Gem. leestijd 2 min  1184x gelezen

Op zoek naar toptalent? Vermijd liever ‘giftige’ medewerkers

Op zoek naar toptalent? Vermijd liever ‘giftige’ medewerkers

Zogeheten ‘bad hires’ voorkomen levert de organisatie ruim twee keer zoveel op als het aannemen van een supertalent.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Amerikanen Michael Housman en Dylan Minor, waarover Harvard Business Review bericht. Volgens de onderzoekers kunnen ‘supersterren’ weliswaar vier keer zoveel productiviteit meebrengen als gemiddelde medewerkers, het negatieve effect van wat zij noemen ‘giftige’ (toxic) medewerkers is nog veel groter – en zulke mensen vermijden levert dus ook meer op.

Geweld of fraude

En die giftige medewerkers zijn niet eens degenen die de kantjes er vanaf lopen, of het gewoon niet helemaal begrijpen. Nee, het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld gewelddadig zijn geweest, of frauduleus. Het zijn mensen die best (zeer) productief (kunnen) zijn, maar ook weinig rekening houden met anderen, en vaak overmatig veel zelfvertrouwen hebben, aldus de onderzoekers.

Mensen die zeggen de regels te volgen? Pas dan op!

Opvallend: ook mensen die zeggen dat altijd de regels gevolgd moeten worden, vertonen zelf nogal eens gedrag dat juist van de regels afwijkt: ze blijken een 25 procent grotere kans op ‘giftig’ gedrag te hebben dan mensen die zeggen dat de regels voor hen niet leidend zijn. Minder opvallend: slecht gedrag lokt ook slecht gedrag uit. Mensen die ‘giftige’ collega’s hebben, hebben zelf een 46% hogere kans om óók giftig te worden.

tocix

Bij 1 op de 20 kost ‘giftig’ gedrag zijn baan

De researchdata van Housman en Minor kwamen van een bedrijf dat selectiesoftware verkoopt aan grote bedrijven, en combineerde de assessmentscores met ontslagdata en prestatiegegevens. De dataset omspande zo’n 11 multinationals en 58.000 medewerkers, waarbij de onderzoekers ondervonden dat ongeveer 1 op de 20 medewerkers ooit ontslagen was voor ‘giftig gedrag’.

Primum non nocere

‘Als het gaat om productiviteit, kunnen bedrijven beter iemand aannemen die iets minder productief is, maar beter ethisch gedrag vertoont’, aldus Minor tegen HBR. ‘Ook hier geldt volgens mij de medische term: primum non nocere, oftewel: zorg eerst dat geen kwaad wordt gedaan.’

Een meer holistische aanpak

De conclusie, aldus HBR: een meer holistische wervingsaanpak is nodig. Daarbij moet niet alleen gezocht worden naar de supertalenten, maar vooral ook geprobeerd worden bad hires te voorkomen.

Foto boven via Flickr.com

Lees meer over de reductie van bad hires

Of lees hier over ander onderzoek van Housman

 

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners