Gem. leestijd 2 min  1255x gelezen

De bouw blijkt nog best een gewilde sector (alleen onder jongeren niet meer zo)

De bouw blijkt nog best een gewilde sector (alleen onder jongeren niet meer zo)

De bouw mag klagen over grote tekorten, alleen al in de metaalindustrie en groothandel zijn genoeg mensen die een overstap ernaartoe zouden overwegen. Alleen de jongeren, die hebben weinig zin in een bouwcarrière.

Maar liefst 31 procent van de hoofdaannemers in de bouw meldde recent aan het EIB niet op volle kracht te kunnen werken vanwege een gebrek aan handjes. Ook grond- weg- en waterbouw-aannemers komen steeds meer in de knel. Van hen heeft 14 procent mensen te weinig. Uit ander onderzoek blijkt weer dat ongeveer 3 op de 5 bedrijven in de bouwsector aangeeft te kampen met zowel een kwantitatief (‘handjes’) als kwalitatief (kennis) tekort aan personeel.

5% in de groothandel wil best overstappen

Maar als de werkgevers in de bouw even over de grenzen van hun sector zouden heen kijken, zou hun probleem al grotendeels opgelost kunnen worden, blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group. In hun Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek zegt bijvoorbeeld ruim 6 procent van de werknemers in de metaalindustrie/metalektro en 5 procent van de mensen in de groothandel best de overstap naar de bouw te willen overwegen.

In totaal overwegen 166.000 mensen de bouw

Dat zou in totaal gaan over 48.500 personen. Daarmee zou een groot deel van de schaarste in de bouw op korte termijn op te lossen zijn. Over heel Nederland bekeken omschrijven in totaal maar liefst 166.000 werkende personen een overstap naar de bouw als aantrekkelijk alternatief. Hoewel het probleem daarmee natuurlijk wel wordt verlegd naar andere sectoren, constateren de onderzoekers ook.

Met 48.500 personen is een groot deel van de schaarste in de bouw op korte termijn op te lossen

Jongeren blijken moeilijker te porren

Er doemt tegelijk wel een ander probleem op voor de bouwsector, aldus het onderzoek: de jongeren. Die blijken namelijk steeds moeilijker te porren voor een carrière in de bouw. In twee jaar tijd daalde de aantrekkelijkheid van de bouwsector bij mensen onder de 25 jaar met liefst 40 procent. In 2016 zag nog 3,5 procent van de jongeren de bouw wel zitten als alternatief voor hun huidige werkomgeving. Dit jaar is dat nog maar 2,1 procent. Ook in de groep tot 35 jaar is de populariteit overigens gedaald (index: 93).

Nog meer dan genoeg kansen

Desondanks ziet Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, nog meer dan genoeg kansen voor de bouw, naar aanleiding van dit onderzoek. ‘Er is op korte termijn meer dan drie keer zoveel arbeidspotentieel in Nederland voorhanden als er tekorten zijn’, zegt hij.

‘Er is op korte termijn meer dan drie keer zoveel arbeidspotentieel voorhanden als er tekorten zijn’

‘De schaarste komt vooral doordat de sector niet structureel werkt aan de aantrekkelijkheid van de bouw in brede zin en naar de jongere generaties in het bijzonder. Ook professionele arbeidsmarktbewerking en een beter arbeidsvoorwaardelijk aanbod, zowel primair als secundair, zijn hard nodig.’

Sector Percentage werknemers die een overstap naar de bouw zou willen maken
1 metaalindustrie / metalektro 6,5%
2 groothandel 5,1%
3 energievoorziening (nutsbedrijven) 5,0%
4 advies / consultancy 4,1%
5 landbouw, bosbouw en visserij 3,9%

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners