Gem. leestijd 4 min  2867x gelezen

Dit zijn de 6 allerbeste boeken van 2018 (voor recruiters)

Dit zijn de 6 allerbeste boeken van 2018 (voor recruiters)

Goed recruiten leer je natuurlijk in de praktijk, en niet uit een boekje. Maar een goed boek kan wel helpen. Daarom: de 6 meest leerzame boeken van 2018 op een rijtje.

Ook in 2018 verschenen er weer tal van boeken die – al dan niet direct – het vak van de recruiter vooruit konden helpen. Wij namen vrij frequent zo’n boek ter hand, en haalden er dan wat tips uit. Welke boeken bleven ons daarvan het meeste bij?

employee journey boek#1. Wenda Bolink en Sascha Becker – De Employee Journey

Dat roze, daar moeten wij persoonlijk altijd een beetje aan wennen. Maar inhoudelijk gezien is er heel weinig aan te merken op De Employee Journey, het boek waarmee Wenda Bolink en Sascha Becker het belang van de goede ‘medewerkerreis’ in kaart brengen. Die reis heeft ook zeker zijn uitstraling op recruitment, zo blijkt. Een goede employee journey zorgt er volgens de auteurs immers voor dat de juiste talenten voor jou kiezen. Dat je aantrekkelijk bent voor nieuw talent. En dat je zo een aligned workforce kunt creëren, waar medewerkers zich thuis voelen, elke dag het beste van zichzelf geven en weten hoe ze kunnen bijdragen aan de gemeenschappelijke ambitie. Het boek bevat onder meer praktijkvoorbeelden van organisaties als Univé, het Antoni van Leeuwenhoek, Dura Vermeer en KLM. Doe er je voordeel mee…

#2. Eelco van Eijck – Bestemming Boardroom

bestemming boardroom executive searchDe executive searcher, ook wel bekend als: de headhunter, opereert in het grootste geheim voor de hoogste functies in – vooral – het bedrijfsleven. Ceo’s, cfo’s, chro’s, als er ergens in de top van een organisatie een functie vacant komt, wordt meestal zijn (of soms: haar) hulp ingeschakeld om diegene te vinden. Dat gebeurt allang niet meer alleen op basis van het old boys network, schrijft Eelco van Eijck in het boek Bestemming Boardroom. Van Eijck is zelf van huis uit medicus, maar hij is ook al ruim 15 jaar actief in het vak van de executive search. Hij weet in zijn boek dan ook een hoop interessante dingen over dat vak te melden.

#3. Bart Dietz en Rainier Beelen – Succesvol binnenhalen van toptalent

succesvol binnenhalen van toptalentBart Dietz en Rainier Beelen hebben er de tijd voor genomen. Hun boek werd al ruim twee jaar aangekondigd, maar is in 2018 dan eindelijk verschenen. In Succesvol binnenhalen van toptalent beschrijven ze hoe je A-spelers binnenhaalt. En dat blijkt behoorlijk anders te zijn dan je misschien ooit gedacht hebt. Zo raden de auteurs aan voorzichtig te zijn met ‘verkoopgedrag’ met het ook op de functie. Zulk gedrag kan toptalent eerder afschrikken dan overtuigen, denken ze, op basis van onderzoek onder zo’n 400 van deze A-spelers.

#4. Chantal van der Leest – Ons feilbare denken op het werk

denkfoutenNeuropsychologe Chantal van der Leest heeft het baanbrekende werk van Nobelprijs-winnaar Daniel Kahneman vertaald naar de werkvloer. Haar boek Ons feilbare denken op het werk laat zien dat ook daar denkfouten continu op de loer liggen. Met name in beslissingen over mensen, iets waar recruiters natuurlijk veel mee te maken hebben. En dat varieert dan van het bekende ‘halo-effect’ tot het veel minder bekende fenomeen van de ‘affectheuristiek’, en van stereotypen tot het zogenoemde ‘Dunning-Kruger’-effect. Oftewel: de ellendige gewoonte dat we onze eigen onkunde maar niet kunnen zien, en juist altijd denken dat we ergens veel beter in zijn dan een ander.

#5. Heleen Mes en Gea Peper – Employee Experience

Net als bijvoorbeeld het onder #1 genoemde boek isemployee experience heleen mes Employee Experience ook een heel fijne bundel, die net iets verder gaat dan alleen het vakgebied recruitment. Heleen Mes en Gea Peper, bekend van het HappinessBureau, beschrijven in dit boek hun missie: om van gelukkig werken de norm te maken in Nederland (en daarbuiten). Als je de bundel goed leest kom je ook als recruiter daarin heel veel waardevolle lessen tegen. Over het belang van de ‘why‘ in je vacatureteksten bijvoorbeeld, of over het nut van communities.

#6. Jeroen Seegers – Assessment centers

assessment centersHet boek Assessment Centers verscheen vorig jaar bepaald niet voor het eerst. Sterker nog: de eerste editie van dit boek over hoe je mensen selecteert dateert al van 1982 (!). Daarna volgden nog twee edities, waarvan de voorlaatste in 2006. Reden genoeg dus om de ‘methodiek voor talentbeoordeling’ weer helemaal opnieuw te beschrijven, want als er één deel van het werving-en-selectievak aan snelle verandering onderhevig is, dan is het wel het assessen van talent.

Dit handboek, dat voor het eerst ook aandacht aan het online-assessment besteedt, probeert praktische handvatten te combineren met wetenschappelijke inzichten. Zo wil het niet alleen een boek zijn dat je kunt gebruiken in de verschillende HR-opleidingen, maar dat ook voor de functionaris in de praktijk nog zijn waarde heeft.

Boek gemist?

Hebben we een boek gemist? Of ben je zelf iets moois aan het schrijven dat in 2019 verschijnt? Laat het ons weten!

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners