Gem. leestijd 6 min  843x gelezen

De maand in werving: 7 dingen die ons voor recruiters opvielen in augustus

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in augustus weer 7 opvallende trends en ontwikkelingen uit.

De maand in werving: 7 dingen die ons voor recruiters opvielen in augustus

Orkanen, bosbranden en minstens zo angstaanjagende politieke conventies in Amerika, Ronald Koeman die een trein naar Barcelona voorbij ziet komen (en een vacature voor 17.000.000 deskundigen achterlaat), Viruswaarheid op het Malieveld (voor de gelegenheid ook wel omgedoopt tot ‘Malleveld’), rellende jongeren en een minister die het op zijn eigen bruiloft iets minder nauw neemt met zijn eigen regeltjes: ook in augustus liep de temperatuur in de hele wereld weer vaak hoog op. Wat gebeurde er allemaal dat voor de arbeidsmarkt van belang is? Een beknopt overzicht.

#1. NOW met 3 maanden verlengd

De NOW, de regeling voor loonkostensubsidie, wordt vanaf 1 oktober met 3 keer 3 maanden verlengd. Om mensen te ondersteunen en hen te helpen zich aan te passen aan de veranderde arbeidsmarkt, trekt het kabinet ook nog eens 1,4 miljard euro uit. Via de NOW-regeling betaalt de overheid op dit moment nog tot maximaal 90 procent van de salarissen van geraakte bedrijven. Dat wordt per januari 2021 verlaagd naar 70 en vanaf april 2021 naar 60 procent.

‘Een langzame afbouw van de steun voorkomt een grote schok op de arbeidsmarkt.’

‘Een langzame afbouw van de steun voorkomt een grote schok op de arbeidsmarkt’, schreef het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. De in totaal bijna 11 miljard aan middelen die voor het nieuwe ondersteuningsbeleid worden vrijgemaakt worden waar mogelijk trouwens ook nog aangevuld met Europees geld, dat beschikbaar komt via het op 21 juli door de Europese Raad overeengekomen herstelpakket: ‘Next Generation EU’.

  • Lees hier meer over de recruitmentbedrijven die steun ontvingen uit de eerste NOW-regeling

#2. Waar zijn nog wél kansen?

Dat veel bedrijven en organisaties in zwaar weer zitten, wil overigens nog niet zeggen dat overal de vacatures langzaam zijn opgedroogd. In de zorg, het onderwijs, de techniek en in de ICT zijn vaak nog volop kansen op werk, liet het UWV eerder deze maand weten. Ook zijn er nog altijd goede kansen voor monteurs, accountants en hoveniers, aldus de lijst kansrijke (en minder kansrijke) beroepen.

Er zijn nog altijd goede kansen voor monteurs, accountants en hoveniers.

En dat waren dan ook zeker niet de enige beroepen waarover in augustus berichten over personeelstekorten naar buiten kwamen. Ook bij de registratie van asielzoekers komen ze vele handen tekort, en ook voor timmerlieden, dakdekkers, kraanmachinisten en nog 11 bouwberoepen lijkt er voldoende emplooi. En ook bij gemeentes hebben ze het risico op personeelstekorten nog niet altijd voldoende in de gaten, zo blijkt uit een artikel dat in augustus werd gepubliceerd.

hoveniers in augustus
Voor hoveniers zijn er nog voldoende kansen op een baan, zo blijkt.

#3. Ergernis en chaos bij werving GGD

Zo vaak gebeurt het niet dat sollicitatieprocedures tot Kamervragen leiden. Maar het NRC-artikel over de ‘chaos en ergernis bij de GGD’ lukte het recent toch weer eens. ‘Is het niet onwenselijk dat GGD’en werving en selectie uitbesteden aan commerciële uitzendbureaus’, vroegen SP-Kamerleden Maarten Hijink en Henk van Greven bijvoorbeeld aan de minister, naar aanleiding van de geuite onvrede in het artikel. Al zijn er aan de andere kant ook weer mensen die menen dat juist werving- en selectiebureaus hier een oplossing kunnen bieden. Oftewel: Recruiters to the Rescue!

#4. Nog steeds zien velen liever een hetero

Wat heb je liever: een hetero als collega, of een LHBT’er? Uit onderzoek van PEAK-IT onder ruim 1.000 werkende Nederlanders dat eerder deze maand verscheen, blijkt dat 1 op de 10 openlijk de voorkeur zegt te geven aan een hetero. Bij mannen is dit zelfs 17 procent, bij vrouwen maakt het voor slechts 5 procent iets uit.

Vooral jongeren blijken moeite te hebben met een LHBT-collega, aldus het onderzoek, dat uitgevoerd werd ter gelegenheid van de Pride. Ook in werving en selectie blijken LHBT’ers nog vaak op achterstand te staan. Zo zegt 26,7 procent van de ondervraagde mannen niet snel een transseksueel aan te nemen. En 8,1 procent van de mannelijke respondenten wil zelfs liever geen bi- of homoseksueel aannemen. Gelukkig reageren de ondervraagde vrouwen in dit onderzoek gemiddeld steeds een stuk minder homofoob.

#5. Waarom toont Facebook iedereen andere vacatures?

Terwijl Nederland in augustus in de ban was van de officiële lancering van Google for Jobs (al heet het dan niet zo), lag een andere grote techreus, Facebook, weer eens onder vuur. Want waarom krijgen mannen via het sociale netwerk sneller vacatures te zien om houthakker te worden, terwijl vrouwen sneller werk voorgeschoteld krijgen als basisschoolleraar? Voor de goede orde: het gaat daarbij om níet-getargette advertenties, dus waar de adverteerder niet gevraagd heeft om die specifieke doelgroepen.

Waarom toont Facebook een vacature voor basisschoolleraar eerder aan vrouwen?

Ook blijkt Facebook verschillende vacatures te tonen aan mensen met een witte of juist zwarte huidskleur. Onderzoekers van Vox toonden bijvoorbeeld aan dat Afro-Amerikanen sneller (niet-getargette) vacatures te zien kregen voor laaggeschoold werk dan witte Amerikanen. Bekijk onderstaande video om te beoordelen of dit goed of fout is:

#6. Covebo brengt skills in kaart

Bijzonder nieuws over arbeidsmigranten uit Nijkerk en Eindhoven. In die twee steden bouwt uitzendgroep Covebo namelijk voor een half miljoen euro speciale test- en trainingscentra om skills van uitzendkrachten in kaart te brengen. Daarmee wil het bedrijf nieuwe arbeidskrachten nog beter te matchen met opdrachten in sectoren als productie, logistiek, bouw en techniek.

Kwaliteit en vaardigheden van arbeidsmigranten blijken vooraf vaak lastig vast te stellen.

Van de ruim 8.500 uitzendkrachten van Covebo worden 2 op de 3 geworven in EU-landen. Hun kwaliteit en vaardigheden zijn vooraf echter vaak lastig vast te stellen. Vanaf medio september wil Covebo nieuwe kandidaten daarom vooraf testen, om zo de uitstroom bij aanvang van een klus te beperken. CEO Henk Buitink: ‘Een paar jaar geleden zijn we gestart met het testen en trainen van arbeidskrachten. We zagen vervolgens een significante afname in de uitstroom van onze timmerlieden, betonvlechters, schilders, metselaars, lassers, installateurs en elektrotechnici en hebben toen besloten verder te investeren in opleiders en in twee nieuwe trainingslocaties.’

covebo

#7. Mooi verhaal: Toos Werkloos

Ze was zelf twee keer werkloos. Als recruiter. Best een bijzondere combinatie, zegt ze zelf: aan de ene kant tot twee keer toe, in korte tijd, ‘werkloos zijn’ en aan de andere kant ‘heel veel mensen aannemen’. Het levert in elk geval een schat aan kennis over solliciteren en recruitment op. En nu heeft ze daar dus maar haar werk van gemaakt, vertelt ze in het AD.

‘Ik was altijd al degene naar wie mensen toegingen met vragen over solliciteren.’

Onder de noemer ‘Toos Werkloos’ geeft de 29-jarige Anna Staats nu professionele sollicitatie-adviezen. ‘In mijn eigen omgeving was ik altijd al degene waar mensen naartoe gingen met vragen over solliciteren, nu wil ik ook andere mensen helpen’, vertelt ze. In januari 2019 zegde ze haar toenmalige baan op, voor een reis naar Australië. Daar werd ze uiteindelijk recruiter voor een bureau in Sydney. Toen ze eind dat jaar terugkeerde naar Nederland, kon ze echter op afstand voor dat bureau blijven werken. Tot corona toesloeg. Ze werd ontslagen, en kwam ineens met 0 euro inkomsten te zitten. Het nieuwe bureau brengt daar hopelijk weer wat verandering in.

#8. Cartoon van de maand in augustus

Bron: van9tot5

Meer trends?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we trends en ontwikkelingen voor iedereen in de wereld van werving en selectie. Iets gemist? Meld het ons!

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners