Gem. leestijd 7 min  678x gelezen

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in november 2022 (met podcast)

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in november 2022 weer 7 opvallende trends en gebeurtenissen uit.

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in november 2022 (met podcast)

November 2022 was natuurlijk in de eerste plaats de maand van de val van Matthijs van Nieuwkerk, van weer een min of meer mislukte klimaattop, en van het omstreden WK dat losging in Qatar. Maar vergeet ook de rest van het nieuws niet: van het overlijden van Vader Abraham en de Amerikaanse midterms tot paintballen met wolven en de rellen in Staphorst rond het behoud van een Zwarte Piet die tot 1995 in het dorp niet eens welkom was, en het gebrek aan ingrijpen van de politie daarbij.

November 2023 was natuurlijk allereerst de maand van de val van Matthijs van Nieuwkerk.

En dan hebben we het nog niet gehad over de failliete cryptobeurs FTX of de raketten die ineens ook Polen bereikten. Of over de aardverschuiving in Italië of de overstromingen in Saudi-Arabië. Maar wat gebeurde er eigenlijk verder allemaal dat recruiters moeten weten? Een beknopt overzicht:

#1. Overheid jaagt krapte aan

Het voert wat ver om de schuld van de krapte volledig in de schoenen van de overheid te schuiven. Maar uit cijfers die het UWV in november naar buiten bracht, blijkt wel een opmerkelijke groei in banen bij de overheid: van 520.000 in 2019 naar zo’n 570.000 nu. De groei komt voornamelijk door de toename van het aantal taken bij de overheid en de financiële mogelijkheid om meer personeel aan te nemen. Vooral het aantal beroepen waarvoor minimaal een hbo-opleiding gevraagd wordt blijkt gegroeid.

Het aantal gemeenteambtenaren per 1.000 inwoners neemt ook al een tijdje flink toe, meldden we vorige week al. Nu blijkt dat dus ook bij andere sectoren het geval, zoals provincies en waterschappen. ‘Door ontwikkelingen als de energietransitie en klimaatverandering hebben die er allemaal veel werk bij gekregen’, aldus arbeidsmarktadviseur Stef Molleman. ‘Zo zijn bij de ontwikkeling van beleid, bestemmingsplanprocedures en vergunningsverlening veel ambtenaren nodig. Van beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en planologen tot juristen.’

Inmiddels zijn bijna 6 op de 10 ambtenaren hoger opgeleid.

Inmiddels zijn bijna 6 op de 10 ambtenaren hoger opgeleid. Wat zorgt voor veel concurrentie op de arbeidsmarkt voor hoogopgeleid personeel, ziet Molleman. ‘Dit gaat vooral om ICT-functies, financieel specialisten, juristen en functies met een technische component. De overheid moet nu en de komende jaren gaan concurreren met het bedrijfsleven om dit nieuwe talent binnen te halen.’

#2. Tekort vaker in jaarverslagen

Opvallend nieuws van GlobalData, dat wereldwijd jaarverslagen en andere financiële bekendmakingen van beursgenoteerde bedrijven napluist. In november kwam het bureau met het nieuws dat hierin steeds vaker over het personeelstekort terug te lezen is. Een groei van zelfs 28% in een jaar. En dat terwijl het ‘sentiment’ over deze schaarste over de jaren heen juist steeds negatiever wordt.

De sectoren met de hoogst gerapporteerde aantallen ‘personeelstekort’ waren de bouw, technologie, en verpakkingensector. Financiële dienstverlening kende de snelste groei. Dat bouwbedrijven het zo vaak noemen is weinig verwonderlijk, aldus analist Ekta Chourasia. ‘Deze sector leunt zwaar op de factor arbeid, wat resulteert in meer afhankelijkheid van uitzendwerk, groeiende kosten en vertragingen.’

#3. Chinees moet eerst in Nederland kok zoeken

Aziatische restaurants moeten bij het werven van koks eerst in Nederland zoeken, voordat ze personeel uit Azië laten komen, heeft minister van Gennip (Sociale Zaken) in november 2022 bekend gemaakt. Sinds begin dit jaar was er al een tijdelijke stop gezet op de regeling waarmee de restaurants direct personeel in Azië konden werven. Vanaf 2019 mochten Aziatische restaurants juist vrijuit personeel werven van buiten Europa. Maar dat personeel mocht wel maar maximaal 2 jaar hier blijven werken.

Credit

Sinds begin dit jaar was er al een tijdelijke stop gezet op de regeling.

De minister besloot de uitzonderingsregeling op te heffen nadat de Arbeidsinspectie  had gezien dat de helft van de geïnspecteerde Aziatische horecabedrijven de regels overtrad. Bij een aantal werkgevers vermoedde de Arbeidsinspectie ernstige benadeling, mensenhandel en werkverschaffing aan illegalen. Dat de uitzonderingsregeling vervalt, betekent niet dat Aziatische restaurants geen koks meer uit Azië kunnen halen. Ze moeten nu alleen – net als bedrijven in andere sectoren – eerst aantonen dat ze hebben geprobeerd om te werven in Nederland en Europa.

#4. Luchtvaart werft weer

Ondanks dat de luchtvaartsector nog steeds niet volledig is hersteld van de coronapandemie, wordt er in de sector al wel weer volop personeel geworven. Zo maakte de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa in november 2022 bekend op zoek te gaan naar 20.000 nieuwe personeelsleden. Het gaat hierbij niet alleen om piloten en ander cabinepersoneel, maar ook om ondersteunende functies zoals IT’ers, juristen en technische medewerkers.

Ook de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet roerde zich, met een opvallende campagne om meer mensen van 45 jaar en ouder aan te werven als cabinepersoneel. En ook dichter bij huis, bij Schiphol en KLM, zijn ze flink aan het werven. De grote campagne laat nog even op zich wachten, maar in november 2022 viel al wel de campagne op die WeYou en 360talent maakten om een groot aantal beveiligers te werven, en die schalks inhaakte op het feit dat Schiphol in 2018 nog tot een van de beste werkgevers van Nederland werd verkozen.

#5. Competentietests voor ouderen

Nog meer opvallend nieuws voor ouderen: het Rijk maakte in november 2022 een pilot bekend waarin werkzoekende senioren de kans krijgen via een gratis competentietest hun vaardigheden te laten zien voordat ze ergens solliciteren. Dit moet voorkomen dat werkgevers oudere werkzoekenden al bij voorbaat afwijzen vanwege enkel hun leeftijd, zo stelt minister Van Gennip (SZW). ‘Door zo’n assessment vooraf wordt de kans kleiner dat senioren al stranden voordat ze zichzelf goed hebben kunnen presenteren.’

‘Senioren die graag aan de slag willen, maken ten onrechte minder kans bij een sollicitatie.’

‘Nederland vergrijst en we zien dat 55-plussers oververtegenwoordigd zijn in de groep langdurig werklozen’, aldus Van Gennip. ‘Senioren die zelf nog graag aan de slag willen, maken ten onrechte minder kans bij een sollicitatie. We moeten senioren weer op waarde schatten.’ De minister zet in haar Kamerbrief ‘Seniorenkansenvisie’ ook in op een ‘brede praktijkverkenning’, en – samen met UWV – op intensievere begeleiding van werkzoekenden.

#6. ‘Elastiek zorg is geknapt’

Die oudere werkzoekenden zouden dan misschien aan de slag kunnen in de sector zorg en welzijn. Want daar neemt de uitstroom van medewerkers ‘dramatische vormen’ aan, concludeert RegioPlus, op basis van cijfers van het CBS die in november 2022 verschenen. Afgelopen jaar verliet ruim 10% van alle medewerkers de sector. De uitstroom is toegenomen tot 150.000 mensen, een stijging van 26% ten opzichte van een jaar eerder. ‘Het elastiek rafelt niet meer, het is geknapt’, zegt Jelle Boonstra, directeur-bestuurder van de landelijke koepel van de 12 regionale werkgeversorganisaties in de sector.

De uitstroom is toegenomen tot 150.000 mensen, een stijging van 26% in een jaar.

‘De cijfers zijn buitengewoon verontrustend’, stelt Boonstra. ‘We moeten deze crisis gebruiken om de transformatie in de sector acuut in gang te zetten. De tijd van praten en steggelen over zorgakkoorden is voorbij. We moeten nu doen wat nodig is. Zoals tijdens de coronacrisis.’ Boonstra pleit ervoor het recente arbeidsmarktprogramma voor de sector op te schalen en versneld uit te voeren. ‘Niet alleen zijn de medewerkers op, we verliezen ze door de werkdruk nu ook aan andere sectoren.’

#7. Recruitmentscam in Japan

Recruitmentscams komen wel vaker in het nieuws. Maar deze in Japan, die in november 2022 naar buiten kwam, was wel weer heel bijzonder. De politie in Tokyo arresteerde namelijk een man omdat hij namens iemand anders online assessments zou hebben gemaakt bij een creditcardmaatschappij, en de politie verdenkt hem ervan dat hij duizenden van dergelijke examens voor honderden andere mensen heeft afgelegd, meldde Kyodo News.

In ongeveer 4 jaar zou Tanaka zo’n 4.000 tests hebben ondergaan.

De 28-jarige Nobuto Tanaka uit Osaka, een medewerker van Kansai Electric Power Co., is nu opgepakt omdat hij in april de online test zou hebben afgelegd voor een vierdejaars vrouwelijke universiteitsstudent. Maar hij zou inmiddels hebben bekend in ongeveer 4 jaar zo’n 4.000 van zulke tests te hebben ondergaan. Tanaka zou hiermee alleen al dit jaar omgerekend ongeveer 28.000 euro hebben verdiend. De afgestudeerde van een van de graduate schools van de Universiteit van Kyoto maakte online bekend dat hij een ‘slagingspercentage van meer dan 95%’ had – een aanbod dat veel sollicitanten blijkbaar wel aanlokkelijk in de oren klonk.

#8. Cartoon van de maand

Bron: van9tot5

Iets over het hoofd gezien?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we trends en ontwikkelingen voor iedereen in de wereld van recruitment. In november 2022 iets belangrijks over het hoofd gezien? Meld het ons!

Beluister de podcast

Liever luisteren? Luister dan de podcast die Martijn Hemminga en Peter Boerman elke maand over dit nieuwsoverzicht opnemen:

Lees ook

Beeld boven

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners