Terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, neemt ook het aantal vaste banen weer flink toe. Voor het eerst sinds de crisis, constateert ING in een nieuw rapport.
Dat de schaarste op de arbeidsmarkt groter wordt, leidt het Economisch Bureau van de bank af uit het aantal officiële werklozen per openstaande vacature. Dat is volgens hen namelijk gedaald van 7 in 2013 naar 2 in 2017. Nog niet zo laag als in 2008, het vorige laagterecord, maar die kant gaat het nu wel weer op.
Steeds meer vaste contracten
Met het krapper worden van de arbeidsmarkt lijkt ook een andere trend gestuit: die van de flexibilisering. In het onderzoek, dat 100 grafieken over de Nederlandse economie op een rij zet, valt op dat vooral vast contracten vorig jaar bijdroegen aan de groei van de werkgelegenheid.
Het aantal flexibele contracten bleef nagenoeg gelijk en het aantal zzp’ers daalde zelfs licht
Het aantal flexibele contracten bleef in diezelfde tijd nagenoeg gelijk en het aantal zzp’ers daalde zelfs licht. Overigens speelt hier misschien ook de Wet DBA een rol: die heeft het voor veel werkgevers minder aantrekkelijk gemaakt om zzp’ers in te schakelen.
Groei vooral in uitzendwerk en handel
De groei zit hem volgens ING vooral in het uitzendwerk en de handel. Maar het rapport laat ook zien dat eigenlijk in geen enkele sector de werkgelegenheid nog afneemt. Ook de bouw en de publieke sector (waaronder de zorg en het onderwijs) laten het afgelopen jaar weer een gestaag groeiende personeelsbehoefte zien.
Nood het hoogst in bouw en industrie
De schaarste is overigens – weinig verrassend – het grootst in de industrie en de bouw. In die sectoren rapporteren zo’n 20 procent van de werkgevers dat ze moeite hebben vacatures te vervullen. Ook in de IT is de nood hoog, in het uitzendwerk is juist in 2017 een opvallende daling te zien in het aantal werkgevers dat zegt krapte te ervaren.
Het goede nieuws: er is nog veel potentieel
Het goede nieuws van het rapport is dat er nog veel arbeidspotentieel onbenut is. De participatiegraad van de beroepsbevolking is sinds de crisis zelfs een beetje gedaald. Relatief zijn steeds minder mannen actief op de arbeidsmarkt, maar ook de progressie van vrouwen blijkt te stokken.
De participatiegraad van de beroepsbevolking is sinds de crisis zelfs een beetje gedaald
Als het aantal werkende mannen weer op het niveau zou komen van 2009, zou dat 150.000 nieuwe krachten op de arbeidsmarkt opleveren, aldus ING. Nog eens zo’n groep is te winnen als de voorheen stijgende trend van de arbeidsdeelname van vrouwen zich opnieuw zou doorzetten. Samen dus een potentieel van zeker nog zo’n 300.000 mensen, zo rekent ING voor.