Hoe maak je het meeste kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, als je te maken hebt met een gat op je cv? Nieuw onderzoek laat het zien: door geen jaartallen te noemen waarin je waar gewerkt hebt, maar door simpelweg alleen het jaar ervaring te melden dat je ergens hebt opgedaan. Waarom zou een recruiter ook eigenlijk iets anders willen weten?
Het onderzoek is uitgevoerd door het Britse Behavioural Insights Team, ook wel bekend als ‘The Nudge Unit‘. Dit team solliciteerde tussen oktober 2019 en maart 2020 op ruim 9.000 vacatures. Dat dezen ze met vier verschillende cv’s en motivatiebrieven, die van elkaar verschilden op basis van hoe de werkervaring was beschreven:
- Onverklaard gat op het cv (dus zonder verklaring waarom er de laatste 2,5 jaar geen werkervaring stond vermeld)
- Momenteel aan het werk (no gap)
- Verklaard gat op het cv (uitgelegd dat vanwege kinderen 2,5 jaar geen ervaring is opgebouwd)
- Een cv zonder data en jaartallen (dus alleen het aantal jaar ervaring opgesomd)
Zonder data scoort het best
Uit de resultaten blijkt de laatste variant het best te scoren: het leidt tot 14,6 procent méér uitnodigingen dan het onverklaarde gat op het cv. Verdere analyse laat zelfs zien dat deze variant het best werk voor fulltime en hooggekwalificeerde rollen. Een verklaring voor het gat op het cv? Het bleek geen enkel verschil te maken.
Een verklaring voor een gat op je cv? Dat maakt geen enkel verschil.
Hoewel de onderzoekers uit interviews met HR-professionals afleiden dat deze wel een voorkeur voor een verklaring geven, blijkt dat in de praktijk dus niet het geval. ‘Overall suggereren deze resulteren dat we het traditionele cv-format misschien moeten aanpassen’, concluderen de onderzoekers. ‘Willen we dat herintreders meer kans maken op de arbeidsmarkt, dan zou het goed zijn om in cv’s minder exacte jaartallen op te nemen.’ Zo hoeft een gat in je cv misschien niet meer meteen een valkuil te betekenen.