Het artikel gaat hieronder verder.

Mensen die ‘grenzen willen bewaken’ en tegelijk ook ‘grenzen willen verleggen’. Dat is waar Defensie naar op zoek is in de nieuwe wervingscampagne, simpelweg getiteld Tijd voor Defensie. Een voorproefje van deze opvolger van de succsecolle Generatie D-campagne konden we precies een week geleden al aantreffen in diverse ochtendkranten, maar vandaag is dan ook officieel het nieuwe bijbehorende communicatieplatform gelanceerd, ontwikkeld in samenwerking met Dentsu Creative Amsterdam.
‘Met dit platform voegen we urgentie toe aan onze communicatie. Het is nú tijd om voor Defensie te kiezen.’
De campagne speelt in op de toenemende geopolitieke spanningen en maatschappelijke veranderingen, en moet jongeren overtuigen van het belang én de urgentie van een carrière bij Defensie. Het is dan ook méér dan een wervingscampagne, aldus Paul Klaessen, hoofd Arbeidsmarktcommunicatie van Defensie: ‘Het is een oproep tot actie. Met dit platform voegen we urgentie toe aan onze communicatie. We willen laten zien, voelen én horen dat het nu meer dan ooit tijd is om voor Defensie te kiezen.’
Activering
Eerdere campagnes richtten zich meer op het doorbreken van vooroordelen en het creëren van herkenning bij verschillende doelgroepen. De nieuwe aanpak zet meer in op activering. De focus ligt op jongeren die op zoek zijn naar zingeving, ontwikkeling en afwisseling, aldus Dentsu Creative-CEO Sven Vening ‘Veel jongeren ervaren dat hun potentieel onvoldoende wordt benut, mede door opeenvolgende maatschappelijke en economische crises. Bij Defensie krijgen ze die kans wél. We zetten hen weer ‘aan’.” Die transitie zie je terug in de eerste tv-commercial en speelt ook een grote rol in social.’
‘Veel jongeren ervaren dat hun potentieel onvoldoende wordt benut. Bij Defensie krijgen ze die kans wél.’
Met het nieuwe communicatieplatform, een nieuwe look & feel en nieuwe pay-off wil de krijgsmacht inspelen op de nieuwe geopolitieke realiteit. De boodschap van de eerste video is dan ook kort: ‘Tijden veranderen. De onrust in de wereld neemt toe. En dat vraagt om mensen waar méér in zit. Vind de plek die je uitdaagt. Tijd om er echt toe te doen. Tijd voor Defensie.’ Het communicatieplatform werd ontwikkeld in samenwerking met Radancy, Initiative en Monks. De uitingen van deze eerste nieuwe wervingscampagne onder de nieuwe vlag zullen te zien en horen zijn via televisie, radio, social media, online, print, outdoor en podcasts.
Misschien wel naar 200.000
De nieuwe campagne volgt op de bekendmaking van het voornemen Defensie te laten groeien van momenteel zo’n 70.000 mensen naar 100.000 in 2030 en misschien wel 200.000 daarna. Het kabinet wil toewerken naar een zogeheten ‘schaalbare krijgsmacht’, die kan ‘meebewegen met dreigingen.’ De organisatie moet dus groot genoeg zijn om af te schrikken en in vredestijd weer compacter worden, zo is de bedoeling. ‘Dat vraagt om een andere manier van werken, opleiden en inrichten’, aldus staatssecretaris Gijs Tuinman.
De benodigde beroepsmilitairen, reservisten en burgerpersoneel moeten niet alleen sneller instromen. De organisatie moet ze ook sneller opleiden, trainen en opnemen in de staande eenheden, zo is de bedoeling. Defensie ontwerpt een vredes- én een oorlogsorganisatie. Tuinman: ‘We gaan naar een krijgsmacht van beroepsmilitairen. Daarnaast is er sprake van een omvangrijke flexibele schil, bestaande uit eenheden met reservisten. Deze verandering leidt tot een krijgsmacht die sterk is door volume en slim door specialisatie. Mogelijk komt er zelfs een nieuwe naam voor reservisten.’
‘Minder selectief’
De staatssecretaris kondigde tegelijk aan ‘minder selectief’ te willen worden. Defensie heeft plaats voor iedereen, zo is het nieuwe motto. ‘We moeten minder selectief zijn, meer oog hebben voor het individu en uitdagend werk bieden.’ Defensie heeft daarnaast de ambitie om op een centraal punt in Nederland een groot opleidingsinstituut te bouwen, ‘het Papendal van Defensie‘, zoals Tuinman het noemt. Op die plek moeten dan de basisopleidingen worden verzorgd voor de vele gewenste nieuwe rekruten.
Want juist aan die opleidingscapaciteit schort het momenteel nogal, zo werd ook duidelijk in een aflevering van Diep Duik Donderdag, waarmee tv-presentator Arjen Lubach gisteravond uitgebreid stilstond bij de uitdagingen van de krijgsmacht, en zo de campagne een – onbedoeld – steuntje in de rug gaf. Als de nieuwe wervingscampagne succes heeft, en veel sollicitanten zich melden, schuilt er juist in de opleiding namelijk een grote uitdaging. Op sommige plekken is momenteel zelfs een wachtlijst van enkele maanden voor reservisten, omdat er niet meer instructeurs zijn om de vele bereidwillige mensen op te leiden.
En dat in een tijd dat de arbeidsmarkt al enorm onder druk staat…
Of de nieuwe campagne, die zelfs leidde tot aan werving op de Huishoudbeurs aan toe (!), dus genoeg zal zijn om Defensie snel op te kunnen schalen? Volgens Lubach niet. Op de vraag: ‘Is er nog hoop?’ was zijn antwoord in elk geval ontkennend. Maar goed, de krijgsmacht gaat wel ‘het gevecht aan‘, zoals ze het zelf beeldend noemen. Het gaat immers om de grootste groeiopgave voor Defensie ‘sinds het einde van de Koude Oorlog’, in woorden van staatssecretaris Tuinman. En dat in een tijd dat de arbeidsmarkt al enorm onder druk staat met krapte en personeelstekorten op allerlei gebied.