Wat gebeurde er deze maand in recruitment? Werf& geeft dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. We pikken er 7 trends en ontwikkelingen uit.
In Nederland was er veel gedoe over het klimaatakkoord, en het kinderpardon en Amerika beleefde de langste shutdown van de overheid uit de geschiedenis. Maar wat gebeurde er allemaal wat van belang is voor de professionals op de arbeidsmarkt?
#1. Een nieuw ‘wervingsfonds’ voor het MKB
Een nieuw overheidsfonds van 48 miljoen euro moet het kleine ondernemers makkelijker maken om personeel te vinden, meldt de NOS. Het speciale MKB-fonds is een initiatief van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Maar, om eerlijk te zijn: het gaat niet echt om een fonds voor werving en selectie. Waar het geld wél voor bedoeld is? Vooral voor opleidingen, zo blijkt. Als werkgevers met het geld bijvoorbeeld nieuwe werknemers een opleiding aanbieden, wordt het voor werkzoekenden aantrekkelijker om bij hen te gaan werken, zo is de gedachte. ‘Vooral kleine ondernemers, zoals fietsenmakers, hebben problemen bij het vinden van personeel. Dan helpt het als je iemand kan opleiden tot fietsenmaker’, aldus VVD’er en initiatiefnemer Dennis Wiersma.
Om eerlijk te zijn: het gaat niet echt om een werving-en-selectiefonds, maar meer om een opleidingsfonds
Het is niet zo dat met het fonds MKB’ers maandelijks extra geld kunnen aanvragen om personeel aan te trekken. In de praktijk zullen ze straks subsidie kunnen aanvragen als ze het plan hebben om iemand naar een opleiding te sturen. Bedrijven hoeven de opleidingen trouwens ook niet helemaal zelf op te tuigen. Ze kunnen ook samenwerken met een bestaande mbo-school of particuliere opleider om een opleiding te maken die precies past bij de wensen van een bedrijf.
#2. Toch geen proeftijd van 5 maanden
Nog meer politiek nieuws van de regeringspartijen: ze zetten deze maand gezamenlijk een streep door het plan van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees om de proeftijd voor werknemers te verlengen van 2 naar 5 maanden.
Wel lijkt er een Kamermeerderheid voor om payrolling minder aantrekkelijk te maken
Koolmees wilde met die langere proeftijd (een van de maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans) het verschil tussen vast werk en flexwerk verkleinen. Maar vakbonden en deskundigen waarschuwden al snel ervoor dat werkgevers die regeling konden misbruiken om de langere proeftijd te beschouwen als een verkapt kort contract. De grotere kans op een vaste baan weegt daar wat betreft de regeringspartijen niet tegenop. Wel lijkt er een meerderheid te bestaan voor het minder aantrekkelijk maken om met zogeheten payrollers aan het werk te gaan.
#3. Tweede Kamer in gesprek over de krapte in de zorg
Nog meer Kamernieuws: ook het personeelstekort in de zorg houdt de politieke gemoederen inmiddels behoorlijk bezig. Deze week hield een Kamercommissie zelfs nog een rondetafelgesprek over het onderwerp. Talloze ervaringsdeskundigen en betrokkenen kwamen daar de Kamerleden bijpraten over hoe zij dachten het tekort op te gaan lossen.
Bijna 20 ‘position papers‘ werden ingediend, allemaal met hun eigen oplossing voor het zorgprobleem
Bijna 20 ‘position papers‘ werden ingediend, allemaal met hun eigen oplossingen voor de zorgproblemen. Van zij-instromers tot snel actualiseren van de bijscholing voor BIG-herregistraties, en van medewerkers uitwisselen tot dienstverlening combineren met meer zorgaanbieders; het kwam allemaal voorbij. De krapte in de zorg is dan ook best op te lossen, betoogde Geert-Jan Waasdorp deze maand tot twee keer toe (1 en 2). Als we maar durven, en niet bang zijn voor een beetje creativiteit…
#4. ‘Radicale ommezwaai’ voor arbeidsmarkt bepleit
Maar de krapte houdt natuurlijk niet op bij de grenzen van de zorgsector. Ook elders is er genoeg te klagen. Het is daarom hoog tijd voor een ‘radicale ommezwaai’ op de arbeidsmarkt, zo bepleitte de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen, in een actieplan waar hij deze maand mee naar buiten kwam.
‘Afwachten tot het beter wordt is niet genoeg. Laten we niet doen alsof hier niets aan te doen is’
Het plan moet de krapte op de arbeidsmarkt bestrijden op de zéér korte termijn, dat wil zeggen: nog voor de zomer van 2019. Drie zaken staan erin centraal: talent vroeger benutten (dus ook studenten al laten werken), werkzoekenden meer mobiliseren en de individuele werktijd – al dan niet tijdelijk – proberen uit te breiden. ‘Creatieve en onorthodoxe oplossingen’ zijn hard nodig, aldus Wilthagen op BNR Nieuwsradio. De groeiende personeelstekorten zijn volgens hem immers niet alleen nadelig voor de economie, maar ook voor de maatschappij op zich. Volgens Wilthagen is er namelijk te weinig aandacht voor de ernst van de situatie. ‘Terwijl die het komende half jaar naar verwachting alleen maar erger wordt. Afwachten tot het beter wordt is dus niet genoeg. Laten we niet doen alsof hier niets aan te doen is.’
#5. Tattoos verwijderd voor een baan
Om iedereen aan het werk te krijgen, moet niet alleen het beleid veranderen. Soms is ook een beetje uiterlijke verandering wel zo handig. Reden waarom de stichting Spijt van Tattoo deze maand de handen ineen sloeg met de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de campagne ‘Dag Tattoo, Hallo Baan’. Doel: werklozen van hun tatoeages afhelpen, teneinde hun kans op een baan te vergroten.
Kick off ‘Dag Tattoo, Hallo Baan’ op de EUR in Rotterdam. Spijt van je tattoo op hals, gezicht of hand? Gratis laser verwijderingsactie. Grote (pers) belangstelling. pic.twitter.com/VfkzjFufQo
— Mooike (@Mooike1) 28 januari 2019
Onder grote belangstelling werd deze maand zo begonnen om 9 werklozen – gratis – van hun tatoeages op gezicht, hals of handen af te helpen. Na een oproep meldden zich ruim 117 deelnemers die wilden meedoen. Om voor de gratis behandelingen in aanmerking te komen, moeten ze niet alleen werkzoekende zijn, maar ook bereid om mee te werken aan een documentaire en een onderzoek van cultuurprofessor Henri Beunders. Die documentaire zal uiteindelijk op middelbare scholen worden vertoond om scholieren te waarschuwen voor de negatieve effecten van een tatoeage, bijvoorbeeld bij sollicitaties. ‘Wij zeggen niet: neem geen tatoeage. We zeggen alleen: denk goed na over de plaats. Doe het niet op gezicht, handen en hals’, aldus Andy Han, een van de initiatiefnemers.
#6. Amsterdam opent strijd tegen arbeidsmarktdiscriminatie
Mystery guests inzetten bij stagebedrijven. Als werkgever zelf het goede voorbeeld geven. Naming and shaming van organisaties die discrimineren. En onderzoeken of er een keurmerk kan komen voor inclusieve organisaties. Het zijn een paar van de acties die de gemeente Amsterdam deze maand bekend maakte om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat alles onder het motto: ‘Stad is arbeidsdiscriminatie zat‘.
‘Als arbeidsmarktdiscriminatie makkelijk op te lossen was, dan was dat allang gebeurd’
Als discriminatie wordt vastgesteld, volgen maatregelen, stelt de gemeente dreigend. Hetgeen bij het lokale bedrijfsleven in elk geval al tot heel wat huiverende reacties leidde. Maar volgens de gemeente is er desondanks alle reden voor een offensief. ‘Als arbeidsmarktdiscriminatie makkelijk op te lossen was, dan was dat allang gebeurd, zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt’, zo schrijft het college van B&W.
- Amsterdamse aanpak arbeidsdiscriminatie 2019-2022
- Feiten en cijfers discriminatie op de arbeidsmarkt (OIS)
#7. En dan was er ook nog…. de Deliveroo-zaak
En dan was er tot slot deze maand ook nog een belangrijke rechterlijke uitspraak. En wel in de zich al langer voortslepende Deliveroo-zaak. Want zijn de bezorgers van dat bedrijf nu wél of niet werknemers? Of zijn het toch zzp’ers? De juristen lijken er maar niet uit te komen, net zo min als de politiek.
Zoals het in Den Haag gaat bij moeilijk oplosbare dossiers: er is weer eens een commissie benoemd
Oordeelde vorig jaar de rechtbank nog dat de bezorgers géén werknemer zijn, deze maand oordeelde de Amsterdamse kantonrechter eigenlijk precies het omgekeerde. Maar hebben we nu duidelijkheid over de toekomst van de platformeconomie? Nee, dat geenszins. Want wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld Roamler, Helpling of Temper? Niemand die het eigenlijk weet. De meeste arbeidsjuristen verwijzen naar de politiek om nu met een oplossing te komen. Maar die politici blijven in dit geval liever even op hun handen zitten. Zoals het in Den Haag gaat bij moeilijk oplosbare dossiers: er is eerst weer eens een commissie benoemd (dit keer onder leiding van Hans Borstlap) om het allemaal tot in de puntjes uit te zoeken. Hun advies moet er uiterlijk 1 november liggen. Het duurt daarmee nog zeker tot 2021 voor eventueel nieuwe wetgeving van kracht wordt…
#8. Cartoon van de maand
De maand in werving
In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we de belangrijkste trends en ontwikkelingen die voor iedereen actief in de wereld van werving en selectie van belang zijn. Iets gemist? Meld het ons!