Gem. leestijd 2 min  2245x gelezen

Crisis zorgt voor andere prioriteiten werknemer

De pullfactoren die voor potentiële werknemers belangrijk zijn veranderen tijdens een economische recessie. In de schaduw van een dalend vacatureaanbod en een oplopende werkloosheid stellen mensen andere prioriteiten bij wat ze belangrijk vinden in een baan.

Minder Salaris voor meer zekerheid
Uit de Randstad Werkmonitor, die deze maand is verschenen, kwam naar voren dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers bereid is om salaris in te leveren. Wel met het idee dat ze hiermee kunnen voorkomen om te worden ontslagen. Sinds het begin van de economische crisis is de angst om ontslagen te worden onder Nederlandse werknemers flink gestegen. Zo’n 30% van de ondervraagde werknemers zou genoegen nemen met 1% minder loon. Ongeveer 20% is bereid om tot 5% in te leveren. 14% zou zelf 10% van het salaris in willen leveren als dat leidt tot het veilig stellen van hun baan. Hoogopgeleiden zijn hiertoe meer bereid dan laagopgeleiden.

Vertrouwen
30% van de ondervraagde werknemers heeft er geen vertrouwen in binnen een half jaar een nieuwe baan te hebben als ze nu ontslagen zouden worden. De angst om geen nieuwe baan te vinden is groter onder laagopgeleide en onder oudere werknemers. Van de jongere werknemers denkt driekwart dat ze na ontslag een andere baan kunnen vinden. Onder hoogopgeleiden denkt 82% dat ze binnen een half jaar ergens anders aan de bak kunnen. Onder laagopgeleiden is dit percentage met 53% een stuk lager.

Overheid anticyclisch
De overheid staat bekend als een stabiele werkgever, en dat heeft haar de laatste tijd geen windeieren gelegd. De overheid ziet namelijk een flinke stijging in het aantal sollicitaties. In economisch moeilijkere tijden zoeken werknemers eerder naar een betrouwbare werkgever die meer baanzekerheid kan bieden en komen daardoor eerder bij de overheid terecht.

Volgens de directeur van het Expertisecentrum Arbeidsmarktcommunicatie van het rijk reageert de overheid anticyclisch op de recessie. Door de stijging van het aantal werklozen zijn er bijvoorbeeld meer mensen nodig bij gemeenten en het UWV. Ook kan de overheid makkelijker aan specialisten komen. ‘Moeilijke’ functies worden daardoor nu veel gemakkelijker vervuld.

De grotere interesse om te werken bij de overheid is vooral merkbaar in de sector ICT. Het aantal sollicitaties van ICT’ers bij overheidsinstellingen is in het begin van het jaar verdrievoudigd. Ook zijn ICT’ers meer bereid dan werknemers in andere sectoren om een deel van het salaris in te leveren voor een grotere baanzekerheid en vooral een vast inkomen. Ze zijn bereid tussen de 20% en de 30% van hun loon daartoe op te geven.

Andere pullfactoren
Bij het werven in crisistijd blijkt dat de prioriteiten wat betreft pullfactoren zijn veranderd. Omdat in onzekere tijden er meer behoefte is aan zekerheid, zijn baanzekerheid en een vast inkomen belangrijker dan een hoog salaris en een auto van de zaak. Wie nu op zoek is naar personeel kan hier zijn voordeel mee doen.

Bronnen:
Intermediair.nl
Randstad.nl
Itprofessionals.be

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners