Gem. leestijd < 1 minuut  681x gelezen

Commotie in België: ‘Géén antwoordplicht op sollicitaties’

Commotie in België: ‘Géén antwoordplicht op sollicitaties’

In België is commotie ontstaan over een voorstel van oppositiepartij sp.a, dat bedrijven wil verplichten binnen een maand elke sollicitatie die binnenkomt – gemotiveerd – te beantwoorden .

De politieke partij wil met de antwoordplicht vermijden dat werkzoekenden te snel ontmoedigd raken na enkele afwijzingen, zonder enige feedback. Maar de Belgische werkgevers reageren meteen furieus: ze zien zo’n verplicht antwoord op elke sollicitatie niet zitten en willen nergens toe gedwongen worden.

Leerzaam

Een inhoudelijke toelichting bij een afwijzing kan bijzonder leerzaam zijn om in de toekomst efficiënter naar werk te zoeken, zeggen sp.a-Kamerleden Meryame Kitir, Hans Bonte en Karin Jiroflée, de bedenkers van het voorstel. Dat bedrijven vandaag lang niet altijd antwoorden op sollicitaties, werkt volgens hen ontmoedigend en getuigt bovendien van ‘een gebrek aan elementaire beleefdheid’.

Kwestie van beleefdheid Over dat laatste punt zijn de werkgeversorganisaties het wel eens, zo blijkt uit het advies van de Nationale Arbeidsraad. ‘Antwoorden is een kwestie van beleefdheid en respect.’ Maar het wetsvoorstel gaat over de antwoordplicht volgens hen ‘veel verder’ dan dat. Tot 6.000 sollicitanten per maand Sommige grote bedrijven ontvangen tot 6.000 sollicitaties per maand, onderstrepen de werkgevers. Onmogelijk om die allemaal snel gemotiveerd te beantwoorden. Bovendien kan solliciteren tegenwoordig vaak met een simpele muisklik, waardoor ook kleinere bedrijven veel meer sollicitanten in hun mailbox krijgen. Een motiveringsplicht zou volgens de werkgevers dan ook ‘draconisch’ zijn, en sowieso is de voorgestelde termijn van een maand te kort. Het hele wetsvoorstel zou het sollicitatieproces bovendien onnodig ‘juridiseren’, aldus de werkgevers. Zou het in Nederland ook kunnen? Wat denken jullie, zou zo’n voorstel in Nederland kans maken? En wat zouden daarvan de gevolgen zijn? Onnodige lastenverzwaring, of eindelijk gerechtigheid voor de sollicitant? En zou het überhaupt helpen? Laat gerust een reactie achter in het reactieveld hieronder… Foto via Flickr.com

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners