepen.’ En vandaar ook de gekozen campagneslogan, zegt ze: ‘De Rechtspraak werkt voor iedereen, door jou.’

Voor iedereen, door jou

Die slogan is meerzijdig te interpreteren. ‘Hij werkt meerdere kanten op. Hij laat zien: we werken voor grote multinationals, maar ook voor de bakker op de hoek, voor een taxichauffeur exact zo als voor een bankdirecteur. Voor iedereen in de maatschappij dus. Maar als werkgever werkt de Rechtspraak ook voor jou: dankzij de fijne werkomgeving, de kansen die je hier krijgt. In de derde fase gaan we er ook echt personen aan koppelen, waarmee je je als kandidaat kunt associëren. Dus bijvoorbeeld: De Rechtspraak werkt voor iedereen, door Sara, administratief medewerker.

De awareness-campagne waar deze week mee is gestart is de basis waarop de rest van de campagne zal worden voortgebouwd, legt Lette uit. De campagne wordt ook intern uitgerold, met een intern activatieplan. ‘Alle beelden die je ziet zijn eigen collega’s. We hebben een aantal fotoshoots in het land gehouden bij verschillende locaties, om zo van onze medewerkers echt ambassadeurs te maken. Momenteel zijn we op tour langs alle Rechtspraak-locaties in het land, om de campagne intern te lanceren.’ Een referralcampagne is er nu nog niet. ‘Maar daar zijn we wel druk mee bezig’, vertelt ze.

Online photobooth

Leuk element in de campagne is een online photobooth waarmee collega’s zich in campagnestijl kunnen laten fotograferen, wat ze dan vervolgens bijvoorbeeld op hun eigen LinkedIn of andere sociale media kunnen zetten. Iets wat in de eerste week gelukkig meteen gebeurde, aldus Lette. ‘We hebben vanaf het moment dat we 2 jaar geleden zijn gestart echt geprobeerd iedereen te betrekken. Met 12.000 medewerkers, verdeeld over ruim 17 locaties, zijn we natuurlijk een heel grote organisatie. Daar willen we in deze campagne ook gebruik van maken.’

‘We maken de Rechtspraak niet zomaar een werkgever, maar dé werkgever voor het juiste type mens’, vertelt ze. ‘Mensen met een gevoel voor rechtvaardigheid. Want zij zorgen ervoor dat het recht voor iedereen hetzelfde werkt. Van multinational tot fietskoerier. Van consultant tot kind. Bij de Rechtspraak zet iedere collega zich in voor rechtvaardigheid. Voor eerlijke kansen. Voor gelijke rechten. En uiteindelijk dus voor een rechtvaardige samenleving. Dat maakt werken bij de Rechtspraak uniek en impactvol, uitdagend en afwisselend.’

Selectie lokaal

Waar de overkoepelende campagne vooral een nieuw en menselijk, persoonlijk beeld van de Rechtspraak wil schetsen, zijn er geen plannen om ook de selectieprocedure voortaan centraal aan te pakken, aldus de projectleider. Wel wordt er gewerkt aan een toolkit, waarmee de gerechtshoven en rechtbanken zelf een persoonlijke touch aan de werving kunnen geven. ‘In landelijke wervingen zoals het dit jaar gelanceerde traineeprogramma voor juristen trekken we al samen op met de landelijke organisaties en gerechten. Waarbij onze toegevoegde waarde vooral is om te denken vanuit de doelgroep’, zoals Lette het samenvat.

Lees ook

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal, en wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners