Jonge IT’ers beschikken over weinig zelfkennis. Zo’n 45 procent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan bij hen past, maar treden toch snel in dienst bij een werkgever. Niet gek dus dat 33 procent van deze starters binnen een jaar alweer weg is bij die eerste baas.
Althans, dat meldt onderzoek van Procam, dat voor die conclusie 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers heeft ondervraagd via hun eigen middelen, de zogeheten TalentTool (een soort infographic van je cv) en de Pre-flight checklist, een korte vragenlijst waarmee werkgevers kunnen checken hoe aantrekkelijk ze zijn voor IT-talent.
War for talent
Het is niet alleen het gebrek aan zelfkennis dat IT-starters zo mobiel maakt, stelt Procam verder. Het is ook de war for talent, het grote aantal tijdelijke contracten en het economisch herstel. Om jong talent te vinden en te binden, besluiten organisaties nog meer te investeren in werving en selectie, betere arbeidsvoorwaarden of meer opleidingsmogelijkheden. Onderzoek laat echter zien dat dit in de praktijk vooral leidt tot ‘trial & error’-gedrag van de IT’ers, aldus Procam.
Over een andere boeg
‘Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, moeten organisaties het over een andere boeg gooien’, stelt George van Buysrogge, oprichter/directeur van het bedrijf: ‘Help IT-starters richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest. Ze waren vooral gefocust op hun diploma halen. Zelfkennis bevorderen is een belangrijke stap. Laat hen vragen stellen als ‘Wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door zelfontwikkeling en coaching leren hoe hun eigen loopbaan het beste vorm te geven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij goede loopbaanbegeleiding.’
Foto via Flickr.com