Gem. leestijd 2 min  707x gelezen

Wim op woensdag: Hoe lang heeft de recruiter nog bestaansrecht? 

Nieuwe beroepen ontstaan waar andere beroepen verdwijnen. Maar hoe lang heeft de recruiter van nu eigenlijk nog bestaansrecht? Wim van den Nobelen probeert het uit te vinden, en vraagt het eerst de beroepsgroep zelf.

Wim op woensdag: Hoe lang heeft de recruiter nog bestaansrecht? 

Een wereldwijde pandemie als corona heeft enorme effecten op onze gehele maatschappij. Gebeurtenissen van deze omvang zorgen dat er nieuwe inzichten komen en zaken in een stroomversnelling raken. Thuiswerken bestaat al decennialang, maar nu het moet zien veel werkgevers pas het nut ervan in. De vraag is dus niet meer hoe we ooit nog terug kunnen, maar hoe we dit gaan optimaliseren en borgen.

Heeft een taxichauffeur over 10 jaar nog een baan?

Ik heb geen glazen bol en ben geen trendwatcher, maar dat zaken als robotisering, automatisering en A.I. versneld toegepast worden, klinkt de meesten onder ons waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Dit gaat onherroepelijk effect hebben op veel beroepsgroepen. Er zullen er heel wat verdwijnen. Heeft de taxichauffeur over 10 jaar nog bestaansrecht? Een kassamedewerker? Een huisarts? Wie moet zich laten omscholen en tot wat? Kan een taxichauffeur misschien ook dronepiloot worden?

Nieuwe beroepen ontstaan

Optimisten stellen dat modernisering ook nieuwe beroepen laat ontstaan. Zo kon ik jaren geleden niet bevroeden dat je met héél goed FIFA spelen inmiddels net zo veel kunt verdienen als de gemiddelde voetballer in de eredivisie. En daar waar ik vroeger ervan droomde om F16-piloot te worden, kun je nu in 1 dag een cursus volgen om een drone te besturen en hier je beroep als dronefotograaf van maken.

Hoe lang heeft de recruiter nog voordat we overbodig zijn geworden?

Helaas lijkt het erop dat veel beroepen die nu ontstaan geen lang leven beschoren zijn. De dronepiloot van nu is over 10 jaar misschien al vervangen door een robot of slimmere drone. Maar hoe zit dat met recruiters? Dat we vervangbaar zijn mag duidelijk zijn. Maar wanneer? Over 5 jaar? 10? 50? Ik ben benieuwd naar jouw mening, of beter: inschatting. Doe daarom mee aan ons onderzoek: hoe lang heeft de recruiter nog bestaansrecht voordat we overbodig zijn en bedankt worden voor bewezen diensten?

Klik hier om je verwachting door te geven. Deadline is 4 november. Daarna zal ik hier verder schrijven over de uitkomst…

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners