‘Ronduit alarmerend’. Zo noemt SER-voorzitter Elphi Nelissen de steeds nijpender tekorten op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant. Dit najaar verschijnt een actieplan om de problemen te lijf te gaan.
‘En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’, zong Guus Meeuwis alweer 14 jaar geleden. Een uitspraak waar de zanger steeds meer gelijk in krijgt. Nergens groeit de Nederlandse economie zo hard als in het zuiden. Vooral de regio Eindhoven steelt de show, met een groei van 3,4 procent, en een werkloosheidspercentage van slechts 4,7 procent. In het Brabantse MKB is de omzetgroei zelfs 12 procent.
Oververhitting dreigt
“Spraken we vorig jaar over de lente die doorbrak in de Brabantse economie, nu is het al hoogzomer en dreigt hier en daar zelfs oververhitting”, zegt Elphi Nelissen, voorzitter van de SER, in reactie op een tussentijdse analyse van de SER Brabant, onderdeel van BrabantAdvies, het belangrijkste adviesorgaan van de provincie. Het rapport spreekt over Brabant als ‘trekpaard’ van de Nederlandse economie.
Forse knelpunten zichtbaar
Volgens Nelissen zijn er op de arbeidsmarkt ‘forse knelpunten’ zichtbaar, zoals de vergrijzing en de mismatch tussen scholing en bedrijfsleven. “In veel sectoren begint de vergrijzing nu door te werken. Mensen vloeien weg, maar de instroom is beperkt. Eenvoudigweg omdat geschikte kandidaten ontbreken. Dat speelt niet alleen in de techniek, maar ook in het onderwijs en de zorg. Ook daar worden de tekorten nijpend. Er is veel creativiteit nodig om vacatures goed in te vullen.”
In de techniek,de zorg en het onderwijs is veel creativiteit nodig om vacatures goed in te vullen
Personeel: hét thema voor de komende 10 jaar
Een belangrijke oorzaak van het volgens Nelissen ‘ronduit alarmerende’ personeelstekort is “dat veel opleidingen niet goed aansluiten op de vraag vanuit de markt. In Brabant, met zoveel maak-industrie, is dat extra voelbaar. Het vinden van geschikt personeel gaat voor de komende 10 jaar de agenda bepalen.”
Robotisering lost het niet op
Volgens Nelissen staat er overal robotisering voor de deur. Oók, of misschien wel júíst in het technologisch al zo ver ontwikkelde Brabant. Maar of dit de druk op de arbeidsmarkt verlicht? Ze betwijfelt het. “De robots komen eraan. Maar wat vooral gebeurt, is dat bestaande banen hierdoor veranderen. Routinematige taken worden minder, er zal meer behoefte ontstaan aan personeel met analytische en creatieve vaardigheden. Het is de kunst om de mensen hierin mee te laten groeien.”
“De robots komen eraan. Het is de kunst om de mensen hierin mee te laten groeien”
Werk terug uit lagelonenlanden
Als voorbeeld noemt Nelissen de inzet van technologieën als de robotarm. “Hiermee kun je arbeidsgehandicapten aan werk helpen. En via de toepassing van bijvoorbeeld inpakrobots, haalt Brabant op dit moment werk terug uit lagelonenlanden. In Tilburg heb je daar zelfs een aparte stichting voor: Reshoring Connection. Maar essentieel daarbij is natuurlijk dat mensen met de nieuwe technologieën kunnen omgaan.”
‘Een breed gedragen actieagenda’
Nelissen kondigt aan ‘dit najaar’ met een advies te komen, dat naar zij hoopt ‘de basis wordt voor een breed gedragen actieagenda’ om de problemen zowel op korte als op lange termijn het hoofd te bieden.
Lees ook:
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!