Gem. leestijd 5 min  2258x gelezen

De gebruikte apps door actieve baanzoekers

De gebruikte apps door actieve baanzoekers

Mobile is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Dat geldt ook op de arbeidsmarkt. Steeds meer werkgevers investeren in responsive en adaptive recruitmentsites. In het wervingsplan van 2015 horen vanzelfsprekend termen als ‘mobile first’ en ‘solliciteren via de mobiele telefoon’. Steeds meer traffic op de recruitmentsite komt dan ook van mobile devices (telefoon & tablets).

Om meer zicht te krijgen op de favoriete apps van actieve baanzoekers en ter voorbereiding van het seminar ‘arbeidsmarkt trends 2015’ dat op 18 november plaatsvindt in Amersfoort, heeft iG! analyses gemaakt van de apps die opvallend meer gebruikt worden door actieve beenzoekers dan een gemiddeld persoon uit de Nederlandse beroepsbevolking. Hieronder de bevindingen:

  • Actieve baanzoekers hebben net iets meer favoriete apps dan latente en niet-baanzoekers. Gemiddeld genomen noemen actieve baanzoekers 6 procent meer favoriete apps.
  • De top-5 van meest gebruikte apps van baanzoekers, wijkt niet echt af van de meest favoriete apps van de Nederlandse beroepsbevolking, te weten:
  1. Whatsapp
  2. Facebook
  3. NU
  4. Buienradar
  5. Twitter
  • De opvallend meer gebruikte apps door actieve baanzoekers zijn grofweg onder te verdelen in 4 categorieën, te weten:
  1. Vacatures & banen. Er zijn maar twee apps die echt arbeidsmarkt gerelateerd zijn, in de zin dat ze gebruikt worden om vacatures en werkgevers te zoeken. Dan wel voorbereidend op een sollicitatiegesprek worden gebruikt. Dit zijn Indeed en LinkedIn. Dropbox (om het CV via mobile devices te koppelen bij een sollicitatie) had een potentiele derde app kunnen zijn, maar deze wordt juist minder dan gemiddeld gebruikt door actieve baanzoekers (index 88).
  2. Reizen. Bij reizen zien we apps terugkomen die worden gebruikt om reizen makkelijker te reizen. Tegelijkertijd zien we ook apps terugkomen die mogelijk impliceren dat als mensen veel internationaal reizen, ze ook vaker actief zijn op de arbeidsmarkt. Misschien wel omdat ze in hun volgende baan minder willen reizen.
  3. Fun. Spelletjes hoeven natuurlijk geen directe relatie te hebben met het actief zoeken naar een baan. Tegelijkertijd zijn er voldoende baanzoekers die, omdat ze bijvoorbeeld nu werkloos zijn, tijd over hebben om uitgebreid (langdurige) spelletjes te spelen.
  4. Communicatie. Bij communicatie hebben we bellen, social en e-mail apps bij elkaar gezet. Opvallend is dat baanzoekers veelal ook daters zijn….

Per categorie hebben we de 5 apps geselecteerd die niet per definitie het meest worden gebruikt, maar wel meer dan gemiddeld worden gebruikt door baanzoekers. De kans dat baanzoekers deze app gebruiken is meer dan gemiddeld groot. De mate waarin ze het meer gebruiken, staat met een getal aangegeven. Indeed wordt bijvoorbeeld 5,3 keer meer gebruikt door actieve baanzoekers dan door een gemiddeld persoon uit de Nederlandse beroepsbevolking. Dat is ook volstrekt logisch. Indeed ontsluit de meest vacatures in Nederland en heeft zijn app daar geweldig op ingericht. Toch moeten de meest baanzoekers de Indeed app nog ontdekken.

 


 Vacatures en banen
 Indeed Indeed (5,3) voor het zoeken naar vacatures zoeken op Indeed via mobile devices.
 Linkedin LinkedIn (1,9) voor het gebruik maken van LinkedIn via mobile devices.


 Reizen
 rode kruis EHBO (5,8). Met de EHBO app weet je wat je moet doen bij ongevallen. Ook interessant voor BHV’ers.
 klm KLM (4,9). Met de KLM app kun je reizen boeken, beheren en de laatste (KLM) vluchtgegevens in de gaten houden.
 tripadvisor TripAdvisor (2,6) is een app geheel gericht op reizen, reisinformatie en het bijhouden van je eigen reisgegevens.
 waze Waze (2,5) is een van ‘s werelds grootste op community gebaseerde verkeersinformatie en navigatie app.
 parkmobile Parkmobile (2,4) is een app om makkelijk te parkeren met je mobiel i.p.v. te laat komen omdat de parkeerpaal stuk is.


 Fun 
 dumpert Dumpert (4) een app om met een glimlach te solliciteren.
 songpop Songpop (2,3) een spelletje: wie herkent en weet het meest van muziek?
 pou Pou (2,2). Een beetje te vergelijken met Tamagotchi. Je mag je Pou niet verwaarlozen, je speelt spelletjes om hem eten te kunnen geven en zo kun je Pou opvoeden.
 slimste mens De slimste mens (2,1). Speel de slimste mens tegen je vrienden en weet meer dan een recruiter…
 hay day Hay Day (1,8). Als eigenaar van een boederij zorg je dat alles goed loopt. Goed om je management skills te trainen.
Communicatie
 KIK Kik (3,9) is een ‘instant message’ app en wordt bijna 4x meer door actieve baanzoekers gebruikt dan door een gemiddelde persoon op de arbeidsmarkt.
 viber Viber (3) is een instant message en Voice over IP app waarmee je ‘gratis’ via internet kan bellen.
 googledrive Google Drive (2,2) maakt het mogelijk om in de cloud te werken, documenten te delen en samen te werken in documenten.
 badoo Badoo (2,1) is een app gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen en het contact onderhouden met vrienden.
 tinder Tinder (2,1) is een app die het mogelijk maakt om met andere te matchen door te kijken naar en beoordelen van facebook profielen en foto’s.

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners