In een selectieprocedure zijn we nu vaak al blij met ‘iemand die de stoel warm houdt’, zegt Bas van de Haterd. Waarom toch? Goede selectie is nu namelijk voor iedereen toegankelijk geworden, zegt hij. Tijd dus voor verandering.
Jarenlang was het gebruikelijk om mensen vooral te selecteren op basis van hun opleiding en ervaring. Hadden ze het kunstje al eerder gedaan? Of hadden ze de goede opleiding gevolgd? Dan zouden ze het vak ook bij jou wel moeten kunnen, zo was de heersende gedachte. Maar zo’n goede voorspeller is het cv nooit gebleken.
Tijd dus om er afscheid van te nemen als belangrijkste selectie-instrument, zo bepleit Bas van de Haterd, een van de keynote sprekers op het aanstaande Werf& Selectie Jaarcongres. “Een cv vertelt me wat je hebt gedaan, voor wie en hoe lang. Maar de twee zaken met de grootste voorspellende waarde staan er niet in: hoe goed je het hebt gedaan en onder welke omstandigheden.”
‘De twee zaken met de grootste voorspellende waarde staan niet in een cv: hoe goed je het hebt gedaan en onder welke omstandigheden’
Onder het motto ‘Het cv voorbij‘ zal hij in zijn keynote behandelen hoe het volgens hem beter kan. “Nieuwe vormen van digitale assessmenttooling maken het mogelijk om sollicitanten te selecteren op basis van hun kwaliteiten en karakter.”
> Wat wil je jouw publiek meegeven?
“De voorspellende waarde van een cv is marginaal. En in selectiegesprekken die daarop volgen blijken we meestal ook niet veel verder te komen. Wat we dan meestal blijken te doen is bevestiging zoeken voor de voorkeur die we toch al voor iemand hadden op basis van het cv. Dat maakt het niet beter dus. Ik ga in mijn keynote proberen te laten zien welke manieren van assessment wél voorspellende waarde hebben. Ik ga behandelen wat nieuwe technologie kan doen om de kwaliteit van je hires te bevorderen, het aantal mishires sterk te verlagen en de diversiteit te laten toenemen.
‘Ik ga in mijn keynote laten zien welke manieren van assessment wél voorspellende waarde hebben’
Ik vind dat de kwaliteit van de hire dé prioriteit van recruiters zou moeten zijn. Hierbij moet je zowel kijken naar de individuele kwaliteiten als naar de teamsamenstelling. Het gaat om de juiste persoon op de juiste plek, maar te vaak zijn we al blij met iemand die de stoel warm houdt.”
> Wat zien we volgens jou te vaak over het hoofd?
“We kijken nauwelijks naar het karakter van een kandidaat. Zowel de fit met de organisatie, maar ook de teamsamenstelling, wordt te weinig bekijken. Ik zou daarom beginnen met objectieve assessments in te voeren voor iedereen.
‘assessments waren tot nu toe altijd vrij duur, omslachtig en van een twijfelachtige betrouwbaarheid’
Hoewel de kennis daarover al zeer lang voorhanden is, was de uitvoering tot nu toe altijd vrij duur, omslachtig en van een twijfelachtige betrouwbaarheid. Maar de laatste jaren zijn al deze drie aspecten sterk verbeterd. Nu zijn de toepassingen alleen nog te nieuw en te weinig bekend. Daarom wil ik er graag meer over vertellen.
> Heb je alvast een ‘geheime tip’ om mee te geven?
“Er is tegenwoordig allerlei assessmenttooling beschikbaar waarmee je een veel beter idee kunt krijgen van de kwaliteiten van de kandidaat. Zo kun je een veel betere match maken tussen wat de organisatie wil en wat de kandidaat te bieden heeft. Een goede eerste stap daarin is wel dat je je bewust bent van het feit dat je veel vooroordelen hebt. Pas als je dat besef hebt, kun je proberen daarvan af te komen en een betere selectiemethode in te zetten.”
Bas op het Werf& Selectie Jaarcongres
Bas van de Haterd is onder meer oprichter van Digitaal Werven, dat al 12 jaar onderzoek doet naar de beste digitale sollicitatie-ervaring. Ook is hij mede-oprichter van het internationale congres TA-Live. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met de ontwikkelingen op het gebied van assessmenttooling. Op 16 oktober is hij een van de sprekers op het Werf& Selectie Jaarcongres. Meld je nu aan om daar zijn verhaal te horen.
(Foto’s: Bas van de Haterd als spreker, op een recent congres in India.)
Of kijk eerst even de video over het congres:
Het Werf& Selectie Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen, Steam, Eelloo, MrWork, BlueCarpet, Compagnon, JobsRepublic en Jobdigger.