Wat gebeurde er deze maand in recruitment? Werf& geeft dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. We pikten er ook in maart weer 7 trends en ontwikkelingen uit.
De lang aangekondigde Brexit kwam er toch (nog) niet, bij de Provinciale Statenverkiezingen daalde vanuit het schijnbare niets een uil van Minerva neer, en aan het andere eind van de wereld opende een schutter het vuur op 50 slachtoffers in een moskee. Genoeg wereldnieuws dus weer. Maar wat gebeurde er deze maand op het gebied van recruitment allemaal?
#1. Het financieel cv; tool voor voordeel
Handige noviteit of nodeloos stigmatiserend? Het ‘financieel cv‘, dat minister Koolmees deze maand lanceerde, kon op gemengde reacties rekenen. Het gaat om een online tool die werkgevers duidelijk maakt welke (en hoeveel) ondersteuning ze krijgen als ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Denk aan: loonkostenvoordeel, no-riskpolis, lageinkomensvoordeel, jobcoaching, loonkostensubsidie of een proefplaatsing.
deze tool maakt helder wat het oplevert als je iemand aanneemt met een afstand tot de arbeidsmarkt
Op financieelcv.nl kunnen kandidaten enkele gegevens invullen, waarna de tool bepaalt of de werkgever recht heeft op een financieel voordeel. Wie de vragen invult, kan kiezen of hij of zij een persoonlijke brief van 2 kantjes wil met de uitkomsten, gericht aan de werkgever. Dat kun je als kandidaat dan bespreken tijdens je sollicitatiegesprek of meesturen met je -brief. Werkgevers reageerden in elk geval positief over het initiatief.
#2. In 8 van de 12 provincies is nu sprake van krapte
In 2017 was er nog in geen enkele provincie sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dat is nu bijna volledig anders, aldus nieuwe cijfers van het UWV. Momenteel hebben werkgevers namelijk in 8 van de 12 provincies moeite om nieuw personeel te vinden. Alleen in Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen was eind 2018 nog sprake van een ‘gemiddelde’ arbeidsmarkt, aldus het UWV. In Zeeland was het tekort juist het grootst.
‘Het is de afgelopen 2 jaar pijlsnel gegaan. Bijna alle beroepsgroepen en sectoren hebben er nu last van’
De uitkeringsinstantie voorziet dit jaar een miljoen vacatures. Zo is er een groot tekort aan machinemonteurs, elektriciens en elektromonteurs, software- en applicatieontwikkelaars, maar ook aan ingenieurs, timmerlieden en vrachtwagenchauffeurs. ‘Het is de afgelopen 2 jaar pijlsnel gegaan’, reageert UWV-arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes. ‘Bijna alle beroepsgroepen en sectoren hebben er last van.’
#3. Tot 2025 zoekt de horeca élk jaar 150.000 mensen
Nog meer krapte is merkbaar in de horeca. Die sector heeft namelijk zeker tot 2025 elk jaar maar liefst 140.000 tot 158.000 nieuwe medewerkers nodig, aldus een arbeidsmarktmonitor die SVH en KHN hebben laten uitvoeren. Het totale aantal medewerkers groeit in de periode van 443.900 vorig jaar naar 540.800 eind 2025, maar door het grote verloop in de horeca is de wervingsbehoefte dus veel groter.
Enkele andere cijfers:
- 140.000 tot 158.000 nieuwe personeelsleden zijn jaarlijks nodig voor de vervangings- en uitbreidingsvraag in de horeca
- 16.000 koks zijn nodig in 2019, oplopend tot 17.800 in 2025
- 3.000 gekwalificeerde koks komen jaarlijks van de opleiding
- 60.100 tot 67.400 nieuwe medewerkers zijn jaarlijks nodig in de bediening
- 3,6 procent is de toename die in 2019 wordt verwacht aan medewerkers.
- 45 procent is het jaarlijkse personeelsverloop bij de restaurants in Nederland
- Het totaal aantal zelfstandigen in de horecasector is in 6 jaar tijd met 12,6% gegroeid naar een niveau van 57.000 in 2018.
‘Om de knelpunten het hoofd te blijven bieden, moet de focus liggen op opleiden van nieuw personeel via particuliere opleidingen en branchediploma’s, naast behoud en het stimuleren van de instroom via het reguliere onderwijs. De enorme vraag naar geschoolde medewerkers kan eenvoudigweg niet alleen door het mbo worden ingevuld’, aldus SVH-directeur Ricardo Eshuis.
#4. Nog meer krapte: de chauffeurs in heel Europa zijn op
Nog een branche waar de noodklokken luid klinken, is de transportsector. In heel Europa kampt deze sector zelfs met het grootste chauffeurstekort in decennia, aldus een recent rapport van de International Road Transport Union (IRU). Waar eind vorig jaar een tekort aan chauffeurs werd gezien van 21 procent in de vrachtvervoersector en 19 procent in de bus- en touringcarsector, wordt voor eind 2019 al een tekort van maar liefst 40 procent verwacht. Dit vooral vanwege de toenemende vraag naar chauffeurs.
Volgens het onderzoek van IRU:
- denkt 57% van de mannelijke en 63% van de vrouwelijke chauffeurs dat het slechte imago van het beroep de werving belemmert.
- noemt 79% van de chauffeurs dat de moeilijkheid om vrouwen tot het beroep aan te trekken een van de belangrijkste redenen is voor het tekort aan chauffeurs. Vrouwen maken momenteel slechts 2% uit van alle Europese vrachtwagenchauffeurs.
- denkt 70% van de chauffeurs tussen 25 en 34 dat de moeilijkheid om jonge chauffeurs aan te trekken een belangrijke reden is voor het chauffeurstekort
- vindt 76% dat de arbeidsomstandigheden en 77% dat het langdurig thuis wonen velen ervan weerhoudt het beroep in te gaan.
Om het tekort aan te pakken, wil IRU onder meer een ‘Women in Transport Network’ opzetten, om het aantal vrouwen in de sector en hun vertegenwoordiging op alle niveaus te vergroten. Ook komen er onderscheidingen voor vrouwelijke chauffeurs en best presterende bedrijven op het gebied van werving, selectie en retentie.
#5. Peak-IT neemt kandidaten mee de lucht in
Dat het ook in de IT lastig aan personeel komen is, hoeven we natuurlijk niemand te vertellen. Opvallende actie kwam deze maand van detacheerder PEAK-IT, die onder het mom van ‘een vliegende start’ 15 nieuwe medewerkers meenam in een vliegtuig, om op grote hoogte hun arbeidscontract te kunnen tekenen.
De kandidaten vertrokken in een Saab 340 vanaf Rotterdam Airport, vergezeld door drie recruiters en operationeel directeur Richard Stassen. “Veel van onze sollicitanten zijn startende IT’ers van begin 20. Deze millennials zijn veel gevoeliger voor beleving en sfeer dan voor financiële lokkertjes als bonussen of auto’s van de zaak. Daarom hebben we voor deze actie gekozen.”
De wervingsactie leverde 32% méér sollicitanten op dan normaal en dubbel zoveel sitebezoek
Bij PEAK-IT willen ze dit jaar in totaal 340 IT’ers aannemen. De wervingsactie leverde het bedrijf naar eigen zeggen 32 procent méér sollicitanten op dan normaal en een verdubbeling van het websitebezoek. Ook leidde de campagne al tot 35 nieuwe mensen in 1 maand tijd – drie keer zoveel als in andere maanden. Kosten van het vliegreisje: zo’n 1.000 euro per persoon.
#6. Bullshitjobs bestáán: zeker in Zweden…
Een uitzending van Tegenlicht zette het onderwerp ‘bullshitbanen’ weer eens volop in de spotlights. Meer dan 20% van de werkende mensen in het Westen zou het idee hebben dat wat ze doen helemaal geen zin heeft.
Het enige wat je hoeft te doen is elke ochtend inklokken op het nieuwe treinstation Korsvägen
Iemand voor wie dat mogelijk zou kunnen opgaan is de kandidaat voor de ‘eeuwige baan’, die twee Zweedse kunstenaars hebben aangekondigd. De taken? Helemaal niets. Het enige wat je hoeft te doen is elke ochtend in te klokken op Korsvägen, een nieuw treinstation in Göteborg. En de rest van de dag hoef je verder niets uit te voeren.
Het gaat wel om een echte baan, schrijft ook het AD. De nieuwe werknemer heeft recht op vakantietijd en zelfs op pensioen. Het startsalaris bedraagt omgerekend 2.060 euro per maand en zal de jaarlijkse loonstijgingen voor Zweedse ambtenaren volgen. Ook wordt rekening gehouden met inflatie. Het loon wordt betaald uit een prijs die de kunstenaars gewonnen hebben (een bedrag van ongeveer 575.000 euro). Wie nu al staat te springen om te solliciteren, moet nog wel geduld hebben. Het station is nog in aanbouw tot 2026. De officiële vacature wordt pas een paar maanden voor ingebruikname geplaatst…
#7. Geliefd beroep: beul
Nog meer bijzondere beroepen? Liefst 102 mensen op Sri Lanka blijken afgelopen maand te hebben gesolliciteerd naar de vacature voor beul. De vacature volgde na de aankondiging van president Maithripala Sirisena vorig jaar, dat hij na decennia opnieuw de doodstraf voor drugsmisdrijven zou invoeren. Er werd in de vacaturetekst gevraagd om mannen van 18 tot 45 jaar, zonder veroordeling, met een “uitstekend moreel karakter” en “geestelijke kracht”. Vrouwen waren uitgesloten, die zouden ‘te emotioneel’ zijn.
Onder de 102 kandidaten die uiteindelijk op de vacature hebben gereageerd zat 1 Amerikaan
Onder de 102 kandidaten die uiteindelijk hebben gereageerd op de vacature zat 1 Amerikaan. Zijn sollicitatie werd evenwel afgewezen, omdat op Sri Lanka buitenlanders niet in aanmerking komen om mensen op te hangen. Aan de baan is een maandsalaris verbonden van 140 euro, bovengemiddeld voor een Sri Lankaanse ambtenaar. De vorige beul vertrok in 2014 door een promotie, naar verluidt opgelucht dat hij nooit iemand had terechtgesteld. Een opvolger vinden was lastig: twee kandidaten kregen ontslag omdat ze ongeoorloofd afwezig waren, een derde nam ontslag toen hij de galg voor het eerst zag.
#8. Cartoon van de maand
De maand in werving
In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we de belangrijkste trends en ontwikkelingen die voor iedereen actief in de wereld van werving en selectie van belang zijn. Iets gemist? Meld het ons!