Gem. leestijd 6 min  1004x gelezen

De maand in werving: wat gebeurde er allemaal in januari?

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in januari weer 7 opvallende trends en ontwikkelingen uit.

De maand in werving: wat gebeurde er allemaal in januari?

Met het coronavirus in China, de plotse sneeuw in Groningen, een geweigerd Kamerlid in Rusland en héél veel gedoe rondom vuurwerk bood de maand januari ook in 2020 weer genoeg nieuws om je al dan niet behoorlijk over op te winden. Maar wat gebeurde er allemaal dat voor recruiters relevant was?

#1. Geen cellen-, maar cipiertekort

Als het gaat over de Nederlandse gevangenissen, dan ging het jarenlang over het cellentekort. Maar de aandacht heeft zich verdrongen naar een ander tekort: dat aan gevangenisbewaarders en gekwalificeerde zorgmedewerkers. Eigenlijk geldt voor alle functiegroepen binnen de justitiële instellingen dat de personeelstekorten moeilijk op te vullen zijn in de huidige arbeidsmarkt. En dat nu ook net gedetineerden met een verstandelijke beperking, psychische problematiek, verslaving, ouderdomsproblematiek of een combinatie van deze problematieken toeneemt.

‘Bij de gevangenissen is ook veel uitstroom. Alle werving is daarom een druppel op een gloeiende plaat.’

Bij de Scheveningse gevangenis (foto hieronder) werd daarom deze maand een (succesvolle) wervingsdag georganiseerd, in navolging van bijvoorbeeld de collega’s in Zwolle. Ruim 120 geïnteresseerden meldden zich aan, voor de ongeveer 30 vacatures die er zijn (op circa 500 medewerkers). Of het genoeg is? Vakbond FNV twijfelt en luidt alvast de noodklok. ‘Er is ook veel uitstroom. Het is daarom een druppel op een gloeiende plaat’, aldus FNV-bestuurder Yntse Koenen, die daarom voor een grotere en meer structurele investering in het personeel pleit.

#2. WRR pleit voor meer kwaliteit van werk

In alle aandacht rond het rapport van de Commissie-Borstlap zou je het misschien bijna vergeten, maar ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bracht deze maand een langverwacht rapport uit, en wel over ‘de kwaliteit van werk’ in Nederland. In Het betere werk formuleert de WRR drie condities voor goed werk, die passen bij de wensen vanuit de Nederlandse samenleving en de aard van de economie:

  • grip op geld, oftewel: een gepast loon met zekerheden;
  • grip op het werk, dat wil zeggen: autonomie en verbondenheid op het werk; en
  • grip op het leven, met een goede balans tussen werk en privé.

De Raad constateert dat er in Nederland weliswaar veel banen bijgekomen zijn (tot zelfs meer dan 9 miljoen!), maar dat de kwaliteit van werk daar wel onder lijdt. ‘Als het gaat om goed werk, is Nederland in Europees perspectief geen voorloper, zo blijkt uit studies van de OESO en Eurofound. Een toenemend aantal mensen heeft onzeker werk (36 procent in 2018). En bijna de helft van de werkenden ervaart een gebrek aan autonomie op het werk – ook dat aantal is toegenomen.’

Ruim 1 op de 3 mensen heeft onzeker werk. En bijna 1 op de 2 werkenden ervaart een gebrek aan autonomie.

Tijd om daar iets aan te doen, aldus de WRR, die daarbij onder meer pleit voor een actiever arbeidsmarktbeleid, met meer aandacht voor persoonlijke begeleiding. Ook basisbanen zouden volgens de Raad kunnen helpen de kwaliteit op de arbeidsmarkt te vergroten.

#3. En dit is dus het allerbeste cv van het jaar

Met een strakke indeling, een QR-code, en een heldere persoonlijke introductie heeft de Delftse marketingprofessional Jerney Steur in januari de verkiezing van ‘cv van het jaar’ gewonnen. Haar cv kreeg van de vakjury net iets meer punten dan het infographic-cv van Vincent Mirck uit Utrecht en het cv van Denise Bettink uit Ede.

januari best cv

De jury roemt het cv van Steur vanwege de stevige inhoud, alle relevante successen en beoogde doelen die erin staan. ‘Een cv is vaak een opsomming van alle ervaring. Maar wat kandidaten nou echt bereikt hebben, ontbreekt nog wel eens’, aldus Cees Bakker, een van de initiatiefnemers van de verkiezing bij SollicitatieLAB. Steurs cv ziet er volgens de juryleden verder fris en strak uit, zonder al te veel informatie. Dat laatste punt is ontzettend belangrijk, zegt Bakker. ‘Bedenk goed hoe je jezelf wil verkopen en wat iemand van je moet weten. Een cursus van 6 jaar geleden die niet aansluit bij de functie waarop je reageert, laat je liever achterwege.’

‘Een cursus van 6 jaar geleden die niet aansluit bij de functie waarop je reageert, laat je liever achterwege.’

Het sleutelen aan haar cv heeft overigens zijn vruchten afgeworpen: Steur heeft inmiddels een baan gevonden.

#4. Lonen stijgen harder dan ooit

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt begint zich nu eindelijk ook door te vertalen in hogere lonen. Sterker nog: met een gemiddelde van 2,5% was de loonstijging vorig jaar al de hoogste in 10 jaar tijd, aldus werkgeversvereniging AWVN. En voor 2020 zit er nog meer in het vat, met name omdat zoveel werkgevers moeite hebben om vacatures te vervullen.

Jarenlang leidde de krapte nauwelijks tot druk op de lonen, maar daarin lijkt nu een kantelpunt bereikt.

Jarenlang leidde de krapte nauwelijks tot druk op de lonen, maar daarin lijkt dus nu een kantelpunt bereikt. Met 3,1% was de loonstijging in cao-afspraken in december zelfs ‘hoger dan ooit’, aldus de AWVN. En vakbond FNV houdt voor dit jaar vast aan een looneis van 5%. Ergens ook wel logisch. Want de lonen mogen dan in de lift zitten, dat zitten de prijzen ook: de consumentenprijzen waren sinds 2002 niet meer zó hard gestegen als vorig jaar, meldde het CBS begin januari.

#5. 88% recruiters: ‘kandidaten overdrijven hun vaardigheden’

Recruiters maken zich steeds meer zorgen over de eerlijkheid van sollicitanten, aldus onderzoek van Monsterboard onder 200 recruiters in Nederland (en 1.700 wereldwijd). Ruim 7 op de 8 van hen denken dat kandidaten qua vaardigheden en soft skills een loopje met de waarheid nemen. Ook geven zij aan grote moeite te hebben met het werven van Generatie Z. Daarnaast zijn dubieuze socialemediaprofielen (77%), onverklaarbare gaten in een cv (75%) en moeilijk bereikbare referenties (74%) vaak genoemde ergernissen van de ondervraagde recruiters.

januari hottest jobs
Credit foto

#6. Zonnepaneelmonteurs en fietskoeriers erg in trek

De arbeidsmarkt is over de hele linie nog krap, maar applicatiebeheerders, gespecialiseerd verpleegkundigen en werkvoorbereiders hoeven zich dit jaar in elk geval helemáál geen zorgen te maken als ze een baan zoeken, zo blijkt uit de lijst van meest kansrijke beroepen in 2020 die Randstad in januari presenteerde. Ook monteurs van zonnepanelen, fietskoeriers, docenten Frans en Duits en tandartsassistenten staan op die lijst hoog genoteerd.

De meest aangeboden vacature in het afgelopen jaar is die van ‘logistiek medewerker’, met 38.000 vacatures in heel 2019.

De meest aangeboden vacature in het afgelopen jaar is die van ‘logistiek medewerker’, met 38.000 vacatures in heel 2019. De vraag naar monteurs metaal is het sterkst toegenomen ten opzichte van 2018 (146%). In het algemeen is de arbeidsmarkt onverminderd krap in de techniek, ICT en bouw, de zorg en het onderwijs.

#7. Codeerschool (ook voor niet-geeks) van start in Amsterdam

Leuk nieuws uit Amsterdam: daar is afgelopen maand een ‘Wild Code School‘ van start gegaan. In een oud schoolgebouw aan de Pieter de Hoochstraat worden hier studenten van verschillende achtergronden in 5 maanden (fulltime) opgeleid tot webdeveloper. De in januari gestarte lichting studenten bestaat uit 7 nationaliteiten, en grotendeels uit vrouwen, met dank aan de Wild Code School’s scholarships voor Women in Tech.

januari wild code school

De opleiding in Amsterdam is de eerste Nederlandse stap van de Franse scale-up, die momenteel al 24 campussen in 11 landen telt, en zo is uitgegroeid tot Europese marktleider in techonderwijs met opleidingen voor webdevelopment en data-analisten. Na de start van de eerste fulltime opleiding voor webdeveloper begint in Amsterdam in april ook een parttime variant op deze opleiding. Opvallend is dat de school niet specifiek studenten zoekt die al codeerervaring hebben, maar juist een eigen test heeft ontwikkeld om potentiële cursisten te selecteren.

#8. Cartoon van de maand

januari hottest jobs

Bron: van9tot5

Meer trends?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we belangrijke trends en ontwikkelingen die voor iedereen actief in de wereld van werving en selectie van belang zijn. Iets gemist? Meld het ons!

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners