Gem. leestijd 3 min  857x gelezen

Wim op woensdag: Kan nou eindelijk eens het cv met pensioen?

Cv’s zijn al eeuwen oud. Maar biedt een modern cv nog wel voordelen ten opzichte van een LinkedIn-profiel, vraagt Wim van den Nobelen zich af. ‘Wordt het niet eens tijd het cv met pensioen te sturen? Klaar ermee!’

Wim op woensdag: Kan nou eindelijk eens het cv met pensioen?

Het fenomeen cv’s is al ruim 500 jaar oud. Leonardo da Vinci zou naar verluidt de eerste zijn geweest die er eentje opstelde. Maar nu we LinkedIn hebben, zou het niet eens tijd worden om het cv met pensioen te sturen? LinkedIn is voor de gemiddelde sollicitant én recruiter niet meer weg te denken. Liefst bijna 8 miljoen Nederlanders zijn op het platform terug te vinden (met dank aan Aaltje Vincent voor dit aantal). Vraag een willekeurige recruiter welke tools hij of zij gebruikt en LinkedIn staat gegarandeerd in de top 5.

De kracht van LinkedIn is tevens haar beperking.

Die kracht van LinkedIn is tevens haar beperking. Alle profielen zien er op het platform nagenoeg hetzelfde uit. Min of meer dan. Nu weet ik uit ervaring dat de meeste recruiters dit prettig vinden. Het zorgt ervoor dat wij in die fameuze ‘6 seconden’ de kandidaat kunnen screenen. Als ik de LinkedIn-profielen van kandidaten naast hun cv leg, zie ik vaak toch wel wat verschillen. Niet alleen qua opmaak, ook inhoudelijk.

Solliciteren via LinkedIn

Op veel sollicitatiepagina’s kun je tegenwoordig ervoor kiezen om te solliciteren met je LinkedIn-profiel. We weten allemaal dat alles wat online gebeurt in een fractie van een seconde moet kunnen. Zoeken, navigeren, downloaden en dus ook solliciteren moet in een split second gebeurd zijn. Je LinkedIn-profiel gebruiken als cv is dan simpel en snel. Zeker als je mobiel solliciteert, waarbij vrijwel niemand zijn of haar cv binnen bereik heeft.

Waarom vervangt LinkedIn het cv nog niet volledig?

Het is dan ook niet zo vreemd dat in de recruitmentwereld al langer rondzingt dat het cv aan het einde van zijn dienstbetrekking is. Maar waarom vervangt LinkedIn het cv nog niet volledig? Willen recruiters nu eenmaal altijd meer informatie – en vragen ze daarom alsnog om een cv? Of kan de sollicitant niet alle informatie kwijt op LinkedIn en gebruikt hij of zij hiervoor dus nog een cv?

Waar zijn de prestaties?

Of is het toch nog anders? Is het misschien juist dat wij als recruiter willen zien dat iemand zelf echt de moeite heeft genomen een cv te maken? Tenslotte geldt dat solliciteren een baan is – dus enige moeite mag een kandidaat hier toch wel in steken? Zo vraag ik mijzelf ook al jaren af waarom zo weinig cv’s (maar dus ook LinkedIn-profielen) behaalde prestaties van kandidaten laten zien. Maar daarover in een volgende blog meer…

Ik vraag mijzelf al jaren af waarom zo weinig cv’s behaalde prestaties laten zien.

In deze blog wil ik het vooral hebben over: wordt het niet eens tijd om het cv met (pre)pensioen te sturen? Klaar ermee! Ik ben benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij? Biedt het cv nog voordelen ten opzichte van een LinkedIn-profiel? Of kan het cv wel met pensioen? Laat het mij weten! Schrijf je reactie hieronder of stuur een mailtje.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is Recruiter Finance bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners