Gem. leestijd 7 min  737x gelezen

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in april 2023

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in april 2023 weer 7 opvallende trends en gebeurtenissen uit.

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in april 2023

Van formaties in de provincies tot fietsdoden en hoog Frans staatsbezoek, en van gestaakte voetbalwedstrijden en ramadan tot gevechten in Sudan, ook in april 2023 was er weer veel wat de gemoederen bezighield. En dan hebben we het nog niet eens gehad over beren, wolven, lynxen en dassen. Of over een vals zingende Mia & Dion. Kortom, genoeg om je druk over te maken, ook in april 2023. Maar wat gebeurde er eigenlijk allemaal dat recruiters écht moeten weten? Een beknopt overzicht:

#1. PwC: 30% vacatures door robots in te vullen

Moeten we nou bang worden voor onze baan door al die kunstmatige intelligentie, of niet? Bij tijd en wijle verschijnt er onderzoek dat dan weer onheil predikt, dan weer stelt dat het wel zal meevallen allemaal. Nieuw onderzoek van PwC dat in april 2023 verscheen stelt dat al die robots wel eens een uitkomst voor de krappe arbeidsmarkt kunnen zijn. In sommige sectoren kunnen servicerobots wel eens 30% van het aantal vacatures vervullen, zo verwachten de onderzoekers.

Het gaat in het onderzoek dus vooral om ‘servicerobots’; robots of apparatuur die taken uitvoeren buiten de industriële omgeving, in interactie met mensen in hun dagelijkse leven of werk. Volgens PwC kunnen zulke robots in transport en opslag wel meer dan 50% van de vacatures vervullen, terwijl dat in het onderwijs om minder dan 1 op de 10 banen gaat. ‘Daar laat namelijk de aard van het werk slechts beperkte automatisering toe, net als in zorg en welzijn’, aldus arbeidsmarktspecialist Bastiaan Starink, die positief over de ontwikkeling is. ‘Robots kunnen werk verlichten, verrijken en leuker maken.’

#2. Carrièrebeurzen kleuren groen

Geen Shell, wel Milieudefensie. Het was een opvallend gezicht op de Nationale Carrièrebeurs in de RAI, die in april 2023 een jubileumeditie beleefde. Ook De Telegraaf viel het op:

Het past in een trend dat klimaatzorgen nu ook steeds vaker carrièrebeurzen bereiken. Zo bezette in maart dit jaar nog een groep van zo’n 20 klimaatactivisten de stand van oliebedrijf Shell tijdens een carrièrebeurs op de Technische Universiteit Eindhoven. In Delft, Twente, Amsterdam en Utrecht ging het er eerder dit jaar ongeveer net zo aan toe. Komende maand draaien ze het in Amsterdam zelfs nog een stapje verder om. Op 26 mei vindt daar bijvoorbeeld Sustainable Switch plaats, een carrièrebeurs waar zelfs alleen maar plek is voor zogenoemde ‘climate quitters‘, oftewel: professionals die in een meer duurzame baan verder willen.

#3. 65-plussers als talentpool

Last van een krappe arbeidsmarkt? Kijk eens bij pensionado’s. Er zijn in Nederland minstens 200.000 mensen tussen de 65 en 80 jaar die met de juiste prikkels weer in de richting van de arbeidsmarkt zijn te bewegen, berekende Ellen Dingemans van de Universiteit Tilburg deze maand in economenvakblad ESB, na onderzoek onder 800 volledig gepensioneerden. Van de 66- tot 69-jarigen zou bijna de helft overwegen om onder bepaalde omstandigheden weer te gaan werken, en het animo daarvoor blijkt onder hogeropgeleiden bijna twee keer zo groot als onder lageropgeleiden.

Onlangs brak minister Kaag op het D66-congres al een lans voor langer doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd. Met de huidige personeelstekorten, kunnen werkende gepensioneerden mogelijk verlichting bieden, aldus Dingemans. Werkgevers zouden volgens ander onderzoek namelijk ook meer dan voorheen bereid blijken om gepensioneerden te laten doorwerken tot na de pensioenleeftijd. De arbeidsdeelname van 68-jarige mannen is zo de afgelopen decennia al gestegen van 10% in 2003 tot 22% in 2021. De belangrijkste drijfveer daarbij blijkt overigens niet geld, maar de inhoud van het werk.

 ‘Aan ondernemend Nederland zou ik willen adviseren meer met een open mind te recruiten.’

Ook uit onderzoek van Pro Contact dat in april verscheen, blijkt dat ouderen nog een onderbenutte talentpool zijn. Volgens dit onderzoek zou een derde van de bedrijven nog liever iemand zónder ervaring aannemen, dan iemand van boven de 60 jaar. Opvallend, aldus creatief directeur Willem Bos, want de groep die al wel met zestigplussers heeft samengewerkt is overwegend positief over deze ervaring (81%). Voornaamste redenen: het zijn harde werkers (57%) en ze brengen een positieve sfeer op de werkvloer (46%). ‘Aan ondernemend Nederland zou ik dan ook willen adviseren meer met een open mind te recruiten’, aldus Bos.

#4. In logistiek blijft het zeer krap

Een sector waar ze dat ongetwijfeld goed in hun oren knopen is de sector transport en logistiek. Hier blijft de arbeidsmarkt de komende jaren namelijk zeer krap, bleek andermaal in april 2023. Het aandeel ondernemers dat last heeft van een personeelstekort blijkt nog steeds op vergelijkbaar (hoog) niveau te liggen als vorig jaar. Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft op recordhoogte, net als hun uitstroom naar pensioen. Alleen voor transportplanners en logistiek medewerkers neemt het aantal vacatures inmiddels al een tijdje af, zo blijkt uit de meest recente Sectormonitor.

Eind februari 2023 waren er bijna 14.400 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs (tegen ruim 11.900 vorig jaar). Daartegenover staan maar bar weinig werkzoekenden in de sector. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf dan ook 44% van de ondernemers binnen het goederenvervoer over de weg aan belemmerd te worden door personeelstekorten. Onder de ondernemers binnen logistieke dienstverlening was dit aandeel begin eerste kwartaal 37%.

#5. Geesteswetenschappen in trek

‘Ga je filosofie studeren? Wat moet je daar nou weer mee?’ Of: ‘Geschiedenis? Wil je werkloos worden of zo?’ Velen zullen het wel eens gehoord hebben. Of misschien zelf wel eens gezegd (zoals toenmalig VVD-fractievoorzitter Dijkhoff nog in 2018). Maar in de praktijk blijkt het best mee te vallen met de kansen op de arbeidsmarkt voor de zogenoemde geesteswetenschappen, blijkt uit internationaal onderzoek dat in april 2023 verscheen, en waar in Nederland onder meer Randstad en de universiteit van Leiden meededen.

‘Studenten in de geesteswetenschappen zijn zich onvoldoende bewust van hun vermarktbare vaardigheden’.

Het probleem is volgens het onderzoek niet zozeer een gebrek aan behoefte op de arbeidsmarkt, maar dat studenten in de geesteswetenschappen zich niet altijd voldoende bewust zijn van hun ‘vermarktbare vaardigheden’. Als geesteswetenschappers zich hun gave voor uitdrukken en redeneren beter realiseren, zou dit hun carrièreperspectief sterk verbeteren, aldus de onderzoekers, die pleiten voor 2 mogelijke opties om dit te verbeteren: ofwel een herzien programma met meer aandacht voor interdisciplinariteit en werkstages, ofwel het meer benadrukken van de vaardigheden die je in deze disciplines opdoet.

#6. Nu ook visueel contract in de zorg

Bij Tony’s Chocolonely maakten ze al een ‘eenvoudig’ visueel mooi contract, gevolgd door Pathé Bioscopen, die het contract op een filmrol zette. Bij Effectus-HR vonden ze nog een andere oplossing, en verpakken ze het arbeidsvoorwaardenvoorstel tegenwoordig zelfs in: een gepersonaliseerd magazine. En ook in de zorg is de opkomst van het ‘visuele arbeidscontract‘ inmiddels doorgedrongen. Tzorg kwam in elk geval in april 2023 met het bericht naar buiten ‘als eerste in de sector’ er eentje te introduceren.

Een mooie stap in de binding met haar thuishulpen en begeleiders, aldus HR-directeur Claudy de Koning. ‘We willen dat nieuwe medewerkers zich direct welkom voelen en graag voor ons werken. Met deze visuele arbeidsovereenkomst geven we invulling aan ons inclusieve HR-beleid. Zo’n arbeidsovereenkomst sluit beter aan bij veel van onze thuishulpen en begeleiders, omdat zij beter overzien waarvoor zij tekenen. Dat vinden we belangrijk, aangezien het voor medewerkers een document is dat hen zekerheid biedt.’

#7. Brabantse talentenjacht als documentaire

De trailer stond al sinds begin van de maand live – een paar weken later kwam de première erbij: The Talent Game, een 50 minuten durende documentaire over hoe Brainport Eindhoven op zoek is naar talent over de hele wereld. Een grote uitdaging voor de regio, waar de komende jaren zo’n 70.000 extra banen worden verwacht, waarvoor de concurrentie nu al moordend is. In de film zoeken mensen van ASML, maar ook tal van Brabantse start-ups, antwoorden op de vraag hoe je al die banen kunt invullen. Dat alles onder het motto: is het een slagveld of een speeltuin? Hier de trailer:

En hier de hele documentaire van dik 50 minuten:

#8. Cartoon van de maand

Bron: van9tot5

Iets over het hoofd gezien?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we trends en ontwikkelingen voor iedereen in de wereld van recruitment. In april 2023 iets belangrijks over het hoofd gezien? Meld het ons!

Beluister de podcast

Liever luisteren? Martijn Hemminga en Peter Boerman maken ook elke maand een podcast over dit nieuwsoverzicht. Beluister hier de meest recente opname:

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners