Zestig procent van de ambtenaren zegt er problemen mee te hebben om voor de PVV te werken. Een derde overweegt zelfs op te stappen als hij onder een PVV-bestuurder moet werken blijkt uit een enquête onder ambtenaren van het rijk, provincies en gemeenten door Binnenlands Bestuur.
Afkeer het grootst bij stemmers linkse partijen
Onder ambtenaren die GroenLinks en PvdA stemmen is de afkeer het grootst. Driekwart ziet dat niet zitten. Bij de ambtenaren die CDA en D66 stemmen, vindt 60 procent het niet prettig onder een PVV-baas te moeten werken.
Ambtenaren met voorkeur voor VVD en SGP hebben er het minste moeite mee. Van de gemeenteambtenaren zegt een op de acht van baan te willen veranderen als zijn baas PVV-sympathisant is. Over het algemeen geldt: hoe kleiner een gemeente, hoe rechtser de voorkeur van de ambtenaren.
Uit de enquête blijkt dat de afkeer van PVV-leiding groeit naarmate de ambtenaar ouder is. Het PVV-gehalte onder ambtenaren blijft beperkt tot 4 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is de aanhang wel met 1 procent gegroeid.
Kamervragen in 2009
Een soortgelijk onderzoek leidde vorig jaar tot ophef. Uit een ledenpeiling van het ambtenarenblad Republic bleek toen dat ruim de helft niet wil werken onder een bewindspersoon van PVV-huize als de partij in de regering komt.
PVV-leider Geert Wilders stelde daarop Kamervragen. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gaf toen aan dat ambtenaren ook voor ministers of staatssecretarissen van de PVV moeten werken. Als een ambtenaar zich niet in het beleid kan vinden, moet hij volgens de minister ontslag nemen.
Bron: Binnenlands Bestuur